Sonoff Basic + DS18B20 - temperatura wody w basenie
-
pykaman
Nie wiem jak w basicu, ale w 4ch, jak podpiąłem go do kompa przez programator to działał, łączył się z wifi i dało się sterować z telefonu i ogólnie było tak jakby był podłączony do 230v. Wpiąłem tylko kabelki 3,3v i gnd, więc myślę że Basic też sobie poradzi na takim zasilaniu. Potrzeba tylko jakiś zasilacz co da odpowiednie napięcie.
-
besix
Tylko po co upierać sie przy sonoffie ? Przecież są moduły takie jak np wemosD1 , podajesz 5V z ładowarki od starego telefonu i masz czujnik !
Jak chcesz dodatkowo przekaźnik to jeden rezystor + tranzystor NPN i masz to co chcesz , jak nie masz NPN to z PNP też da radę
A jak już musi być sonoff , to do prawidłowej pracy przekaźnika potrzebuje 5V a nie 3,3V więc zasilanie dolutować do stabilizatora napięcia , który jest na płytce po stronie elementów SMD i po sprawie
Jak chcesz dodatkowo przekaźnik to jeden rezystor + tranzystor NPN i masz to co chcesz , jak nie masz NPN to z PNP też da radę
A jak już musi być sonoff , to do prawidłowej pracy przekaźnika potrzebuje 5V a nie 3,3V więc zasilanie dolutować do stabilizatora napięcia , który jest na płytce po stronie elementów SMD i po sprawie
-
Jeki87
Jeżeli potrzeba tylko temperaturę wody przyklej na ściance zewnętrznej na wysokości wody i zaizoluj gruba taśma przylepną mi się to sprawdza.
Mam inny problem ,przykleiłem ledy wokół poręczy 10cm nad lustrem wody zasilane zasilaczem impulsowym 12v DC zastanawiam się czy lepiej zamienić go na transformatorowy dla lepszego zdrowia psychicznego .jakaś porada
Mam inny problem ,przykleiłem ledy wokół poręczy 10cm nad lustrem wody zasilane zasilaczem impulsowym 12v DC zastanawiam się czy lepiej zamienić go na transformatorowy dla lepszego zdrowia psychicznego .jakaś porada
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
I taki post powinien wylądować z hukiem w koszu, a użytkownik ostrzeżenie za wypowiadanie się na tematy o których nie ma pojęcia!!! Gdzie w ładowarce od telefonu masz transformator? Weźmiesz odpowiedzialność jak Cię oskarże że tak mi poleciłeś, a moje dziecko zgineło porażone prądem z ładowarki 5V? Nie wypowiadaj się jak 5V dla Ciebie to tylko 5V!!!besix wrote: Tue Jun 05, 2018 8:32 am Przecież są moduły takie jak np wemosD1 , podajesz 5V z ładowarki od starego telefonu i masz czujnik !
-
wojtas567
W zasadzie to transformator to ma prawie każda ładowarka. Ale jak już to może kolega myślał o tych z przed 10 i więcej lat
tamte miały faktycznie klasyczny transformator.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
besix
Nie prawie szanowny Wojtku tylko praktycznie każda ładowarka ma ten rzekomy transformator ! To ze on działa trochę inaczej niż zwykły transformator obnizający wartość napięcia nie znaczy że on wcale nie działa
-
wojtas567
Ładowarka tak, ale zasilacze potrafią być bez transformatora dlatego napisałem prawie.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
besix
A może mistrz tej ciętej riposty opisze jak działa taka "ładowarka " będę zobowiązany
-
wojtas567
Co Cię tak uraziło?
Mocno zbaczamy z tematu, ale dopowiem tylko jedno bo jak już mówimy o "ładowarkach" do telefonów o dobrze by było wiedzieć, ze nie są to ładowarki tylko zwykłe zasilacze impulsowe. Ładowarka ma inną zasadzę dziania.
Mocno zbaczamy z tematu, ale dopowiem tylko jedno bo jak już mówimy o "ładowarkach" do telefonów o dobrze by było wiedzieć, ze nie są to ładowarki tylko zwykłe zasilacze impulsowe. Ładowarka ma inną zasadzę dziania.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Było podane gotowe rozwiązanie w bezpiecznej formie tj. Yunshan + zasilacz transformatorowy. Bedzie to bezpieczniejsze dla życia i zdrowia osób korzystających z basenu. Proponuje zamknąć temat, by jakiś ambitny dzieciak nie zrobił se krzywdy jak przeczyta niektòre pomysły.