Teoretycznie to da się i w jedną i w drugą stronę zdalnie (po WiFi). Należy to zaimplementować po stronie urządzenia. Zabierze to jednak kolejne zasoby - nie tylko samej bramki, ale także jej twórcy. Pozostają jeszcze kwestie bezpieczeństwa. Powstanie kolejna furtka do nieautoryzowanego dostępu.Jarek wrote: Sun Feb 08, 2026 2:52 pm w sumie nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie ale ten wątek wydał mi się najodpowiedniejszy
czy istnieje opcja wykonania zdalnego backupu konfiguracji bramki z2s ?
np. dla mnie rewelacyjna jest opcja OTA: jak @vajera wrzuci wersję z nowym urządzeniem to zamiast biegać po chacie rozkręcać i aktualizować wszystkie 3 bramki, siedzę sobie wygodnie przy biurku i cyk wszystko zdalnie bez śrubokręta i kabli ...
i teraz gdyby się tak dało zrobić backup też zdalnie bo wiadomo czasem się posypie a sprzętu już tyle, że masakra byłoby to od nowa ustawiać
rozumiem, że odtwarzanie musiałoby by już być po kablu do lapka ale to się na szczęście rzadziej robi ...
jest taka opcja albo plany dla niej ?
Pewnie można to tam gdzieś dodać, na kiedyś do rozważenia. Tak samo czeka na swoją kolej opcja robienia aktualizacji OTA urządzeniom końcowym Zigbee (nowe wersje softu) - w tej chwili, jeśli chcesz zaktualizować np soft w głowicy Sonoffa, do takiego, który obsługuje PID, to musisz mieć do dyspozycji oryginalną bramkę...