Harmonogramy

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Wed Feb 18, 2026 12:48 pm ....
Nie :P. Wydaje mi się, że wyraźnie napisałem, że nie dodajemy "Cloudowych harmonogramów" do urządzenia (a to issue jest o tego typu harmonogramie).
Dodajemy "program tygodniowy" - analogicznie jak w termostacie. Czyli masz tablekę poniedziałek-niedziela z podziałem na godziny (co kwadrans) i tam ustawiasz czego oczekujesz od danego kanału.
W przypadku Relay, może to być np: "włącz"
:)
Wyraźnie to napisałeś że będzie podobnie jak w termostatach :lol: ;) A issue w takim razie kiedy? :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Wed Feb 18, 2026 12:54 pm Wyraźnie to napisałeś że będzie podobnie jak w termostatach :lol: ;) A issue w takim razie kiedy? :D
Nie mamy tego w planach.
Temat kilka razy się wcześniej pojawiał (poruszany przez lukfuda, oraz w naszych wewnętrznych rozmowach z pzygmunt), ale:
1. nie wydaje się krytyczny,
2. nie mamy obecnie żadnego gotowego urządzenia, dla którego takie coś byłoby konieczne,
3. wg mnie to będzie komplikowało zrozumienie systemu i jego działania (jedne urządzenia będą mieć "lokalną kopię" harmonogramów z Cloud, inne nie, harmongramy będą musiały się synchronizować itd.)

Ja zawszze chętnie wysłucham realnych "use case'ów" do czego to jest potrzebne i dlaczego nie wystarczą inne rozwiązania.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

klew wrote: Wed Feb 18, 2026 1:13 pm
zzrr wrote: Wed Feb 18, 2026 12:54 pm Wyraźnie to napisałeś że będzie podobnie jak w termostatach :lol: ;) A issue w takim razie kiedy? :D
Nie mamy tego w planach.
Temat kilka razy się wcześniej pojawiał (poruszany przez lukfuda, oraz w naszych wewnętrznych rozmowach z pzygmunt), ale:
1. nie wydaje się krytyczny,
2. nie mamy obecnie żadnego gotowego urządzenia, dla którego takie coś byłoby konieczne,
3. wg mnie to będzie komplikowało zrozumienie systemu i jego działania (jedne urządzenia będą mieć "lokalną kopię" harmonogramów z Cloud, inne nie, harmongramy będą musiały się synchronizować itd.)

Ja zawszze chętnie wysłucham realnych "use case'ów" do czego to jest potrzebne i dlaczego nie wystarczą inne rozwiązania.
Aaa... spoko. Czyli termin całkiem całkiem :) ;)
A na poważnie. Podejście w sumie rozsądne. Awarii nie ma :) ;)
klew

zzrr wrote: Wed Feb 18, 2026 1:19 pm
klew wrote: Wed Feb 18, 2026 1:13 pm Ja zawszze chętnie wysłucham realnych "use case'ów" do czego to jest potrzebne i dlaczego nie wystarczą inne rozwiązania.
Aaa... spoko. Czyli termin całkiem całkiem :) ;)
A na poważnie. Podejście w sumie rozsądne. Awarii nie ma :) ;)
Ponawiam pytanie :)
zzrr

klew wrote: Wed Feb 18, 2026 1:21 pm .....
Ponawiam pytanie :)
No to żeby nie było pytań bez odpowiedzi to ja za siebie odpowiem tak...
Swoje uzasadnienie napisałem w issue. Jeśli stwierdzono ogólnie brak potrzeby na to i tak jak w punktach napisałeś że są ważniejsze rzeczy to znaczy że są i to dla mnie jest jak najbardziej rozsądne podejście. 👍 Tyle :) ;)
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

@klew to ja jeszcze odpowiem do czego się przyda takie urządzenie z harmonogramem działającym lokalnie na urządzeniu. Oświetlenie parkingu gdzie ma to nie zawodzić, załączanie systemu podlewania,a nawet jak ktoś ma działkę (dom letniskowy) ma tam Suple ale nie zawsze jest internet a chcę systematycznie coś włączać. Jest wiele możliwości tak wiem nie ma urządzeń komercyjnych z zegarem RTC tylko GKW-01. Dlatego nikt się nie upiera mimo to powinny powstać urządzenia z RTC komercyjne bo wykorzystałem już kilka oczywiście DIY i to nie w domu a w dość dużym hotelu właściciel ma Suple i przy tym chciał zostać.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
klew

Mmof wrote: Wed Feb 18, 2026 5:36 pm @klew to ja jeszcze odpowiem do czego się przyda takie urządzenie z harmonogramem działającym lokalnie na urządzeniu. Oświetlenie parkingu gdzie ma to nie zawodzić, załączanie systemu podlewania,a nawet jak ktoś ma działkę (dom letniskowy) ma tam Suple ale nie zawsze jest internet a chcę systematycznie coś włączać. Jest wiele możliwości tak wiem nie ma urządzeń komercyjnych z zegarem RTC tylko GKW-01. Dlatego nikt się nie upiera mimo to powinny powstać urządzenia z RTC komercyjne bo wykorzystałem już kilka oczywiście DIY i to nie w domu a w dość dużym hotelu właściciel ma Suple i przy tym chciał zostać.
Ok, pytanie jest bardziej czego nie ogarnie "program tygodniowy" i by było wymagane dodanie przechowywania planu wykonania harmonogramu z Cloud lokalnie na urządzeniu?

Return to “supla-dev”