🇿 Zibi ZigBee Range Extender 📶🛜

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

wojtas567 wrote: Sun Feb 01, 2026 2:56 pm Po podłączeniu wyświetlacza faktycznie widać na jakim etapie jest czy parowania czy już podłączony. Brakuje na bramce informacji o sparowanym extenderze, bo tak to za miesiąc nie nie będzie wiadomo z którą bramką jest ten moduł sparowany.
Bardzo słuszna uwaga.
Nie wiem tylko, jakby @vajera mógł to przerzucić np. do cloud.
To nie jest urządzenie Supli, w normalnym znaczeniu, więc ciężko będzie coś tutaj wymyślić.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Sun Feb 01, 2026 3:17 pm
Nie widać go w zakładce Zigbee Devices?
Widać. Można mu w bramce nadać nazwę i opisać repeater.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 1:28 pm
RomanG wrote: Sun Feb 01, 2026 12:43 pm ....
Skoro już piszę, to zapytam; czy taki moduł (screen) zadziała, czy może trzeba jakoś aktywować anteną zewnętrzną? Próbowałem i nie było różnicy.
Nic nie musisz aktywować, ale musisz ją mieć fizycznie podłączoną, bo nie ma wewnętrznej. Bez niej zasięg wynosi 0J eden taki moduł wysłałem (nie pamiętam teraz komu, chyba do @PawelPolny??). Działało normalnie z podłączoną anteną zewnętrzną.
Zainstalowałem "bin" na dwóch modułach; ESP32C6Wroom N8 i tym z dołączonego w moim poście screenu. Na obu wygląda, że jest ok, wyświetlacze działają.
Po sprawdzeniu "Read Software Build ID" i "Read device RSSI" bramka zalicza reset ( to tak informacyjnie :) ).
Co do tego modułu, o który pytałem, to według informacji ze strony, gdzie kupowałem, wynikałoby że jest przygotowany pod dwie anteny; ta blaszka wygięta jest opisana jako ANT1, no i gniazdo antenowe pod drugą. Nigdzie nie znalazłem innej informacji dlatego pytałem. Bez podłączonej anteny zewnętrznej moduł sparował się z bramką, ale było blisko (ok. 1m.), więc trudno cokolwiek powiedzieć.

vajera wrote: Sun Feb 01, 2026 3:17 pm Nie widać go w zakładce Zigbee Devices?
Jest, trzeba by jej nadać konkretną nazwę, to będzie wiadomo.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

RomanG wrote: Sun Feb 01, 2026 3:24 pm [...]
Zainstalowałem "bin" na dwóch modułach; ESP32C6Wroom N8 i tym z dołączonego w moim poście screenu. Na obu wygląda, że jest ok, wyświetlacze działają.
Po sprawdzeniu "Read Software Build ID" i "Read device RSSI" bramka zalicza reset ( to tak informacyjnie :) ).
Co do tego modułu, o który pytałem, to według informacji ze strony, gdzie kupowałem, wynikałoby że jest przygotowany pod dwie anteny; ta blaszka wygięta jest opisana jako ANT1, no i gniazdo antenowe pod drugą. Nigdzie nie znalazłem innej informacji dlatego pytałem. Bez podłączonej anteny zewnętrznej moduł sparował się z bramką, ale było blisko (ok. 1m.), więc trudno cokolwiek powiedzieć.
[...]
Widzisz, człowiek całe życie się uczy ;-)
U mnie łobuz nie chciał się łączyć (odległość ok 7-9 m) a po podłączeniu zewnętrznej łapał w kilka sekund. Dlatego założyłem, że działa tylko na zewnętrznej. Nie znalazłem nigdzie info, jak można w tym module przełączyć anteny (w przeciwieństwie do Xiao). Jeśli działa Ci na wewnętrznej (bo rzeczywiście ta blaszka to może być to, to tym lepiej). Dzięki za odzew :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times

Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 3:34 pm
RomanG wrote: Sun Feb 01, 2026 3:24 pm ...
U mnie łobuz nie chciał się łączyć (odległość ok 7-9 m) a po podłączeniu zewnętrznej łapał w kilka sekund. Dlatego założyłem, że działa tylko na zewnętrznej. Nie znalazłem nigdzie info, jak można w tym module przełączyć anteny (w przeciwieństwie do Xiao). Jeśli działa Ci na wewnętrznej (bo rzeczywiście ta blaszka to może być to, to tym lepiej). Dzięki za odzew :)
Jak sprawdzałem, to nie widziałem różnicy z anteną, czy bez, ale antenę zewnętrzną miałem chyba b. kiepską. To była ta chińska - drucik na jakimś papierku i być może nie działało to, jak powinno
wojtas567

vajera wrote: Sun Feb 01, 2026 3:17 pm
Nie widać go w zakładce Zigbee Devices?
tak jest faktycznie. Przestałem tam niepotrzebnie zaglądać :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zibi_007

RomanG wrote: Sun Feb 01, 2026 3:39 pm
Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 3:34 pm
RomanG wrote: Sun Feb 01, 2026 3:24 pm ...
Jak sprawdzałem, to nie widziałem różnicy z anteną, czy bez, ale antenę zewnętrzną miałem chyba b. kiepską. To była ta chińska - drucik na jakimś papierku i być może nie działało to, jak powinno
Ja do wszystkich, które zmontowałem, dawałem antenki, jakie kiedyś dostałem (jako gratis) od pewnej często wymienianej na Forum polskiej firmy sprzedającej elektronikę. W te deklarowane 3 dBi nie za bardzo wierzę (pewnie bliżej im do 2), ale są wyjątkowo dobrze wykonane i widać różnicę w zasięgu ;-)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

I ruszyło też u Mnie, się połączyło z bramką zapaliła się zielona dioda teraz też reaguje na przycisk . Zapal się odpowiedni kolor diody
😁
Testuję narazie bez wyświetlacza ale u Mnie raczej nie będzie potrzebny wzmacniacz .
Czekam na tą funkcję 😁

Skaner – możliwość przełączenia w tryb skanera Zigbee. Opcja zaimplementowana (obecnie wyłączona) – przewija się za szybko na ekranie. Szukam natchnienia, jak to ogarnąć.
Rozumiem że na ekranie wyświetli się info jaka bramka w danym miejscu ma największy zasięg
george1255
Has thanked: 12 times

Kolega ma 2bramy wjazdowe i garaż blaszak. Wszystko poza zasięgiem WiFi albo na granicy.
Gara narazie otwiera z pilota. Planuje na wiosnę mu to usmartnic na supli i taka opcja wzmacniacza zigbee byłaby super rozwiązaniem dla mnie. Wzmacniacz w garażu, antenka poza blaszak, drugi wzmacniacz w domu, zrobić moduły na bazie C6 do sterowania napędami i wszystko spiąć w Supla.

Będę testował ;)
PawełPolny
Has thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 2:38 am Po uzgodnieniu (w wiadomościach prywatnych) wysłałem przez InPost (z wyjątkiem jednego egzemplarza) do:
  • @Krzysztof_S, @PawelPolny, @Patryk90 i dwie osoby, które nie chciały ujawniać publicznie nicka (???)
  • @Zenon – podrzucę osobiście w poniedziałek 😉
[*]Dla reszty chętnych do testowania załączam binarkę (plik „merged”). Wgrywamy czymkolwiek od adresu 0x0. Uwaga: podłączenie ekranu i anteny zewnętrznej (z wyjątkiem Xiao) nie jest wymagane.[/list]
Bardzo dziękuję ale na początek myślałem bardziej o samej bramce niż zwiększaniu zasięgu ;)

Return to “Bramka ZigBee”