Sterowanie oświetleniem
-
przemek1680
Witam wszystkich
jestem tutaj nowy i bardzo zainteresowało mnie rozwiązanie które oferuje Supla. Chciałbym zrobić sterowanie oświetleniem przy użyciu Raspberry Pi, tylko problem w tym że jeśli chodzi o elektrykę i elektronikę to jestem zielony. Czy da radę zrobić jak najniższym kosztem sterowanie oświetleniem w taki sposób, że gdyby malinka odmówiła posłuszeństwa dałoby się sterować światłem przy użyciu przełącznika takiego jak jest np.: na klatce schodowej ? Wiem że można to rozwiązać na zasadzie przekaźnika bistabilnego ale jak wtedy odczytać na RP faktyczny stan oświetlenia ? Jedyna opcja jaka przychodzi mi do głowy to do tego samego obwodu co wpięta jest żarówka podłączyć najtańszą ładowarkę do telefonu i przy użyciu RP sprawdzić czy na wyjściu ładowarki jest napięcie, ale takie rozwiązanie mnie w ogóle nie satysfakcjonuje. Jeśli wszystko co napisałem to brednie to poprawcie mnie, proszę. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 
-
slawek
Możesz dać równolegle zwykłe wyłączniki i konsekwentnie ich nie używać (tylko awaryjnie)...
A może pomyśl o wykorzystaniu modułów z ESP, będzie system bardziej rozproszony i w razie awarii zakres będzie mniejszy...
Jeśli chodzi o koszty to pod malinkę musisz robić dodatkowe okablowanie, więc wyjdzie pewnie niewiele taniej.
Nie wiem czy chodzi ci o nową instalację czy dostosowanie już istniejącej, bo może się okazać, że na ESP wyjdzie taniej...
Oczywiście możesz zrobić system mieszany - RPi +ESP.
A może pomyśl o wykorzystaniu modułów z ESP, będzie system bardziej rozproszony i w razie awarii zakres będzie mniejszy...
Jeśli chodzi o koszty to pod malinkę musisz robić dodatkowe okablowanie, więc wyjdzie pewnie niewiele taniej.
Nie wiem czy chodzi ci o nową instalację czy dostosowanie już istniejącej, bo może się okazać, że na ESP wyjdzie taniej...
Oczywiście możesz zrobić system mieszany - RPi +ESP.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
przemek1680
Mieszkam w bloku, a instalację elektryczną miałem niedawno wymienianą, także chodzi mi o podpięcie się do istniejącego już okablowania. Mógłbyś przybliżyć mi wykorzystanie ESP w takim zastosowaniu ?
-
slawek
Jeśli masz głębokie puszki - najlepiej z zasilaniem lub przynajmniej 3 żyły w puszce wyłącznika, to wkładasz mały moduł mieszczący się w puszce pod wyłącznikiem i oczywiście wyłącznik też działa zamiennie ze smartfonem (jak schodowy - masz nawet kontrolę stanu).
Łączy się "toto" po wifi i ... tyle.Wystarczy mieć wifi w domu.
Łączy się "toto" po wifi i ... tyle.Wystarczy mieć wifi w domu.
-
przemek1680
Na jakiej zasadzie miałbym to podlączyć, jak działać będzie kontrola stanu? Jeśli mógłbyś podrzucić jakiś schemat to byłbym wdzięczny gdyż jestem kompletnie zielonyi nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
-
slawek
Wszystko masz na tym forum - w dziale FAQ masz linki do Majsterkowa - obejrzyj to ci sie rozjaśni...
Zobacz też viewtopic.php?f=11&t=69#p523 i viewtopic.php?f=8&t=17
Zobacz też viewtopic.php?f=11&t=69#p523 i viewtopic.php?f=8&t=17