[Błąd-rozwiązany] Utrata komunikacji dla niektórych czujników [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 8:31 pm
LukiSpajder wrote: Thu Feb 05, 2026 8:20 pm
vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 7:53 pm
Ten moment, kiedy przestajesz ogarniać własne dzieło :lol:
To jest naprawdę incydent , chwila zapomnienia 😁😉. Ja to się dziwię jak Ty to wszystko pamiętasz 😁
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera najgorsze jest to że te głowice... ja mam tylko TRV06 i tylko o nich mogę mówić... to je trudno ogarnąć nawet jak się chce opisać problem. U mnie 4szt. dwie tak jakby działają z tym keepalive a dwie nie. Co gorsza bywa że i te które działają czasami potrafią rozłączyć . Tak jakby nie zawsze odpowiadały. I nie wiadomo kiedy maja ochotę. Jak są ustawione na 0 u mnie nie rozłączaja i połączenie jest nieprzerwanie. I o co chodzi? :)
EDIT:
Propozycja... przeanalizować keepalive dla głowic a jak wyniki będą niepewne zablokować to w GUI i będzie po problemie. No bo co poradzić... Jedyne rozsądne rozwiązanie moim zdaniem.
Ciekawi mnie jednak jedna rzecz:
vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 6:03 pm ........
Nadal się gubią? Ja mam same TRVZB i żadna nie straciła komunikacji z bramką od wielu miesięcy.
Masz ustawione keepalive czy ustawienia są na "0"?
Last edited by zzrr on Thu Feb 05, 2026 8:50 pm, edited 1 time in total.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Pytanie pomocnicze - macie jakieś repeatery w swoich sieciach?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

zzrr wrote: Thu Feb 05, 2026 8:45 pm @vajera najgorsze jest to że te głowice... ja mam tylko TRV06 i tylko o nich mogę mówić... to je trudno ogarnąć nawet jak się chce opisać problem. U mnie 4szt. dwie tak jakby działają z tym keepalive a dwie nie. Co gorsza bywa że i te które działają czasami potrafią rozłączyć . Tak jakby nie zawsze odpowiadały. I nie wiadomo kiedy maja ochotę. Jak są ustawione na 0 u mnie nie rozłączaja i połączenie jest nieprzerwanie. I o co chodzi? :)
To jest Tuya - wszystko się może zdarzyć :( Możliwe, że zbyt częste wysyłanie im child lock powoduje przepełnienie jakiegoś bufora? Pamiętasz - zacząłem od system mode, ale ZWT198 się włączał podświetlenie za każdym razem. Robiłeś taki test z czasem np. co 30 minut?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 8:48 pm Pytanie pomocnicze - macie jakieś repeatery w swoich sieciach?
U siebie nie posiadam.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 8:48 pm Pytanie pomocnicze - macie jakieś repeatery w swoich sieciach?
Ja mam
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ja nie mam typowego repeatera , urządzenie na 230 V tylko jedno ale dalej na bramce testowej .
Tak więc nie mam .
zzrr

vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 8:50 pm To jest Tuya - wszystko się może zdarzyć :( Możliwe, że zbyt częste wysyłanie im child lock powoduje przepełnienie jakiegoś bufora? Pamiętasz - zacząłem od system mode, ale ZWT198 się włączał podświetlenie za każdym razem. Robiłeś taki test z czasem np. co 30 minut?
Tak tak. Temat dotyczył podświetlania w ZWT198 i po zmianie na child lock jest ok.
Twoje powyższe pytanie rozumiem dotyczy głowic TRV06. Odpowiadam... Nie z takim czasem nie próbowałem.
Jednak co ważne... Zauważyłem że jak ustawię keepalive/timeout to efekt rozłączenia następuje od razu po pierwszym cyklu wywołania i braku odpowiedzi ustawionego w timeout
EDIT:
Ale ok. Zaskoczyłem co sugerujesz. Przecież głowica ma w nosie reset i który cykl na bramce. Mówisz o buforze w głowicy a głowicy nie resetujemy. Hmm. 30 minut na test... Kurna to wieczność :P
vajera

Wpiszcie w Google "improve zigbee network quality" - wszędzie poradą nr 1 są repeatery - im więcej tym lepiej.
W mojej bramce STRYCH, która ogarnia całe piętro mam 2 repeatery - wtyczkę SONFF i gniazdko w szklanej ramce BSEED.
Muszę powiedzieć, że ta sieć chodzi idealnie - mimo upływu wielu miesięcy żadne urządzenie nie wypadło z sieci, a aktualizuję ją regularnie - na ten moment 1.4.7-05/02/26.
W bramce SALON natomiast zdarzały mi się różne drobne epizody - od czasu dołożenia reapetera - zero problemów.
Idealnym pomysłem są te gniazdka elektryczne - 50/60 zł i nic nie wystaje ze ściany - zwykłe gniazdko. BSEED ma nawet gniazdka Zigbee z USB-A i USB-C - ostatnio spaliłem takie jedno niechcący :(
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Thu Feb 05, 2026 9:02 pm Wpiszcie w Google "improve zigbee network quality" - wszędzie poradą nr 1 są repeatery - im więcej tym lepiej.
W mojej bramce STRYCH, która ogarnia całe piętro mam 2 repeatery - wtyczkę SONFF i gniazdko w szklanej ramce BSEED.
Muszę powiedzieć, że ta sieć chodzi idealnie - mimo upływu wielu miesięcy żadne urządzenie nie wypadło z sieci, a aktualizuję ją regularnie - na ten moment 1.4.7-05/02/26.
W bramce SALON natomiast zdarzały mi się różne drobne epizody - od czasu dołożenia reapetera - zero problemów.
Idealnym pomysłem są te gniazdka elektryczne - 50/60 zł i nic nie wystaje ze ściany - zwykłe gniazdko. BSEED ma nawet gniazdka Zigbee z USB-A i USB-C - ostatnio spaliłem takie jedno niechcący :(
Ok. jednak w moim przypadku sprawdzane było z głowicami 1m od bramki

Return to “Bramka ZigBee”