Dwie bramki ZigBee pracujące w klastrze

Moderator: vajera

djack2017
Been thanked: 1 time

Zastanawiam się nad taką funkcjonalnością - dwie bramki pracujące w klastrze. Ponieważ jedna bramka obsługuje wiele urządzeń, więc potencjalna awaria bramki pozbawia nas dostępu do (często istotnych) sterowników systemu. W przypadku klastra bramek wtedy rolę padniętej bramki mogłaby przejąć (w jakiś sposób - automatyczny lub ręczny) druga bramka. Miałoby to szczególne znaczenie, gdy nie ma się łatwego, bezpośredniego dostępu do urządzeń. Co na to autor bramki?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

djack2017 wrote: Sun Feb 01, 2026 10:28 am Zastanawiam się nad taką funkcjonalnością - dwie bramki pracujące w klastrze. Ponieważ jedna bramka obsługuje wiele urządzeń, więc potencjalna awaria bramki pozbawia nas dostępu do (często istotnych) sterowników systemu. W przypadku klastra bramek wtedy rolę padniętej bramki mogłaby przejąć (w jakiś sposób - automatyczny lub ręczny) druga bramka. Miałoby to szczególne znaczenie, gdy nie ma się łatwego, bezpośredniego dostępu do urządzeń. Co na to autor bramki?
1. Robisz kopię zapasową bramki i wgrywasz ją na inną bramkę.
2. Ponieważ one nie mogą pracować równolegle, to potrzebny byłby jakiś sposób przełączania między nimi.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
djack2017

vajera wrote: Sun Feb 01, 2026 10:34 am 1. Robisz kopię zapasową bramki i wgrywasz ją na inną bramkę.
2. Ponieważ one nie mogą pracować równolegle, to potrzebny byłby jakiś sposób przełączania między nimi.
Ad 1 Jeśli bramka i urządzenia są jakieś 300 km ode mnie to nie bardzo mogę zrobić kopie i wgrać na inną bramkę (tak mi się przynajmniej wydaje).
Ad 2. I to jest zawsze clue systemów klastrowych. Zadanie, przyznaję, dosyć ambitne ale godne autora bramki.
Bramki pracowałyby w systemie active-passive i przełączane byłyby raczej ręcznie (z poziomu jakiejś konsoli).
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

djack2017 wrote: Sun Feb 01, 2026 10:54 am
vajera wrote: Sun Feb 01, 2026 10:34 am 1. Robisz kopię zapasową bramki i wgrywasz ją na inną bramkę.
Ad 1 Jeśli bramka i urządzenia są jakieś 300 km ode mnie to nie bardzo mogę zrobić kopie i wgrać na inną bramkę (tak mi się przynajmniej wydaje).
Dlatego musisz zrobić tę kopię wcześniej 😉
Ad 2. I to jest zawsze clue systemów klastrowych. Zadanie, przyznaję, dosyć ambitne ale godne autora bramki.
Bramki pracowałyby w systemie active-passive i przełączane byłyby raczej ręcznie (z poziomu jakiejś konsoli).
W danej sieci Zigbee może być tylko jeden koordynator - bramka pełni tę funkcję i ma swój unikalny PAN ID (zakładka Gateway w GUI). Urządzenia sparowane z daną siecią korzystają z tego adresu.

Nie robiłem nigdy testu polegającego na uruchomieniu dwóch bramek Z2S z tym samym zestawem danych Zigbee - teoretycznie urządzenia mógłby się łączyć raz z jedną raz z drugą bramką I tutaj nie powinno być konfliktu. Niemniej każda z bramek musiałaby mieć swój Supla GUID, więc w Supla byłyby widoczne 2 bramki - to chyba średni pomysł.

Alternatywnym rozwiązaniem byłby układ w rodzaju watchdog, który uruchamiałby bramkę zapasową w przypadku braku sygnału z bramki głównej.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

djack2017 wrote: Sun Feb 01, 2026 10:54 am
Znasz takie rozwiązania z Tuya, eWelink albo nawet Z2MQTT? Ja nie.
Jakby to było takie proste, to by już dawno działało.
@vajera podsunął Ci rozwiązanie.
Ja rozwinę.
Kopia bramki na drugim C6 podłączona pod gniazdko Supla (np. SGW-01) i zasilacz USB.
Nawet jeśli jesteś 300 lub nawet 3000 km dalej, to w momencie awarii jednej bramki włączasz drugą zdalnie.
Przejmuje zadania tej, która uległa awarii. Automatyka do zrobienia bez większych problemów na skryptach.

Swoją drogą robiłem kiedyś doświadczenie. W jednej sieci uruchomiłem równolegle dwa klony tych samych bramek. Rezultaty były zaskakujące ;-) Może kiedyś opiszę...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
djack2017

vajera wrote: Sun Feb 01, 2026 1:01 pm W danej sieci Zigbee może być tylko jeden koordynator - bramka pełni tę funkcję i ma swój unikalny PAN ID (zakładka Gateway w GUI). Urządzenia sparowane z daną siecią korzystają z tego adresu.
Nie robiłem nigdy testu polegającego na uruchomieniu dwóch bramek Z2S z tym samym zestawem danych Zigbee - teoretycznie urządzenia mógłby się łączyć raz z jedną raz z drugą bramką I tutaj nie powinno być konfliktu. Niemniej każda z bramek musiałaby mieć swój Supla GUID, więc w Supla byłyby widoczne 2 bramki - to chyba średni pomysł.
Alternatywnym rozwiązaniem byłby układ w rodzaju watchdog, który uruchamiałby bramkę zapasową w przypadku braku sygnału z bramki głównej.
Na tym polega tryb active-passive, że w danym czasie pracuje (jest aktywne) zawsze tylko jedno urządzenie. Drugie (lub pozostałe) nie są aktywne. W przypadku awarii tego, który był active przełączamy "ręcznie" drugie lub kolejne w tryb active i ono przejmuje funkcję uszkodzonego.
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Po moich doświadczeniach z kopią bramki skłaniałbym się stwierdzić że skopiowane wszystkie dane z jednej bramki na drugą nie zadziałają z urządzeniami. Wszelkie ustawienia w cloud u mnie się zresetowały a urządzenia wymagały ponownego parowania. Tu może coś takiego jak @Zibi007 pisze, jakiś wierny klon. Ale tak jak już było powiedziane to raczej nie takie proste. Może trzeba było by się skupić na zmianie MAC interfejsów w ESP. A czy się da to nawet nigdy nie przyszło mi do głowy sprawdzać
djack2017

Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 1:08 pm Znasz takie rozwiązania z Tuya, eWelink albo nawet Z2MQTT? Ja nie.
Rozwiązania takie znam i stosuję, ale przy bardziej zaawansowanych systemach serwerowych, macierzowych, klaster baz danych MSSQL itp.
Wiem, że nie ma ich w Tuya i podobnych, bo są to rozwiązania "domowe". Jak spali się sterownik do włączania lampy sufitowej, to przynosi się lampę stojącą i wymienia uszkodzone urządzenie. Nic się w związku z tym nie dzieje.
Oczywiście mogę zdalnie włączać zasilania kolejnych bramek ZigBee, ale ja preferuję rozwiązania bardziej ambitne.
Właśnie - jest to kwestia ambicji (i oczywiście możliwości) projektanta danego urządzenia.
Myślę, że zrobienie prostego klastra bramki ZigBee jest możliwe, ale no cóż, wymaga jednak przemyślenia (nie twierdzę, że jest to proste).

djack2017 wrote: Sun Feb 01, 2026 1:31 pm
Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 1:08 pm Znasz takie rozwiązania z Tuya, eWelink albo nawet Z2MQTT? Ja nie.
Rozwiązania takie znam i stosuję, ale przy bardziej zaawansowanych systemach serwerowych, macierzowych, klaster baz danych MSSQL itp.
Wiem, że nie ma ich w Tuya i podobnych, bo są to rozwiązania "domowe". Jak spali się sterownik do włączania lampy sufitowej, to przynosi się lampę stojącą i wymienia uszkodzone urządzenie. Nic się w związku z tym nie dzieje.
Oczywiście mogę zdalnie włączać zasilania kolejnych bramek ZigBee, ale ja preferuję rozwiązania bardziej ambitne.
Właśnie - jest to kwestia ambicji (i oczywiście możliwości) projektanta danego urządzenia.
Myślę, że zrobienie prostego klastra bramki ZigBee jest możliwe, ale no cóż, wymaga jednak przemyślenia (nie twierdzę, że jest to proste).
@vajera udostępnia źródła. Z tego co pamiętam dobrze radzisz sobie z kodem ESP. Zrób sobie sam i ewentualnie (jak będziesz chciał) to się tutaj podziel.

Ja w programowaniu jestem słabszy, ale jak chciałem do bramki dodać ekran i pomiary temperatury oraz wilgotności, to napisałem do @Zibi_007 i mi dodał. Działa pięknie bez problemów 😁

Return to “Bramka ZigBee”