Dodawanie i usuwanie urządzeń ZigBee - wersja >= 1.3.0-25/01/26 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Mon Jan 26, 2026 10:52 am
UWAGA - Zakładka Zigbee channels posiada narzędzia do usuwania poszczególnych kanałów - zaleca się aby stosować je wyłącznie do kanałów specjalnych (elementy logiczne itp.). Usunięcie w ten sposób pojedynczego kanału wchodzącego w skład urządzenia Zigbee spowoduje w Cloud channel conflict, który tak czy inaczej wymusi usunięcie całego urządzenia.

UWAGA nr 2 Jeżeli będą takie wnioski, to postaram się przywrócić możliwość kasowania pojedynczych kanałów w obrębie urządzenia Zigbee - mam na to rozwiązanie.
Ja się podpisuję pod tym wnioskiem. Jeśli nie potrzebuję informacji z czujnika baterii w postaci tzw. Low Battery i chciałbym go usunąć, to bym chciał mieć możliwość jego usunięcia. Nie da się uniknąć tego konfliktu kanałów i trzeba usuwać całe urządzenie?
Łukasz, ja wiem, że Ty wiesz, ale napiszę dla innych czytelników działu.

W tej chwili najbezpieczniej będzie po prostu ten kanał w Supli ukryć.

Kasowanie pojedynczych kanałów, w mojej opinii, może z czasem doprowadzić do nieprzewidzianych konsekwencji. Osobiście odradzam.

No chyba, że @vajera opracuje jakieś konkretne rozwiązanie.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
kiler88
Been thanked: 1 time

W przypadku "firmowych" urządzeń Supla, jak np. SBW-02, też po prostu wyłączą się nieużywane kanały w cloud, a nie usuwa, więc takie rozwiązanie jest chyba spójne z obecną logiką.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

kiler88 wrote: Wed Jan 28, 2026 9:10 am W przypadku "firmowych" urządzeń Supla, jak np. SBW-02, też po prostu wyłączą się nieużywane kanały w cloud, a nie usuwa, więc takie rozwiązanie jest chyba spójne z obecną logiką.
Zgadzam się z tym stanowiskiem - zawsze można później wrócić do tego kanału, gdy jednak okaże się potrzebny.

Ten mechanizm był przydatny przy starym modelu AT - tam dodanie 2 przydać przycisków mogło wygenerować nawet 36 kanałów, przy nowym systemie to będą raczej incydenty.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

no tak dodanie pilotów Moes generowało 12 kanałów. Ja osobiście używałem tylko 5 tak wiec 7 usuwałem aby zmniejszyć liczbę kanałów w bramce
Instal

Witam
To mój drugi post na tym forum.
Jestem nowym użytkownikiem. Nie chcę zaśmiecać tego tematu ( trochę się naczytałem o usystematyzowaniu gdzie pisać o problemach) , ale i tak tego nie ogarnąłem więc piszę tu.

Do ESP32-C6 (pierwszy raz to zrobiłem :D za pomocą ESP-FLASHER) wgrałem wersję merged 1.3.20 , sparowałem czujnik 2w1 (wstrząsowy+kontaktron) HOBEIAN | model ID ZG-102ZM oraz kontaktron model _TZ3000_bpkijo14 | model ID TS0203.Urządzenia pokazały się w cloud i stany w aplikacji się ładnie zmieniały.
Poprzez stronę 192.168.4.1 dokonałem upgrade bramki plikiem .ino do wersji 1.3.22.W cloud widać urządzenia , nową wersję bramki , ale w aplikacji na telefonie brak reakcji na zmianę stanu czujników.
Doczytałem post vajera cytat:

A) Urządzenie Zigbee zostało wcześniej dodane do bramki, widoczne są odpowiednie struktury danych w GUI i w Cloud, natomiast w którymś momencie przestała działać komunikacja pomiędzy urządzeniem Zigbee a bramką Z2S (wcześniej działała, baterie/zasilanie OK, test zasięgu OK):

Aa) proponuję zacząć od ponownego parowania parowania urządzenia z bramką z włączoną funkcją Force device to bind gateway again (opcja dostępna wyłącznie w GUI, zakładka Zigbee settings),

Po tej operacji wszystko wróciło do normy.
Powtórzyłem ten manewr z innymi wersjami bramki i skutek taki sam. Zawsze musiałem zastosować rozwiązanie vajera.Czy to jest jakiś błąd , czy po każdym upgrade bramki będę musiał stosować tą procedurę.Trochę to uciążliwe.
vajera

Instal wrote: Thu Jan 29, 2026 10:56 pm Witam
To mój drugi post na tym forum.
Jestem nowym użytkownikiem. Nie chcę zaśmiecać tego tematu ( trochę się naczytałem o usystematyzowaniu gdzie pisać o problemach) , ale i tak tego nie ogarnąłem więc piszę tu.

Do ESP32-C6 (pierwszy raz to zrobiłem :D za pomocą ESP-FLASHER) wgrałem wersję merged 1.3.20 , sparowałem czujnik 2w1 (wstrząsowy+kontaktron) HOBEIAN | model ID ZG-102ZM oraz kontaktron model _TZ3000_bpkijo14 | model ID TS0203.Urządzenia pokazały się w cloud i stany w aplikacji się ładnie zmieniały.
Poprzez stronę 192.168.4.1 dokonałem upgrade bramki plikiem .ino do wersji 1.3.22.W cloud widać urządzenia , nową wersję bramki , ale w aplikacji na telefonie brak reakcji na zmianę stanu czujników.
Doczytałem post vajera cytat:

A) Urządzenie Zigbee zostało wcześniej dodane do bramki, widoczne są odpowiednie struktury danych w GUI i w Cloud, natomiast w którymś momencie przestała działać komunikacja pomiędzy urządzeniem Zigbee a bramką Z2S (wcześniej działała, baterie/zasilanie OK, test zasięgu OK):

Aa) proponuję zacząć od ponownego parowania parowania urządzenia z bramką z włączoną funkcją Force device to bind gateway again (opcja dostępna wyłącznie w GUI, zakładka Zigbee settings),

Po tej operacji wszystko wróciło do normy.
Powtórzyłem ten manewr z innymi wersjami bramki i skutek taki sam. Zawsze musiałem zastosować rozwiązanie vajera.Czy to jest jakiś błąd , czy po każdym upgrade bramki będę musiał stosować tą procedurę.Trochę to uciążliwe.
Wczoraj wieczorem zaktualizowałem obie bramki domowe do 1.3.22 i wszystko działa - specjalnie rano otworzyłem okno - czujnik zareagował, TRVZB wyłączył się, żona zaczęła krzyczeć...:lol:

Mówiąc poważnie, to w trakcie testowania nowej funkcjonalności zdarza mi się wgrywać nowy kod do bramki kilkanaście razy dziennie (ciekawe kiedy wykończę FLASH) i nie powoduje to utraty połączenia w żadną ze stron.

Sytuacja opisana w pkt. A zdarza się najczęściej, gdy użytkownik nieświadomie zresetuje czujnik/sparuje go z inną bramką, ale oczywiście nic nie jest na 100%.

Pytanie z innej beczki - wszystkie czujniki, jakie wymieniłeś to tzw. sleep devices - jak testowałeś ich łączność z bramką?
I kolejne pytanie - czy po wyłączeniu bramki na kilka minut i ponownym jej włączeniu (bez aktualizacji) czujniki komunikują się z bramką prawidłowo?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Jan 30, 2026 6:49 am
Wczoraj wieczorem zaktualizowałem obie bramki domowe do 1.3.22 i wszystko działa - specjalnie rano otworzyłem okno - czujnik zareagował, TRVZB wyłączył się, żona zaczęła krzyczeć...:lol:
@vajera to skoro da się tak w bramce zrobić... fajna opcja jak chcemy żonę wkurzyć, to jak teraz to zrobić w bramce w razie czego w drugą stronę żeby ją wyłączyć i żeby przestała krzyczeć? ;) :?
vajera

zzrr wrote: Fri Jan 30, 2026 9:45 am
vajera wrote: Fri Jan 30, 2026 6:49 am
@vajera to skoro da się tak w bramce zrobić... fajna opcja jak chcemy żonę wkurzyć, to jak teraz to zrobić w bramce w razie czego w drugą stronę żeby ją wyłączyć i żeby przestała krzyczeć? ;) :?
A ma wbudowane Zigbee? :lol:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Jan 30, 2026 9:48 am ...
Hmm... no moja jeszcze nie ma. Ale to ciekawe i coś tu trzeba będzie pokombinować.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

zzrr wrote: Fri Jan 30, 2026 9:52 am
vajera wrote: Fri Jan 30, 2026 9:48 am ...
Hmm... no moja jeszcze nie ma. Ale to ciekawe i coś tu trzeba będzie pokombinować.
No i już się kolego naraziłeś żonie. Pamiętaj, że żony mają wszystko - nawet Zigbee :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Bramka ZigBee”