Hej,
Mam problem z supla row 04m - mianowicie steruje ona czterema obwodami na kortach tenisowych w tzw balonach. Aktualnie zmontowałem układ w którym supla współpracuje z czterema klasycznymi łącznikami pojedynczymi. Każdy kanał supli podaje napięcie na osobną cewkę stycznika załączając obwód (zrobiłem to w taki sposób ponieważ obwód przekracza dopuszczalny prąd na pojedynczy kanal supli). Wszystko jest ok ale czasami na aplikacji pokazuje że obwód jest załączony a fizycznie nie jest lub na odwrót. Pomyślałem że problem leży w łączniku ponieważ czasem klikacz jest w pozycji górnej, raz dolnej i aplikacja głupieje. Postanowiłem wymienić łączniki na dzwonkowe i tu się zaczął problem, bo supla załącza konkretny kanał tylko w przypadku jak nacisnę i przytrzymam łącznik dzwonkowy. Jeśli puszczę to supla od razu rozłącza konkretny kanał. Nie mam pomysłu za bardzo co jest powodem takiego działania(?) Czy to przez to że załączenie obwodu lamp odbywa sie poprzez styki robocze stycznika a supla głupieje przez jakieś napięcie indukujące sie w cewce stycznika? Podpowiedzcie cos bo już zgłupiałem, chce zrobic test i wywalić z jednego kanału stycznik i zobaczę czy wtedy to zadziała…
Supla row 04
-
czvbi
Spróbuję, bo to na telefonie inwestora jest aplikacja. Ale czy supla nie przychodzi „fabrycznie” ustawiona na łączniki monostabilne skoro widnieją takie symbole na samej supli?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Musisz być fizycznie koło modułu, wtedy wprowadzasz go w tryb konfiguracji, łączysz się z siecią ZAMEL-xxxxxxxx, wchodziz na 192.168.4.1 i tam już znajdzesz ustawiania, dla każdego wejścia trzeba zmienić indywidualnie, poźniej zapisz i reset.czvbi wrote: Thu Jan 29, 2026 5:36 am Spróbuję, bo to na telefonie inwestora jest aplikacja. Ale czy supla nie przychodzi „fabrycznie” ustawiona na łączniki monostabilne skoro widnieją takie symbole na samej supli?
Sprawdz też przy okazji jaką masz wersję oprogramowania, jeśli starsza niż na https://updates.supla.org to odrazu zaznacz pole aktualizacja oprogramowania.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
czvbi
A czy mogę to zrobić z dowolnego urządzenia czy musi to zrobić urządzenia które ma zainstalowaną aplikację i jest połączy z supla?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Z dowolnego urzadzenia które posiada obsługę Wi-Fi i przeglądarkę, może to być telefon, tablet czy PC.czvbi wrote: Thu Jan 29, 2026 8:58 am A czy mogę to zrobić z dowolnego urządzenia czy musi to zrobić urządzenia które ma zainstalowaną aplikację i jest połączy z supla?
Tu instrukcja jak zaktualizować urządzenie, wszystkie pierwsze kroki wykonujesz identycznie.
viewtopic.php?t=6212
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023