Zmiękczacz wody - poziom soli + powiadomienia
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Nie ma problemu
Jak coś zostaje Ci jeszcze GPIO11 do dowolnego użycia jako wejście lub wyjście
Oczywiście GPIO8 ustaw jako Config LED, a GPIO9 jako Config Key
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
Bardzo przepraszam, pomyliłem Cię z kimś innym. Macie podobne nicki.DamD wrote: Thu Jan 29, 2026 12:18 pm Przepraszam za błędy, piszę na telefonie, zapomniałem okularów.
Dzięki za wskazówki - pomocne.
Nie wiem o co Tobie chodzi. Dokładniej. Proszę doświadczoną osobę veeroos -a o pomoc w poprawie schematu który wcześniej umieściłem w tym temacie i tyle.KrzysztofS wrote: Thu Jan 29, 2026 12:02 pm Widzisz drzazgę o w oku bliźniego, a belki w swoim nie dostrzegasz. Dobrze to do ciebie pasuje.
Za błędy jeszcze raz Wszystkich przepraszam.
@veeroos już odpowiedział, ja tylko dodam, że projekt sam w sobie bardzo ciekawy, dlatego go śledzę. Podziel się może później doświadczeniami czy udało ci się wygenerować soft w nowym GG. Mnie po pierwszych problemach z instalacją kompiluje już wszystko.
-
DamD
- Has thanked: 2 times
Jest OK. Jako że zaczynam zabawę z modułami wolę przygotować w pierwszej kolejnosci projekt do konsultacji. Czekam za elementami. Moze uda mi się to zrealizować. Oczywiście dam znac.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
-
DamD
- Has thanked: 2 times
Dzięki uprzejmości i wyłapaniu błędów przez veeroos -a , poprawiłem szkic projektu - 100% założenia w tym projekcie, a urodził się nowy
ale to później.
Załączam poprawiony szkic projektu.
Czy poprawny , czy zadziała - nie wiem, mam nadzieję - to na razie szkic.
Legenda:
+ 3.3V - czerwony;
GND - czarny;
DATA - żółty;
SCL - niebieski;
SDA - pomarańczowy;
Kontraktron - czarny i zielony.
Elementy:
ESP32C3 Supermini 4MB;
Czujnik odległości VL53L0X (czujnik będzie oddalony ok 1m od ESP32C3 Supermini);
Czujnik temperatury i wilgotności DHT22 (czujnik będzie oddalony ok 3m od ESP32C3 Supermini);
Rezystor 2.2k oma tolerancja 5% 1/4 W (z uwagi na powyższe);
LCD 2x16 I2C (jedna linia ma wyświetlać temperaturę i wilgotność, a druga linia ile jest tabletek solnych w zbiorniku);
3x Kontaktron - Satel K-1 przewodowy;
3x Rezystor 10 k oma tolerancja 5% 1/4 W (z uwagi na odległości 4m, 8m, 20m od ESP32C3 supermini);
Tak jak wcześniej czekam na części.
I ponownie proszę o ocenę i uwagi zanim zacznę składać projekt.
Załączam poprawiony szkic projektu.
Czy poprawny , czy zadziała - nie wiem, mam nadzieję - to na razie szkic.
Legenda:
+ 3.3V - czerwony;
GND - czarny;
DATA - żółty;
SCL - niebieski;
SDA - pomarańczowy;
Kontraktron - czarny i zielony.
Elementy:
ESP32C3 Supermini 4MB;
Czujnik odległości VL53L0X (czujnik będzie oddalony ok 1m od ESP32C3 Supermini);
Czujnik temperatury i wilgotności DHT22 (czujnik będzie oddalony ok 3m od ESP32C3 Supermini);
Rezystor 2.2k oma tolerancja 5% 1/4 W (z uwagi na powyższe);
LCD 2x16 I2C (jedna linia ma wyświetlać temperaturę i wilgotność, a druga linia ile jest tabletek solnych w zbiorniku);
3x Kontaktron - Satel K-1 przewodowy;
3x Rezystor 10 k oma tolerancja 5% 1/4 W (z uwagi na odległości 4m, 8m, 20m od ESP32C3 supermini);
Tak jak wcześniej czekam na części.
I ponownie proszę o ocenę i uwagi zanim zacznę składać projekt.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Wszystko wygląda na OK, w razie czego można użyć jeszcze 2 pinów GPIO0 oraz GPIO1 do jakichś wejść lub wyjść, no i warunkowo GPIO2, lecz trzeba mieć na uwadze to że na tym pinie nie może pojawić się stan niski podczas startu układu (fizycznie na C3 super mini jest ten pin podciągnięty pod 3.3V przez rezystor 10k).
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more