Open/Close (step by step)
-
kowal00071
Witam do czego jest ta opcja ??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jest po prostu załączenie przekaźnika, które daje impuls do bramy.
Bramy mają wejścia typu "krok po kroku" i stąd taka nazwa.
Bardziej skomplikowana są przyciski otwórz i zamknij
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kowal00071
Nie kapuje dając impuls na bramę daje też wciśnięcie otwórz a jak wcisnę zamknij to pójdzie kolejny który zamknie, więc po co open/close step by step ?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jak poprawnie działa czujnik w sytuacji gdy brama jest otwarta/zamknięta i naciśniesz "otwórz"/"zamknij" to przekaźnik nie zareaguje a jak naciśniesz "SBS" to zareaguje za każdym razem niezależnie czy jest otwarta czy zamknięta.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli brama jest otwarta, to wciśnięcie otwórz nie wygeneruje impulsu. Analogicznie zamknij.kowal00071 wrote: Thu Jan 29, 2026 6:02 pm Nie kapuje dając impuls na bramę daje też wciśnięcie otwórz a jak wcisnę zamknij to pójdzie kolejny który zamknie, więc po co open/close step by step ?
Te dwa polecenie mogą też wygenerować kilka impulsów - na zasadzie "aż osiągną cel".
Sterownik nie wie i nie może wiedzieć jak brama zareaguje na impuls. Może zacząć się zamykać, otwierać, albo się zatrzyma.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Do poprawnego działania przycisku "Otwórz" i "Zamknij", Supla musi wiedzieć czy brama jest otwarta czy zamknięta. Innymi słowy musi być podłączony poprawnie działający czujnik otwarcia. Przycisk "Step by step" czyli krok po kroku działa jak pilot. Każde naciśnięcie zwiera na chwile wejście sterujące, które zwykle działa w sekwencji Otwórz/Zatrzymaj/Zamknij/Zatrzymaj.
Jeśli naciśniesz "Otwórz" to serwer sprawdza czy brama jest otwarta. Jeśli nie to "klika" przekaźnikiem / wysyła impuls. Czeka minutę i sprawdza co się stało. Czy brama się otworzyła, a może domknęła. Jeśli się otworzyła to kończy zadanie. Jeśli nie to ponawia próbę.
To wynika ze specyfiki tego jak działa większość automatyki bramowej.
Jeśli naciśniesz "Otwórz" to serwer sprawdza czy brama jest otwarta. Jeśli nie to "klika" przekaźnikiem / wysyła impuls. Czeka minutę i sprawdza co się stało. Czy brama się otworzyła, a może domknęła. Jeśli się otworzyła to kończy zadanie. Jeśli nie to ponawia próbę.
To wynika ze specyfiki tego jak działa większość automatyki bramowej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Tylko dopytam w tej kwestii.
Mam bramę i podpięty czujnik zamknięcia i te ekranowe klawisze otwórz i zamknij powinny działać?
Czy też musi być podpięty czujnik zamknięcia i otwarcia?
Bo chyba kiedyś klikałem i nie działało, z ciekawości jeszcze jutro sprawdzę.
Mam bramę i podpięty czujnik zamknięcia i te ekranowe klawisze otwórz i zamknij powinny działać?
Czy też musi być podpięty czujnik zamknięcia i otwarcia?
Bo chyba kiedyś klikałem i nie działało, z ciekawości jeszcze jutro sprawdzę.
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
kowal00071
Dziękuję za odpowiedź, przy okazji mam jeszcze pytanie, chciałbym zrobić furtkę w bramie tylko nie wiem czy się da, żeby np zrobić wirtualny przekaźnik i na nim ustawić żeby po naciśnięciu dał impuls na ten drugi ale po 4 sekundach dał drugi impuls który zatrzyma bramę (w 20% otwarta)