Code: Select all
Reading attribute successful!
Data value is 186(0xBA)
Data type is U8(0x20)
Data size is 0x1Moderator: vajera
Code: Select all
Reading attribute successful!
Data value is 186(0xBA)
Data type is U8(0x20)
Data size is 0x1U mnie poprawa. Czujniki które po dodaniu do bramki, przez 3 dni nie chciały raportować, ożyły i regularnie rozmawiająvajera wrote: Sun Feb 15, 2026 9:51 pm Za mniej więcej kwadrans dostępna będzie wersja 1.4.22-15/02/26, w której obsługa raportowania z urządzeń Zigbee jest już oparta o tzw. short address.
W związku z tym mam ogromną prośbę o przetestowanie tej wersji - jestem na wyjeździe i mam ze sobą tylko gniazdko IKEA i czujnik otwarcia Aqara - oba wydają się pracować prawidłowo, ale opcji do przeanalizowania jest znacznie więcej. Ta aktualizacja niczego nie zepsuje i w każdym momencie można wrócić do poprzedniej wersji.
Na tę wiadomość czekałem, bo ona oznacza, że właściwie zidentyfikowalem problem i że jego rozwiązanie wydaje się działać.george1255 wrote: Mon Feb 16, 2026 9:50 amU mnie poprawa. Czujniki które po dodaniu do bramki, przez 3 dni nie chciały raportować, ożyły i regularnie rozmawiająvajera wrote: Sun Feb 15, 2026 9:51 pm Za mniej więcej kwadrans dostępna będzie wersja 1.4.22-15/02/26, w której obsługa raportowania z urządzeń Zigbee jest już oparta o tzw. short address.
W związku z tym mam ogromną prośbę o przetestowanie tej wersji - jestem na wyjeździe i mam ze sobą tylko gniazdko IKEA i czujnik otwarcia Aqara - oba wydają się pracować prawidłowo, ale opcji do przeanalizowania jest znacznie więcej. Ta aktualizacja niczego nie zepsuje i w każdym momencie można wrócić do poprzedniej wersji.![]()
Klaster POWER_CFG? Jaki atrybut? BATTERY_PERCENTAGE?Lector wrote: Mon Feb 16, 2026 9:16 am Przy wzbudzeniu czujnik i odczycie klastra.To jest czujni ze Slot# 00.Code: Select all
Reading attribute successful! Data value is 186(0xBA) Data type is U8(0x20) Data size is 0x1
To w takim razie ustaw mu configure-reporting dla tego atrybutu: min_interval 3600 14400 2 - przy tych parametrach powinien raportować stan baterii co 4h lub przy spadku o 1%.
Pojawiły się same z siebie czy po tym poleceniu configure-reporting (zgodnie z zadanymi parametrami)?
Siła radia to trochę bardziej skomplikowana historia - ona może się uaktualnić jedynie po odpowiedzi na rozkaz wysłany do urządzenia, gdyż komunikat typu attribute reporting nie zawiera informacji o RSSI. Zawsze możesz spróbować odczytać ją z GUI.Na dwóch mam siła radia a na jednym brak.
Czy ona jest na każdym kanale - urządzeniu?
Brak na urządzeniu Slot# 01 - czujnik zalania.
Pewnie masz rację jak zawszevajera wrote: Mon Feb 16, 2026 4:24 pmPojawiły się same z siebie czy po tym poleceniu configure-reporting (zgodnie z zadanymi parametrami)?Siła radia to trochę bardziej skomplikowana historia - ona może się uaktualnić jedynie po odpowiedzi na rozkaz wysłany do urządzenia, gdyż komunikat typu attribute reporting nie zawiera informacji o RSSI. Zawsze możesz spróbować odczytać ją z GUI.Na dwóch mam siła radia a na jednym brak.
Czy ona jest na każdym kanale - urządzeniu?
Brak na urządzeniu Slot# 01 - czujnik zalania.
Czy nie jest przypadkiem tak, że RSSI pojawiło się u dla tych urządzeń, dla których wykonałeś configure reporting?