Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

Duch__
Been thanked: 6 times

Były pytania o podział sterowania na przyciski, tak więc kolejna odsłona na razie w wersji BETA V 2.2.3 ze względu na brak czasu na 100% testy. Jak ktoś potwierdzi prawidłowość działania to będzie ALPHA.

Zmiany:
  • Liczba przycisków w systemie = max 3, deklaracja z poziomu konfiguratora.
    Przycisk S1 = GPIO 0
    Przycisk S2 = GPIO 4
    Przycisk S3 = GPIO 5
  • Wybranie 1: Sterowanie przy pomocy jednego przycisku wszystkich scen w konfiguracji S1=1,2,3,4,5,6,7,8
    Wybranie 2: Sterowanie przy pomocy dwóch przycisków wszystkich scen w konfiguracji S1=1,2,3,4 S2=5,6,7,8
    Wybranie 3: Sterowanie przy pomocy trzech przycisków wszystkich scen w konfiguracji S1=1,2,3 S2=4,5,6 S2=7,8
  • Przycisk S1 jest nadrzędny i wchodzi w tryb konfiguracji po 10 kliknięciach.
  • Rozbudowano podgląd pamięci EEPROM z poziomu terminala do przeglądu bierzącej sytuacji
  • Zmodyfikowano zapis i kasowanie EEPROM. Jeśli komórka uległa zmianie to jest kasowana, jeśli nie to pozostaje bez zmian - ma to na celu ochronę przed uszkodzeniem pamięci EEPROM przed zbyt częstym zapisywaniem.
  • Dodano konfigurację IP, Maska, Brama - pozwala to zachować porządek w domowej sieci komputerowej (wymagana wszystkie pola, wybranie 0.0.0.0 lub pozostawienie któregokolwiek pola pustego uruchamia DHCP).
  • Rozbudowano WEB Konfigurator na potrzeby w/w elementów.
Proszę o wszelkie uwagi odnośnie działania tej wersji softu.
V2.2.3.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PuteR

Dziś przyszedł do mnie NodemCu v3 może mi ktoś powiedzieć jak trzeba to wgrać do tego modułu??
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Alfa jest przed betą ;) Po becie to raczej release lub RC (release candidate)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
percy

Na wstępie zaznaczę, że jestem zielony.
Chciałbym osiągnąć coś takiego:
- w puszce włącznika jednego obwodu schowany "przekaźnik", który traktuje jako sygnał wejściowy włączenie światła w tym obwodzie (czyli zakładam, że musi akceptować wejście o napięciu 230V)
- pozostałe obwody włączane są przez sygnał z "przekaźnika"

O ile dobrze rozumiem, wall button byłby tu rozwiązaniem. Jakiego sprzętu użyć w roli przekaźnika?
Duch__
Been thanked: 6 times

Wyjaśnij jeszcze raz co zamierzasz osiągnąć, bo mimo usilnych starań nic nie zrozumiałem.
Lucas

percy wrote: Wed Jun 06, 2018 12:53 pm Na wstępie zaznaczę, że jestem zielony.
Chciałbym osiągnąć coś takiego:
- w puszce włącznika jednego obwodu schowany "przekaźnik", który traktuje jako sygnał wejściowy włączenie światła w tym obwodzie (czyli zakładam, że musi akceptować wejście o napięciu 230V)
- pozostałe obwody włączane są przez sygnał z "przekaźnika"

O ile dobrze rozumiem, wall button byłby tu rozwiązaniem. Jakiego sprzętu użyć w roli przekaźnika?
Przypuszczam, że kolega @percy ma na myśli, że jak moduł wykryje włączenie światła to uruchomi swój przekaźnik i włączy urządzenia do niego podłączone.
Czyli w praktyce np. taki Sonoff Basic zasilany z tego samego obwodu co światło, z softem Zybiego i przekaźnikiem ustawionym na automatyczne włączenie po podaniu zasilania.
percy

Może rzeczywiście namieszałem. Potrzebuję Wall Button, który zmieści się w puszce za tradycyjnym włącznikiem. Co ma robić? Po podaniu sygnału na wejściu z klawisza włącznika (po zastanowieniu nie musi być tam napięcia 230V):
- włączy światło na swoim wbudowanym fizycznym przekaźniku
- przy użyciu supla.fracz.com włączy kilka innych modułów ROW/Sonoff/cokolwiek

Mam nadzieję, że teraz jaśniej.
Wydaje mi się, że to jest właśnie funkcjonalność Wall Button tylko zastanawiam się, jakiego sprzętu w tym celu użyć.
cdxa

percy wrote: Thu Jun 07, 2018 4:57 am Może rzeczywiście namieszałem. Potrzebuję Wall Button, który zmieści się w puszce za tradycyjnym włącznikiem. Co ma robić? Po podaniu sygnału na wejściu z klawisza włącznika (po zastanowieniu nie musi być tam napięcia 230V):
- włączy światło na swoim wbudowanym fizycznym przekaźniku
- przy użyciu supla.fracz.com włączy kilka innych modułów ROW/Sonoff/cokolwiek

Mam nadzieję, że teraz jaśniej.
Wydaje mi się, że to jest właśnie funkcjonalność Wall Button tylko zastanawiam się, jakiego sprzętu w tym celu użyć.
Teoretycznie pewnie dało by się przerobic na gotowy moduł Zamel ROW-01, nie wiem co tam dokładnie siedzi, ale pewnie też jakiś ESP obsługiwany przez Arduino, tak żeby pasowął program Supla Button
percy

YUNSHAN jest obecnie do dostania?
cdxa

percy wrote: Thu Jun 07, 2018 7:52 am YUNSHAN jest obecnie do dostania?
Ten YUNSHAN troche duży jak do puszki, ja zamówiłem sobie takie maluchy 37x25mm
moduł.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Projekty użytkowników”