Powiadomienia skrzynki na listy

Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

Witam , robił już ktos powiadomienie o dostarczeniu listu do skrzynki pocztowej za pomocą jakiegoś moduły zigbee bateryjnego ?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Juszczaczek1 wrote: Sun Feb 15, 2026 2:28 pm Witam , robił już ktos powiadomienie o dostarczeniu listu do skrzynki pocztowej za pomocą jakiegoś moduły zigbee bateryjnego ?
Jeśli masz przy skrzynce zasięg Zigbee to kup czujnik:
1. Otwarcia drzwi/okna. Zamontuj odpowiednio i ustaw powiadomienia.
lub
2. Czujnik drgań - dobierz ustawienie czułości - ustaw powiadomienia.
Żadne z tych rozwiązań nie powinno przekroczyć kwoty kilkunastu złotych (może nawet poniżej 10, jak trafisz na promocję).

Dobór rozwiązania zależeć też będzie od posiadanej skrzynki, bo nie wiem, jaką masz...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
AdamSkorpion

Ja mam zrobione na ESP8266, dwa kontaktrony przełączające w skrzynce i malutkie magnesy, oraz kawałek przewodu bo płytkę mam w garażu który jest blisko bramy
Juszczaczek1

Ja wolałbym właśnie coś bezprzewodowego , nie uśmiecha mi się doprowadzać do niej jakiś przewodów (no chyba że mnie kiedyś natchnie i to zrobię😜)
Rozejrzeć się za jakimś czujnikiem zamknięcia okna jak doradził Zibi i zobaczę czy będzie mi łapać zasięg . Potem pomyśle jak to ogarnąć
prze_cinek

Ja mam skrzynkę zrobioną na kontaktronie RF433 z Sonoff Bridge - jeszcze zanim zaczął rozwijać się projekt Supla Zigbee - od półtorej roku działa bez probemu. Teoria mówi, że powinien nieco dłużej wytrzymać na baterii niż rozwiązanie zigbee - zakup bramki zigbee jednak otwiera dom na więcej możliwości. Jeżeli ktoś posiada bramkę Auratona to tam też są kontaktrony dostępne - więc odpada zakup bramki (jeżeli ktoś ją już ma np. do pieca gazowego) - jednak same moduły są droższe w zakupie niż taki zwyczajny sonoff na 433 czy zigbee. Sam jestem ciekaw ile one wytrzymają na baterii bo nie zastosowano tutaj zwyczajnego paluszka jak u innych producentów.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Co wam wykrywa kontaktron?
Otwarcie klapki skrzynki?
Wpadnięcie listu do skrzynki?
Czy jeszcze coś innego?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:40 am Co wam wykrywa kontaktron?
Otwarcie klapki skrzynki?
Wpadnięcie listu do skrzynki?
Czy jeszcze coś innego?
Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. Jeden reagujący na otwarcie klapki przez doręczyciela (w aplikacji sygnalizowana jest poczta włożona do skrzynki), drugi na otwarcie skrzynki przez właściciela skrzynki (w aplikacji kasowany jest poprzedni stan skrzynki). To jest wersja najbardziej optymalna. I tak działa kanał obsługi skrzynki pocztowej w Supli.

Część użytkowników wykorzystuje jeden kontaktron, a stan wyjęcia poczty ustawia ręcznie w aplikacji. W tym przypadku oprogramowanie takiego czujnika nie korzysta z kanału binarnego, lub dodany jest drugi wirtualny kanał do "zerowania" stanu skrzynki pocztowej.

Możliwe jest też wykorzystanie czujników tensometrycznych lub fotokomórek. W tym przypadku wystarczy jeden czujnik. Ale to jak już pisałem - musi być dopasowane no konstrukcji naszej skrzynki pocztowej.

Ps.
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Juszczaczek1

A czy mając 2 czujniki otwarcia okna na zigbee utworze taki kanał skrzynki na supli?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Juszczaczek1 wrote: Mon Feb 16, 2026 10:08 am A czy mając 2 czujniki otwarcia okna na zigbee utworze taki kanał skrzynki na supli?
Prawdopodobnie da się to rozwiązać za pomocą lokalnych akcji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie.

No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.
Bo na baterię to raczej nic sensownego nie zrobię.
Skrzynka na listy.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”