Rozłączanie urządzeń
-
rustin
Warto wchodzić w tej stary mesh ? Lub wogole zmieniać tplinki ma takie archer C6?
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Akurat co do mesha to mam to wyłączone więc nie wiem
-
rustin
Nie ma takiej opcji, pani powiedziała, że ten router to jest właśnie ONT. Zastanawiam się czy nie zapytać czy by nie można zrobić jako DMZ, bo jako most też odpada, nie będą mieli dostępu. A DMZ by było lepsze dla mnie i sieci w domu?Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 29, 2026 6:59 pm Odnośnie ONT, to warto porozmawiać. Może jednak mają możliwości. No chyba że jest to jakiś bardzo mały lokalny dostawca.
Jeśli nie ONT, to spróbuj ewentualnie wymusić przestawienie ich routera w tryb bridge. Routery oferowane przez operatorów (w szczególności tych małych) mają ograniczoną liczbę obsługiwanych klientów. A to ze względu na słabe możliwości sprzętowe takich routerów.
Ps. A czy sprawdzałeś na obecnym routerze, jaką masz ustawioną pulę DHCP? Często domyślnie są ustawione 32 hosty.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale w ogólności zawsze możesz:rustin wrote: Fri Jan 30, 2026 9:36 am Nie ma takiej opcji, pani powiedziała, że ten router to jest właśnie ONT. Zastanawiam się czy nie zapytać czy by nie można zrobić jako DMZ, bo jako most też odpada, nie będą mieli dostępu. A DMZ by było lepsze dla mnie i sieci w domu?
1. zostawić router od dostawcy
2. wyłączyć w nim Wi-Fi, załóżmy, że on ma sieć lokalną w adresacji 192.168.0.x
3. podłączyć kablem do niego swój router z adresacją 192.168.1.x
4. na swoim routerze konfigurujesz całą sieć (DHCP, jakieś Wi-Fi itd)
5. dodajesz do sieci dodatkowe Wi-Fi AP, które są podłączone do Twojego routera
Minus tego rozwiazania to podwójny routing. Jakiś lekki wpływ na wydajność może być, ale ja przy normalnej pracy tego nie odczuwałem (pewnie gracze walczący o każdą milisekundę będą mieli inne zadanie
Druga opcja, to setup j/w, z tym że nie robisz drugiej sieci i podwójnego routingu, tylko router dostawcy przestawiasz w tryb "bridge" (o ile pozwala). Technicznie podobne rozwiązanie, ale czystsze.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
slawek
Mam dokładnie tak skonfigurowaną swoją sieć i mam święty spokój, bo te Dasany nie są urządzeniami najwyższych lotów.klew wrote: Fri Jan 30, 2026 9:51 am
Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale w ogólności zawsze możesz:
Minus tego rozwiazania to podwójny routing. Jakiś lekki wpływ na wydajność może być, ale ja przy normalnej pracy tego nie odczuwałem (pewnie gracze walczący o każdą milisekundę będą mieli inne zadanie)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Wiem, że łatwo to pisać jak się ma wybór operatorów światłowodowych, ale pierwsze co, to bym zmienił takiego operatora. Skoro pani powiedziała, że jak przestawią w tryb bridge (tryb mostu), to nie będą mieli dostępu do routera, to pani bardzo mija się z prawdą. Operator potrzebuje dostępu do części ONT aby monitorować parametry łącza światłowodowego, a nie do Twojej prywatnej sieci LAN. A w Twoim przypadku operator ma pełny dostęp do Twojej sieci. Skoro tak chce, to zgłoś reklamację, że Ci się rozłączają urządzenia Supla. Niech weryfikują gdzie leży problem.rustin wrote: Fri Jan 30, 2026 9:36 am Nie ma takiej opcji, pani powiedziała, że ten router to jest właśnie ONT. Zastanawiam się czy nie zapytać czy by nie można zrobić jako DMZ, bo jako most też odpada, nie będą mieli dostępu. A DMZ by było lepsze dla mnie i sieci w domu?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
rustin
W ZTE i tak nie mam włączonego Wi-Fi jest jako router jako LAN. Do tego mam dwa routery jako AP na poddaszu i partnerze. Mam rozumieć, że ten router ZTE ma być jak jest, jeden który jest przy nim teraz jako AP zmienić na router? A drugi na poddaszu jako AP ? Jaka to ma przewagę nad dwoma AP i czy nie będzie się gryzło jak będzie dwa routery ?klew wrote: Fri Jan 30, 2026 9:51 amNie odpowiem na Twoje pytanie, ale w ogólności zawsze możesz:rustin wrote: Fri Jan 30, 2026 9:36 am Nie ma takiej opcji, pani powiedziała, że ten router to jest właśnie ONT. Zastanawiam się czy nie zapytać czy by nie można zrobić jako DMZ, bo jako most też odpada, nie będą mieli dostępu. A DMZ by było lepsze dla mnie i sieci w domu?
Minus tego rozwiazania to podwójny routing. Jakiś lekki wpływ na wydajność może być, ale ja przy normalnej pracy tego nie odczuwałem (pewnie gracze walczący o każdą milisekundę będą mieli inne zadanie).
Druga opcja, to setup j/w, z tym że nie robisz drugiej sieci i podwójnego routingu, tylko router dostawcy przestawiasz w tryb "bridge" (o ile pozwala). Technicznie podobne rozwiązanie, ale czystsze.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie:rustin wrote: Fri Jan 30, 2026 1:05 pm W ZTE i tak nie mam włączonego Wi-Fi jest jako router jako LAN. Do tego mam dwa routery jako AP na poddaszu i partnerze. Mam rozumieć, że ten router ZTE ma być jak jest, jeden który jest przy nim teraz jako AP zmienić na router? A drugi na poddaszu jako AP ? Jaka to ma przewagę nad dwoma AP i czy nie będzie się gryzło jak będzie dwa routery ?
"AP" to access point Wi-Fi - on powinien być skoordynowany z innymi "AP" (i routerem jeśli też rozgłasza Wi-Fi), tak aby rozgłaszały sieć o tej samej nazwie i haśle, ale na innych kanałach i w sposób pozwalający na przełączanie klientów między sieciami.
Te wszystkie AP mają być podłączone do jednego routera. Router ma zajmować się kierowaniem ruchem między siecią lokalną a zewnętrzną. Powinien też mieć serwer DHCP dla sieci lokalnej, firewall i inne tego typu usługi.
W tym modelu "sieć zewnętrzna" zaczyna się na wyjściu z tego "routera" i router dostawcy jest już elementem sieci zewnętrznej. To czy on robi dalszy routing (czyli ma sieć lokalną, w której ma podłączony wyłącznie ten wewnętrzny router), czy jest ustawiony jako bridge - to już nie ma większego znaczenia.
W ten sposób mocno odcinasz się od ograniczeń routera dostawcy internetu oraz od jego ustawień. Także jego wydajność ma mniejsze znaczenie (bo głównym routerem obsługującym całą sieć lokalną staje się ten router wewnętrzny).
Wtedy kluczowe dla wydajności i stabilności całego systemu stają się: router wewnętrzny, oraz AP-ki. W obecnych czasach, to powinny być wysokiej klasy urządzenia. Ludzie mają światłowów po 1 GB/s lub więcej i jadą na Wi-Fi dającej mask 100 MB/s
Moja wiedza dotycząca sieci domowych jest mocno ograniczona. Nie znam nowinek technologicznych i nie polecę żadnego konrketnego sprzętu. Sam w domu buduję domową sieć na Unifi/Ubiquity, ale wiem, że wiele osób woli wszechstronność Mikrotika lub inne
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
rustin
Dalej jednego nie rozumiem. Mam router ZTE dostawcy 198.168.1.1 , nie ma wifi. Do tego mam dwa routery jako AP. Czy chodzi Ci oto aby jeden z routerów który mam zrobić też jako router jak ZTE a ten drugi jako AP ? I to będzie już działać? Nie muszę coś w tym ZTE zmieniać?
-
slawek
Dokładnie tak.
Z ZTE wychodzisz jednym kablem do swego AP który ustawiasz jako router.
Drugi AP na strychu ustaw jako tylko punkt dostępu i podłącz go do tego AP na dole.
Ja mam Dasana, dla adresu IP który wykorzystuję dla drugiego routera ustawiłem DMZ, ale nie musisz.
PS. U mnie głównym powodem takiej konfiguracji był problem z obsługą klimy po wifi (MIDEA, ROTENSO, KAISAI i pochodne) i mało urządzeń obsługiwanych jednocześnie.
Z ZTE wychodzisz jednym kablem do swego AP który ustawiasz jako router.
Drugi AP na strychu ustaw jako tylko punkt dostępu i podłącz go do tego AP na dole.
Ja mam Dasana, dla adresu IP który wykorzystuję dla drugiego routera ustawiłem DMZ, ale nie musisz.
PS. U mnie głównym powodem takiej konfiguracji był problem z obsługą klimy po wifi (MIDEA, ROTENSO, KAISAI i pochodne) i mało urządzeń obsługiwanych jednocześnie.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa