lukasz06 wrote: Thu Feb 12, 2026 1:07 pm
Kiedyś miałem takie urządzenie co niby działało z Ewelinkiem, ale nie chciało się z nim sparować.
Także Chińczyk też podrabia Chińczyka

Ale skoro już tworzysz swoje urządzenia Zigbee, to może poćwicz te nieszczęsne Ota dla nich.
Jak to było jakieś stare urządzenie, to mogło być jeszcze Zigbee 2.0 albo nawet 1.0. Mimo deklarowanej wstecznej kompatybilności nie zawsze to działa. @vajera by pewnie i tak dodał do bramki, ewentualnie potrzebowałby logi.
Co do OTA, to nie ma co ćwiczyć

Działa normalnie, bo to tylko jedna komenda, aby dodać klienta OTA. Dla urządzenia z tego wątku to będzie:
Code: Select all
zbTempSensor.addOTAClient(OTA_UPGRADE_RUNNING_FILE_VERSION, OTA_UPGRADE_DOWNLOADED_FILE_VERSION, OTA_UPGRADE_HW_VERSION);
Wcześniej możesz sobie zdefiniować wersje software, hardware i uruchamiasz.
W przypadku bramki dochodzi jeszcze kwestia tego, że masz różne urządzenia do aktualizacji. Bardzo łatwo można coś namieszać, a zaimplementowanie wszystkich funkcji "obronnych" zajmie sporo czasu. Nie ma też w obiegu jakiejś oszałamiającej liczby nowych softów, które można by użyć. Wiemy co prawda, gdzie je można znaleźć, ale z tych popularnych to tylko chyba Sonoff jest dobrze ogarnięty.
vajera wrote: Thu Feb 12, 2026 1:32 pm
Mam cały czas wrażenie, że trochę przeceniacie funkcjonalność OTA - założymy, że dodam ją dzisiaj - do jakich urządzeń wgrasz najnowszy firmware?
No nie ma tego wiele. Dlatego właśnie odpuściłem i już nawet nie przypominam. Mam jedną głowicę Sonoffa z chyba pierwszym publicznym softem i tylko ona czeka na ewentualne testy. Co najwyżej można by pozostałe "pchnąć" do najnowszej wersji (tej z PIDem).