Rozłączanie urządzeń

rustin

Coraz częściej zauważyłem, że rozłącza mi urządzania w domu i same nie wracają do połączenia. Nie ma znaczenia czy w domu czy to na podwórku bramy. Pomaga wyłączenie i włączenie zasilania. Czy jakoś można sobie z tym poradzić?
slawek

Prawdopodobnie winna jest sieć lan/wifi. Przyjrzałbym się routerowi.
Sprawdź ile urządzeń jest w stanie faktycznie obsłużyć jednocześnie (wiem - pojemność sieci lan to 254 adresy, ale to w teorii ;) ).
Ewentualnie zacznij od zmiany zasilacza routera.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Diagnozując router spróbuj go zresetować w momencie zaobserwowania problemów bez wyłączania zasilania urządzęń.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rustin

Sprawdziłem logi w routerze, wpada w bootloop różne błędy. Zadzwoniłem do dostawcy internetu, maja wymienić jak sprawdzą je bo to ich urządzenie. Mam nadzieje, że to to.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W logach możesz nic nie zobaczyć. Routery od dostawców zwykle mają limity i są kiepskiej jakości. Sugeruję wstawić własny router/access point nawet przed tym od dostawcy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rustin

Ogólnie restart nie pomaga, nadal nie widzi urządzeń losowo.
Co do routera to jest podłączony do niego światłowód a od niego dwa AP.
Co znaczy, że w logach mogę nic nie zobaczyć? Są logi z błędami.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli masz możliwości finansowe, to polecam zainwestowanie we własny, dobry router. Na operatorze wymuś, aby zainstalował Ci tylko ONT. Zapraszam do poczytania w tym temacie: https://www.blaszczak.pl/internet-swiat ... tth-i-ont/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
rustin

Oni zamontują swój router zapewne najprostszy lub taki z 5Ghz z dopłatą co jest bez sensu bo pewnie dalej będzie to ich. Plan mam taki, że biorę bez dopłaty, wymieniam też swoje leciwe tplinki które działają jak AP (parter i poddasze) na jakieś zwykłe najtańsze Archer C6 1200 na amazon po 136zł. Lub ewentualnie TP-Link Deco M4 (3 szt.) za 430zł jeżeli jest faktycznie ten mesh takie cuda na kiju? Co do ONT, oni montują swój router, taka polityka.
Co radzicie zrobić? Dodam, że nie jestem jakimś wymagającym klientem bo na starym zte i TL-WR841N jako ap wszystko dobrze działa i dla domu wystarczająco a umowę i tak mam 100Mb/s. Budżet też ma znaczenie.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Odnośnie ONT, to warto porozmawiać. Może jednak mają możliwości. No chyba że jest to jakiś bardzo mały lokalny dostawca.
Jeśli nie ONT, to spróbuj ewentualnie wymusić przestawienie ich routera w tryb bridge. Routery oferowane przez operatorów (w szczególności tych małych) mają ograniczoną liczbę obsługiwanych klientów. A to ze względu na słabe możliwości sprzętowe takich routerów.

Ps. A czy sprawdzałeś na obecnym routerze, jaką masz ustawioną pulę DHCP? Często domyślnie są ustawione 32 hosty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

rustin wrote: Thu Jan 29, 2026 6:41 pm Oni zamontują swój router zapewne najprostszy lub taki z 5Ghz z dopłatą co jest bez sensu bo pewnie dalej będzie to ich. Plan mam taki, że biorę bez dopłaty, wymieniam też swoje leciwe tplinki które działają jak AP (parter i poddasze) na jakieś zwykłe najtańsze Archer C6 1200 na amazon po 136zł. Lub ewentualnie TP-Link Deco M4 (3 szt.) za 430zł jeżeli jest faktycznie ten mesh takie cuda na kiju? Co do ONT, oni montują swój router, taka polityka.
Co radzicie zrobić? Dodam, że nie jestem jakimś wymagającym klientem bo na starym zte i TL-WR841N jako ap wszystko dobrze działa i dla domu wystarczająco a umowę i tak mam 100Mb/s. Budżet też ma znaczenie.
a ile masz w sumie urządzeń? U mnie działają dwa te archery c6 , to każdy ogarnia do 30 urządzeń, powyżej były też jaja i przenosiłem urządzenia pomiędzy nimi jak się dało.

Return to “Ogólna dyskusja”