ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW ROW-01 :)

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Wczoraj przyszedł moduł i tak cały dzień myślałem gdzie go dać aby był najintensywniej przetestowany. Padło na Łazienke i dzisiaj został zamontowany.
Proces dodawania urządzenia przeszedł bez problemu. Urządzenie się dodało i działa poprawnie. Łazienka to akurat takie miejsce ze bedzie tam ilość załączeń miedzy 14-30 dziennie także jeśli coś ma wyjść to wyjdzie ;)

Swoją drogą widać jak dobrze dopracowane są te urządzenia i nie zakładam optymistycznym wariantem żę coś niepokojącego się pojawi :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
voytekf
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Dziś sie jeszcze nim pobawiłem chwile. Podłaczyłem moduł do czujnika ruchu bez najpierw z podlaczoną zarówką potem bez.
Z podłączoną żarówką wszystko działało bez problemowo.
Bez żarówki ustawiłem 2 reakcje aby właczały i wyłaczały śiatło w pokoju (kanał, który już miałem wcześniej skonfigurowany i działający w domu)

Wszystko działa bez problemu. Jak zdecyduje sie na jego ostateczne położenie i zamontuje to pewnie też napisze czy były jaieś problemy.
Maniek913

Wczoraj otrzymałem przesyłkę - dziękuję.
IMG_20260126_101220.jpg
Moduł jest po pierwszych testach.
Teraz porównanie do starszej wersji :co do samego działania to oczywiście nie ma różnicy - zwykły użytkownik nic nie zauważy (ten też po prostu steruje oświetleniem lub innym odbiornikiem :) , no poza zasięgiem, bo ten jest zdecydowanie lepszy - u mnie w najciemniejszym radiowo miejscu mam następujące wyniki:
nowy ROW-1 34%,
stary ROW-1 10%,
moduł DIY na esp32c3Supermini 20%.
Jak wiadomo nowy sposób konfiguracji urządzenia jest trochę bardziej skomplikowany(trzeba uruchomić tryb konfiguracji, nadać hasło urządzeniu) więc np. osoby nie techniczne jak np. moja żona którą zatrudniłem w roli testerki :D - na myśl że musiała by dotykać urządzenia podłączonego do prądu z wiszącymi przewodami , gołymi zaciskami i jeszcze wciskać coś jakimś śrubokrętem odmówiła współpracy :? , co mnie specjalnie nie dziwi. Starszy model po wyłączeniu zasilania i moim zapewnieniom o bezpieczeństwie podłączyła i po włączeniu zasilania skonfigurowała (oczywiście bezdotykowo) praktycznie samodzielnie i bez pytań w stylu "jak mam uruchomić jakąś konfigurację", "jakie znowu hasło - po co itp..?"
W cloud pojawiło sie więcej opcji dotyczącej aktualizacji, działaniem diody sygnalizacyjnej itp., ale to dla przeciętnego użytkownika jest mniej istotne. Ten moduł z ver 25.11.01 , jak i ten stary z roku 2022 ver 2.8.62 działają tak samo. ( nie wiem jak ze stabilnością w dłuższej perspektywie - ten stary działa bodajże od 4 lat (w w/w warunkach, w piwnicy) i nie było z nim żadnych problemów. Ale na razie podsumowując :
Nowy moduł ma lepszy zasięg WiFi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Maniek913 wrote: Tue Jan 27, 2026 8:42 am urządzeniu) więc np. osoby nie techniczne jak np. moja żona którą zatrudniłem w roli testerki :D - na myśl że musiała by dotykać urządzenia podłączonego do prądu z wiszącymi przewodami , gołymi zaciskami i jeszcze wciskać coś jakimś śrubokrętem odmówiła współpracy :? , co mnie specjalnie nie dziwi.
To są urządzenia, których montaż wymaga grzebania w kablach w instalacji elektrycznej. Siłą rzeczy niechęć osób "nietechnicznych" jest tu usprawiedliwiona.
Maniek913 wrote: Tue Jan 27, 2026 8:42 am Starszy model po wyłączeniu zasilania i moim zapewnieniom o bezpieczeństwie podłączyła i po włączeniu zasilania skonfigurowała (oczywiście bezdotykowo) praktycznie samodzielnie i bez pytań w stylu "jak mam uruchomić jakąś konfigurację", "jakie znowu hasło - po co itp..?"
Staraliśmy się, aby proces był jak najmniej uciążliwy dla użytkownika, ale nie da się jednocześnie spełniać wymogów bezpieczeństwa i nie dodawać zabezpieczeń :).
Wiele opcji było rozważanych. Ta wydawała się ostatecznie najprostsza.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
voytekf

klew wrote: Tue Jan 27, 2026 9:05 am Staraliśmy się, aby proces był jak najmniej uciążliwy dla użytkownika, ale nie da się jednocześnie spełniać wymogów bezpieczeństwa i nie dodawać zabezpieczeń :).
wg mnie nie jest trudny czy skomplikowany - trzeba po prostu sie przyzwczaić, że jest inny niż wcześniej
Maniek913

klew wrote: Tue Jan 27, 2026 9:05 am
Maniek913 wrote: Tue Jan 27, 2026 8:42 am urządzeniu) więc np. osoby nie techniczne jak np. moja żona którą zatrudniłem w roli testerki :D - na myśl że musiała by dotykać urządzenia podłączonego do prądu z wiszącymi przewodami , gołymi zaciskami i jeszcze wciskać coś jakimś śrubokrętem odmówiła współpracy :? , co mnie specjalnie nie dziwi.
To są urządzenia, których montaż wymaga grzebania w kablach w instalacji elektrycznej. Siłą rzeczy niechęć osób "nietechnicznych" jest tu usprawiedliwiona.
Maniek913 wrote: Tue Jan 27, 2026 8:42 am Starszy model po wyłączeniu zasilania i moim zapewnieniom o bezpieczeństwie podłączyła i po włączeniu zasilania skonfigurowała (oczywiście bezdotykowo) praktycznie samodzielnie i bez pytań w stylu "jak mam uruchomić jakąś konfigurację", "jakie znowu hasło - po co itp..?"
Staraliśmy się, aby proces był jak najmniej uciążliwy dla użytkownika, ale nie da się jednocześnie spełniać wymogów bezpieczeństwa i nie dodawać zabezpieczeń :).
Oczywiście rozumiem. Ten test z żoną :lol: przeprowadziłem jako ciekawostkę (zapewniając bezpieczeństwo)- jakie będą wrażenia kompletnego laika, a czytając forum tacy użytkownicy też się zdarzają :D Ogólnie jest OK
myxhir

A więc tak
Za mną 12 dni użytkowania nowego ROW-01. Moduł nie sprawia jakichkolwiek problemów. Powiedziałbym że siedzi w tym miejscu docelowe pełnoprawne urządzenie :) to tak dla informacji
Moduł jest w miejscu oczywiście gdzie kilkadziesiąt razy dziennie zostaje włączany i wyłączany.

Taką sugestia w sumie możnaby po stronie clouda może zbierać info o ilości cykli przełączeń byłoby wiadomo ile urządzenie miało cykli nim np się coś uszkodziło albo po ilu jeszcze pracuje poprawnie :)
myxhir

Minął ponad miesiąc od instalacji i to chyba czas na podsumowanie.
Od momentu montażu nie było z modułem żadnych problemów ani zerwań z Wi-Fi. Jak pisałem moduł zamontowany jako oświetlenie łazienki także ma dużo cykli on/off w ciągu dnia. Przez ten okres sprawował się bardzo dobrze także ja osobiście nie widzę jakichkolwiek problemów z modułem pracuje jak pełnoprawny produkt z sklepu :) Wg. mnie tutaj testy ma zaliczone :)
voytekf

voytekf wrote: Sun Jan 25, 2026 8:43 pm Dziś sie jeszcze nim pobawiłem chwile. Podłaczyłem moduł do czujnika ruchu bez najpierw z podlaczoną zarówką potem bez.
Z podłączoną żarówką wszystko działało bez problemowo.
Bez żarówki ustawiłem 2 reakcje aby właczały i wyłaczały śiatło w pokoju (kanał, który już miałem wcześniej skonfigurowany i działający w domu)

Wszystko działa bez problemu. Jak zdecyduje sie na jego ostateczne położenie i zamontuje to pewnie też napisze czy były jaieś problemy.
Tak też zrobiłem, zamontowałem pod oświetlenie nocne. moduł zamontowany jest w wiatce na narzedzia oddalonej jakies 20m od domu i bez problemu radzi sobie z zasiegiem pokazujac 64% siłe sygnału. działa od okolo 3 tygodni bez najmniejszego problemu. Urochamia się o zmierzchy i wyłacza o wschodzie słońca.

Return to “Nowości”