Klub promila [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

PawełPolny wrote: Thu Jan 29, 2026 11:32 am Dzień dobry.
Jest to mój pierwszy post na tym Forum, więc wypada się przywitać.
Z tej strony Paweł. Zawodowo zajmuję się budownictwem (konstrukcje) a moim hobby jest elektronika.
Jestem po długiej wymianie wiadomości z kolegą @Zibi_007 (nie wiem kiedy i czy w ogóle ten człowiek śpi :shock:) i za jego namową dołączam do tego klubu. Miałem właśnie zamawiać Esp32-C6, ale Zibi napisał mi, że jutro wyśle mi gotową do użycia bramkę. Nie chce pieniędzy tylko podziękowania. No to teraz mu z całego serca dziękuję :D Trafiłem tutaj trochę przez przypadek, ale widzę, że miałem dużo szczęścia 😁
Mam już kilka urządzeń na Zigbee i wiem, że jakby się nie chciały dodać to mam pisać. Dostałem bardzo szczegółową instrukcję, z której zapewne skorzystam.
Pozdrawiam Wszystkich Klubowiczów
Paweł Polny
Następny szczęśliwy obdarowany przez Zbyszka :D On to chyba Mikołaj powinien mieć na imię. A może ma na drugie? :lol:
Ja to miałem w paczce dodatkową niespodziankę. Może też coś dostaniesz ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Z tej strony Paweł. Zawodowo zajmuję się budownictwem (konstrukcje) a moim hobby jest elektronika.
Jestem po długiej wymianie wiadomości z kolegą @Zibi_007 (nie wiem kiedy i czy w ogóle ten człowiek śpi :shock:) i za jego namową dołączam do tego klubu. Miałem właśnie zamawiać Esp32-C6, ale Zibi napisał mi, że jutro wyśle mi gotową do użycia bramkę. Nie chce pieniędzy tylko podziękowania. No to teraz mu z całego serca dziękuję :D Trafiłem tutaj trochę przez przypadek, ale widzę, że miałem dużo szczęścia 😁
Mam już kilka urządzeń na Zigbee i wiem, że jakby się nie chciały dodać to mam pisać. Dostałem bardzo szczegółową instrukcję, z której zapewne skorzystam.
Paweł Polny
No to oficjalnie witamy w Klubie :)
Śpię, śpię, tylko w innych godzinach niż Ty ;)
Po drugie stary już jestem i tyle snu nie potrzebuję co kiedyś :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

KrzysztofS wrote: Thu Jan 29, 2026 3:12 pm
Paweł Polny
Następny szczęśliwy obdarowany przez Zbyszka :D On to chyba Mikołaj powinien mieć na imię. A może ma na drugie? :lol:
Ja to miałem w paczce dodatkową niespodziankę. Może też coś dostaniesz ;)
Może dostanie, a może nie :P
Niespodzianka, to ma być niespodzianka...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Instal

Witam wszystkich klubowiczów promila i innych użytkowników forum.
Naszedł czas , aby w końcu zarejestrować się na forum.
Jestem amatorem elektronikiem ( to moje hobby) , ale nie informatykiem.
Około pół roku temu udało mi się zainstalować sterownik do bramy firmy ZAMEL.(działa bez pudła)
Tyle co sobie poczytałem na forum wystarczyło do założenia Supla Cloud i ustawienia wszelkich reakcji oraz powiadomień.(działa bez pudła)
No , ale bramka Zigbee to już "ekstraklasa".Długo myślałem na tym, czy dam radę wszystko ogarnąć to o czym tu piszecie.Dla mnie to jakiś kosmos. Śledząc na forum wypowiedzi przygotowywałem się w pewien sposób aby nie wyjść na zupełnego "sierotę"
Dziś z ali przyszła do mnie płytka ESP32-C6 WROOM oraz , czujnik zalania , dwa kontaktrony , czujnik wstrząsowy + kontaktron (2w1) ,czujka ruchu.

1. Rozumiem iż wgrywając plik Z2S_Gateway.ino.merged.8MB.OTA.logs.bin nie muszę instalować serial monitora w razie gdy tego urządzenia nie będzie w bazie , aby móc na forum wysłać logi .Na wszelki wypadek chciałem go zainstalować ( nie wiem jaki), ale na forum nie mogę znaleźć wątku jak z niego korzystać .
To chyba Tyle na początek. Napewno kolejne pytania się pojawią.
Pozdrawiam
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Instal wrote: Thu Jan 29, 2026 9:16 pm Witam wszystkich klubowiczów promila i innych użytkowników forum.
Naszedł czas , aby w końcu zarejestrować się na forum.
Jestem amatorem elektronikiem ( to moje hobby) , ale nie informatykiem.
Około pół roku temu udało mi się zainstalować sterownik do bramy firmy ZAMEL.(działa bez pudła)
Tyle co sobie poczytałem na forum wystarczyło do założenia Supla Cloud i ustawienia wszelkich reakcji oraz powiadomień.(działa bez pudła)
No , ale bramka Zigbee to już "ekstraklasa".Długo myślałem na tym, czy dam radę wszystko ogarnąć to o czym tu piszecie.Dla mnie to jakiś kosmos. Śledząc na forum wypowiedzi przygotowywałem się w pewien sposób aby nie wyjść na zupełnego "sierotę"
Dziś z ali przyszła do mnie płytka ESP32-C6 WROOM oraz , czujnik zalania , dwa kontaktrony , czujnik wstrząsowy + kontaktron (2w1) ,czujka ruchu.

1. Rozumiem iż wgrywając plik Z2S_Gateway.ino.merged.8MB.OTA.logs.bin nie muszę instalować serial monitora w razie gdy tego urządzenia nie będzie w bazie , aby móc na forum wysłać logi .Na wszelki wypadek chciałem go zainstalować ( nie wiem jaki), ale na forum nie mogę znaleźć wątku jak z niego korzystać .
To chyba Tyle na początek. Napewno kolejne pytania się pojawią.
Pozdrawiam
Cześć, nie musisz wysyłać logów. Instalujesz merged, konfigurujesz dane Supla a później odpalasz parowanie z poziomu Cloud. W Cloud będzie informacja o rozpoznanym/nieznanym urządzeniu - w przypadku nieznanego zrób Ctrl-C/Ctrl-V tutaj.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
PawełPolny
Has thanked: 3 times

Paczka dotarła też do mnie.
To, co w niej było, widać na zdjęciu poniżej. Wszystko działa bez zarzutu. Na początku trochę błądziłem i nie do końca ogarniałem co, gdzie i jak, ale dzięki mega szczegółowej instrukcji od Zibi_007 oraz linkom do Forum szybko się podciągnąłem :D
Wszystkie urządzenia, które miałem, dodały się do bramki bez najmniejszego problemu.
prezentzigbee.jpg
Muszę jeszcze coś wyjaśnić i przy okazji przeprosić.
Swoją przygodę z Forum zacząłem od wymiany wiadomości z Zibi_007 (szacun za cierpliwość i chęć tłumaczenia wszystkiego takiemu lamerowi jak ja).
Użytkownikiem Supli zostałem trochę przez przypadek - zaczęło się od sterowania bramą w firmie, a potem wyszło, że ten system ma naprawdę sporo możliwości. W domu miałem już trochę sprzętów na Zigbee (eWelink i Tuya) i najbardziej marzyła mi się jedna aplikacja do ogarniania wszystkiego. No i tak trafiłem na temat bramki Z2S.

Pytań miałem masę, bo początkującemu ciężko coś sensownego znaleźć na Forum wśród tylu postów. Pisałem więc do Zibi_007, on cierpliwie odpisywał, aż w końcu zaproponował, że wyśle mi taką bramkę, żebym mógł sam sprawdzić, jak to działa. I tu zapaliła mi się czerwona lampka - serio nie mogłem uwierzyć, że ktoś chce mi wysłać coś zupełnie za darmo :?: Potem jeszcze pojawił się temat jakiegoś routera i już kompletnie nie wiedziałem, o co chodzi :shock:

Do tego żona zaczęła mnie straszyć, że to na pewno jakiś scam, że w paczce będą ziemniaki, a potem przyjdą faktury do zapłacenia i żebym absolutnie tej przesyłki nie odbierał :(
W międzyczasie doczytałem jednak Forum i zobaczyłem, że nie jestem pierwszą osobą, która coś dostała od Zibi_007. Wszyscy byli zadowoleni, dziękowali, a sam Zibi cieszy się tu ogromnym szacunkiem. No to jak przyszła paczka, poszedłem do paczkomatu i jednak ją odebrałem. I totalnie nie żałuję!

Mam prawie 30 lat i to był pierwszy raz w życiu, kiedy dostałem coś od kompletnie obcej osoby całkowicie za darmo. Serio - szok :shock:
Dlatego chciałem bardzo podziękować Zibi_007 za wszystko, co od niego dostałem, i jednocześnie przeprosić za mojego głupiego maila, którego mu napisałem z wątpliwościami co do jego intencji. Intencje były jak najbardziej szlachetne, a ja doszukiwałem się drugiego dna. Głupio mi i wstyd :oops:

Tak czy inaczej - oficjalnie stałem się członkiem Klubu Promila i jestem z tego bardzo dumny :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

PawełPolny wrote: Wed Feb 04, 2026 9:13 am [...]
Dlatego chciałem bardzo podziękować Zibi_007 za wszystko, co od niego dostałem, i jednocześnie przeprosić za mojego głupiego maila, którego mu napisałem z wątpliwościami co do jego intencji. Intencje były jak najbardziej szlachetne, a ja doszukiwałem się drugiego dna. Głupio mi i wstyd :oops:

Tak czy inaczej - oficjalnie stałem się członkiem Klubu Promila i jestem z tego bardzo dumny :D
Nie ma sprawy. Cieszę się, że jesteś zadowolony :)
Powodzenia i oficjalnie witamy w Klubie!
pzygmunt
Been thanked: 59 times

💚
SUPLA.... Nareszcie w domu.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

PawełPolny wrote: Wed Feb 04, 2026 9:13 am ......

Do tego żona zaczęła mnie straszyć, że to na pewno jakiś scam, że w paczce będą ziemniaki, a potem przyjdą faktury do zapłacenia i żebym absolutnie tej przesyłki nie odbierał :(
W międzyczasie doczytałem jednak Forum i zobaczyłem, że nie jestem pierwszą osobą, która coś dostała od Zibi_007. Wszyscy byli zadowoleni, dziękowali, a sam Zibi cieszy się tu ogromnym szacunkiem. No to jak przyszła paczka, poszedłem do paczkomatu i jednak ją odebrałem. I totalnie nie żałuję!

Mam prawie 30 lat i to był pierwszy raz w życiu, kiedy dostałem coś od kompletnie obcej osoby całkowicie za darmo. Serio - szok :shock:

Fajnie to wszystko opisałeś. Miłe. Wzruszające to pozytywne zdziwienie bo do człowieka dociera w jakich czasach przyszło żyć. Twoje obawy były jak najbardziej uzasadnione ale jak już sam do tego doszedłeś nic Ci nie grozi ;) Powodzenia
Patryk90

PawełPolny wrote: Wed Feb 04, 2026 9:13 am
Miałem podobnie jak powiedziałem w domu, że dostanę bramkę za darmo. To się ze mnie śmiali i żartowali, że cegła przyjdzie a nie sprzęt :lol: Kopara im opadła, jak otworzyłem, bo tam oprócz bramki były jeszcze różne czujniki :shock: Wszystko oryginalnie zapakowane. Wiele razy proponowałem Zbyszkowi zapłatę albo przynajmniej dobry trunek ale nigdy nic nie chciał :( . A od czasu bramki dostałem jeszcze od niego dwie paczki :D I to takie na wypasie (m.in. gniazdka, termostat, czujnik drgań). Człowieka nawet na oczy nie widziałem ale jak spotkam to Bóg mi świadkiem, że trzeźwego nie puszczę :lol:

Return to “Bramka ZigBee”