Chciałbym zgłosić błąd, który pojawił się już tutaj na forum, a którego doświadczyłem dzisiaj osobiście - niestety na bramce SALON (bez logów).
Otóż po aktualizacji do ostatniej wersji straciłem połączenie z dwoma czujnikami otwarcia Aqara P2, więc zacząłem od ponownego sparowania - najpierw jednego a później drugiego. Problem w tym, że po sparowaniu drugiego pierwszy przestał reagować w Supla. Zacząłem zagłębiać się w problem i ku mojemu zdziwienie odkryłem, że bramka ma łączność z czujnikiem (C&A), ale z jakiegoś powodu gubi się komunikat do Supla. Podejrzewam, że duże zmiany w okolicach wersji 1.3.0 mogły wprowadzić taki problem, więc będę szukał przyczyny.
Aktualizacja 09/02/2026
W wersji 1.4.12-09/02/26 naprawiono nieprawidłową współpracę z powyższymi czujnikami - konieczne jest ponowne sparowanie czujnika z flagą Force device to bind gateway again. UWAGA - nie usuwamy czujnika z GUI i z Cloud, wszystkie integracje i akcje zostają zachowane.
Przy tej okazji zmieniałem także definicje parowania i raportowania wielu innych czujników (w tym SNZB-02P, Xiaomi), więc jeżeli ktoś ma z nimi problem, to zapraszam do wypróbowania nowej wersji.
[Błąd-rozwiązany] Utrata komunikacji dla niektórych czujników [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
Instal
Ja nieśmiało powiem ten problem miałem z czujnikami HOBEIAN | model ID ZG-102ZM i TZ3000_bpkijo14 | model ID TS0203 .Miałem wówcza s wgraną wersję 1.3.2.Od wczoraj testuję 1.4.6 i bynajmniej u mnie jest teraz OK.vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 3:20 pm Chciałbym zgłosić błąd, który pojawił się już tutaj na forum, a którego doświadczyłem dzisiaj osobiście - niestety na bramce SALON (bez logów).
Otóż po aktualizacji do ostatniej wersji straciłem połączenie z dwoma czujnikami otwarcia Aqara P2, więc zacząłem od ponownego sparowania - najpierw jednego a później drugiego. Problem w tym, że po sparowaniu drugiego pierwszy przestał reagować w Supla. Zacząłem zagłębiać się w problem i ku mojemu zdziwienie odkryłem, że bramka ma łączność z czujnikiem (C&A), ale z jakiegoś powodu gubi się komunikat do Supla. Podejrzewam, że duże zmiany w okolicach wersji 1.3.0 mogły wprowadzić taki problem, więc będę szukał przyczyny.
-
Instal
Ja nieśmiało powiem ten problem miałem z czujnikami HOBEIAN | model ID ZG-102ZM i TZ3000_bpkijo14 | model ID TS0203 .Miałem wówcza s wgraną wersję 1.3.2.Od wczoraj testuję 1.4.6 i bynajmniej u mnie jest teraz OK.vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 3:20 pm Chciałbym zgłosić błąd, który pojawił się już tutaj na forum, a którego doświadczyłem dzisiaj osobiście - niestety na bramce SALON (bez logów).
-
Instal
-
Instal
Przepraszam za kilka odpowiedzi. Coś internet się przyciął
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Nie wiem czy to wiązać z tym u mnie kilka razy rozłączyła się głowica sonoff . Połączyłem ją i na drugi dzień znów , na głowicy nie świeciły się symbol połączenia z bramką
Będę obserwował , dziś jest ok ale ja to bardziej łącze z wprowadzeniem czas dla głowic aby przeszły w apce w offline .
Bramka produkcyjna bez logów ver.1.4.1
Będę obserwował , dziś jest ok ale ja to bardziej łącze z wprowadzeniem czas dla głowic aby przeszły w apce w offline .
Głowice też mi się gubiły z bramką i rano wstawałem przy zimnych grzejnikach. Dodanie do nowej bramki też nie pomagało i pozostało ręczne sterowanieLukiSpajder wrote: Thu Feb 05, 2026 4:45 pm Nie wiem czy to wiązać z tym u mnie kilka razy rozłączyła się głowica sonoff . Połączyłem ją i na drugi dzień znów , na głowicy nie świeciły się symbol połączenia z bramką
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Nadal się gubią? Ja mam same TRVZB i żadna nie straciła komunikacji z bramką od wielu miesięcy.bokk wrote: Thu Feb 05, 2026 5:18 pmGłowice też mi się gubiły z bramką i rano wstawałem przy zimnych grzejnikach. Dodanie do nowej bramki też nie pomagało i pozostało ręczne sterowanieLukiSpajder wrote: Thu Feb 05, 2026 4:45 pm Nie wiem czy to wiązać z tym u mnie kilka razy rozłączyła się głowica sonoff . Połączyłem ją i na drugi dzień znów , na głowicy nie świeciły się symbol połączenia z bramką
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Ja postawiłem 1 bramkę produkcyjną na nowo. Też pisałem ok 2 tyg temu o tych problemach.bokk wrote: Thu Feb 05, 2026 5:18 pmGłowice też mi się gubiły z bramką i rano wstawałem przy zimnych grzejnikach. Dodanie do nowej bramki też nie pomagało i pozostało ręczne sterowanieLukiSpajder wrote: Thu Feb 05, 2026 4:45 pm Nie wiem czy to wiązać z tym u mnie kilka razy rozłączyła się głowica sonoff . Połączyłem ją i na drugi dzień znów , na głowicy nie świeciły się symbol połączenia z bramką
Wydaje mi się, że wersja 1.3.0 działała idealnie, a później z czujnikami okien Hoebian
niby kontakt był, ale nie zawsze. Ponowne parowanie itd.
Wczoraj wgrana nowa wersja merged i wydaje się działać prawidłowo. Tylko czasami, po update długo Gui się uruchamia,
mimo, że mam ustawione tylko 20s
Ps Z tymi głowicami, to ja mam ustawione w Cloud tak, że po błędzie grzeje, więc mam ciepło , nawet za bardzo czasami