Siema maniacy.
Jestem na etapie projektu oświetlenia schodów wewn i zewn za pomocą czujki ruchu.
Podłączyłem do testu czujkę i teraz pytanie do Was.
Działa jak zdefiniuje jako przycisk ( załącza przekaźnik i wyłącza w zależności od ustawienia ) a dlaczego nie działa jak zdefiniuje ją jako czujnik ruchu w tym firmware?
I drugie pytanie.
Jaką czujkę polecacie na zewnątrz?
Jestem w klubie promila więc wybór produktów jest pewno szerszy ale czy ktoś ma i używa i jest zadowolony z działania?
HC-SR501 GG v26.01.01 esp32s3
A to nie jest tak, że jak było stare GG to nie było jeszcze dodanych czujników ruchu. Nie wiem jak to zostało przeniesione do nowego, ale jeśli bez zmian to tak będzie działać.Hektorek wrote: Thu Jan 29, 2026 2:51 pm Siema maniacy.
Jestem na etapie projektu oświetlenia schodów wewn i zewn za pomocą czujki ruchu.
Działa jak zdefiniuje jako przycisk ( załącza przekaźnik i wyłącza w zależności od ustawienia ) a dlaczego nie działa jak zdefiniuje ją jako czujnik ruchu w tym firmware?
I drugie pytanie.
Jestem w klubie promila więc wybór produktów jest pewno szerszy ale czy ktoś ma i używa i jest zadowolony z działania?
Coś w tym może być. Nie pomyślałem wcześniej.KrzysztofS wrote: Thu Jan 29, 2026 3:07 pmA to nie jest tak, że jak było stare GG to nie było jeszcze dodanych czujników ruchu. Nie wiem jak to zostało przeniesione do nowego, ale jeśli bez zmian to tak będzie działać.Hektorek wrote: Thu Jan 29, 2026 2:51 pm Siema maniacy.
I drugie pytanie.
@Hektorek - skompiluj na GG online i sprawdź, czy jest tak samo, to się wyjaśni...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Hektorek
- Been thanked: 1 time
Mam akurat pod ręką wolne moduły esp32c3 devkit , esp32c3 super mini i wsp8266 i na żadnym z nich nie działa ustawienie przycisku jako czujnika ruchu ( brak widoczności w cloud )Zibi_007 wrote: Thu Jan 29, 2026 5:44 pmCoś w tym może być. Nie pomyślałem wcześniej.KrzysztofS wrote: Thu Jan 29, 2026 3:07 pmA to nie jest tak, że jak było stare GG to nie było jeszcze dodanych czujników ruchu. Nie wiem jak to zostało przeniesione do nowego, ale jeśli bez zmian to tak będzie działać.Hektorek wrote: Thu Jan 29, 2026 2:51 pm Siema maniacy.
I drugie pytanie.
@Hektorek - skompiluj na GG online i sprawdź, czy jest tak samo, to się wyjaśni...
Jakieś pomysły czy to będzie w ogóle działać z SR- 501?
Jeśli nie to proszę podajcie model jakiegoś czujnika ruchu wartego inwestycji $ wewnętrznego oraz bardziej mi zależy na zewnętrznym ( może być Zigbee)
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
IMHO nie było. Ustaw czujkę na najkrótszy możliwy czas i podepnij jako przycisk automatu schodowego -> w cloud ustaw pożądany czas. To spowoduje, że każde naruszenie przedłuży czas świecenia światła
YoMan