v26.02 - powiadomienia PUSH na prywatnych instancjach

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Cześć wszystkim,

z ogromną przyjemnością ogłaszamy pierwsze wydanie SUPLA w 2026 roku – v26.02. Jest ono o tyle wyjątkowe, że jest skierowane głównie do osób, które mają swoje własne zarejestrowane instancje (self-hosted).

Po długim czasie prac i przygotowań wprowadzamy powiadomienia PUSH również dla Waszych serwerów.

Od teraz wszystko działa dokładnie tak, jak powinno – bez dodatkowej konfiguracji, bez ręcznych integracji, bez kombinowania. Wystarczy standardowa aktualizacja systemu i aplikacji, tak jak przy każdej poprzedniej wersji.

To ważny krok w rozwoju SUPLA i kolejny element zrównujący możliwości instancji prywatnych z rozwiązaniami chmurowymi!

Ponieważ jest to pierwsze wydanie w 2026 roku, przypominamy również o wcześniejszej zapowiedzi aktualizacji stacka dockerowego (ogłaszanej w maju 2025). Jeśli ktoś jeszcze jej nie wykonał — to idealny moment, aby to zrobić przed wdrożeniem v26.02.

Dziękujemy za cierpliwość, testy i wszystkie zgłoszenia :-)

Pełny changelog w zasadzie nie zawiera nic więcej, ale żeby było kompletnie: Cloud v26.02 + Core (bez zmian). Większość zmian zaszła tutaj w naszej infrastrukturze usług.

I jeszcze ważna informacja: żeby powiadomienia działały, instancja musi być zarejestrowana. Domyślny limit wysłanych powiadomień to 100 / godzinę / instancja serwera.
edm
Been thanked: 2 times

Cześć.
Bardzo bardzo dziękuję. Brakowało tego...
Dopytam tylko o "Domyślny limit wysłanych powiadomień to 100 / godzinę / instancja serwera".
Jest możliwość zmiany domyślnego limitu wysłanych powiadomień?. Tak jak jest to możliwe w przypadku pozostałych funkcji / limitów.
W weekend aktualizacja :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
mario026
Been thanked: 1 time

Witam!
Potwierdzam działają powiadomienia. :-)
Super robota dziękuję
u mnie domyślny limit Powiadomienia (wysłane na godzinę) to 30
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Limit widoczny w cloud dotyczy konta na serwerze - ten pewnie da się zmienić, ale nic to nie da ;)

Limit 100/h dotyczy całej instancji serwera i wynika z tego, że pushe lecą przez SUPLOWĄ infrastrukturę i przez serwery Google/Apple.
Stąd taki limit, który ma chronić przed nadużyciami.

Nie wiem czy to się da zmienić indywidualnie. Ale na pewno możecie opisać tu swoją sytuację i uzasadnić czemu potrzeba więcej
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Limit powiadomień per serwer mogę zmienić na życzenie (domyślnie 100 per serwer).
Limit per user (konto) można zmienić z konsoli clouda poleceniem supla:user:change-limits lub w tabeli supla_users (domyślnie 20).

Limity per serwer liczone są inaczej niż per user.

Jeśli wiadomość ma 10 adresatów (10 smartfonów) to w kontekście konta liczona jest jako 1 i z tego limitu per user (per konto) zdejmowana jest wartość 1 czyli 20-1. W kontekście instancji jedna wiadomość z 10-ma adresatami (10 smartfonów) liczona jest jako 10 czyli 100-10.

Kolejna ważna informacja to powiadomienia o osiągnięciu limitu. W przypadku limitu per konto w momencie osiągnięcia limitu wysyłany jest PUSh informujący, że limit osiągnięto. W przypadku limitu per serwer nie ma powiadomienia PUSH. Do logów serwera (supla-server) trafi komunikat "hourly push limit exceeded for target_cloud_id=%d". Pod %d podstawiany jest nasz wewnętrzny identyfikator zarejestrowanej instancji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
robi05
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

czyli jak mam dostęp z zewnątrz po vpn to powiadomień nie będzie?
klew

robi05 wrote: Fri Feb 20, 2026 6:26 pm czyli jak mam dostęp z zewnątrz po vpn to powiadomień nie będzie?
Trzeba zarejestrować serwer, a to wymaga dostępu do Twojego clouda z zewnątrz.

Próbuję dziś ustawić u siebie dostęp przez tunel w cloudflare. Już prawie mi to działa - jak ruszy, to wrzucę opis
edm

robi05 wrote: Fri Feb 20, 2026 6:26 pm czyli jak mam dostęp z zewnątrz po vpn to powiadomień nie będzie?
Będzie, wszystko zależy od konfiguracji. Też mam VPN a dokładnie wireguard. Nie żebym jakoś uparcie chciał go mieć, aczkolwiek poprawia bezpieczeństwo.
Lecz w moim przypadku jest to wymóg konieczny ponieważ nie posiadam publicznego adresu IP. A korzystając z VPN obchodzę ten problem.
klew

edm wrote: Fri Feb 20, 2026 6:43 pm
Będzie, wszystko zależy od konfiguracji. Też mam VPN a dokładnie wireguard. Nie żebym jakoś uparcie chciał go mieć, aczkolwiek poprawia bezpieczeństwo.
Lecz w moim przypadku jest to wymóg konieczny ponieważ nie posiadam publicznego adresu IP. A korzystając z VPN obchodzę ten problem.
Ale co zmienia VPN przy rejestracji serwera?
edm

klew wrote: Fri Feb 20, 2026 7:07 pm Ale co zmienia VPN przy rejestracji serwera?
Nic nie zmienia. W tym sensie że rejestracja własnego serwera działa. Odpowiedziałem @robi05 że mając VPN powiadomienia PUSH będą działać.
Rozwinę krótko mój VPN wireguard. Można korzystać z różnych płatnych VPN, lub darmowych. Ale te darmowe (kiedy się tym interesowałem kilka lat temu), miały ograniczenia ilości danych lub szybkości transferu. Jak jest obecnie nie wiem.
Także poszedłem inną drogą. Siostra ma internet z publicznym IP. U niej postawiłem mini pc z openwrt i wireguard nazwijmy to serwer.
U siebie również mam mini pc z openwrt i wireguard nazwijmy to klient. Ja mam światłowód od lokalnego dostawcy łącze symetryczne 700 Mb/s a siostra jakiś najwyższy pakiet (nie pamiętam) w Multimedia Polska. Przy odpowiedniej konfiguracji działa to wzorowo.
U mnie dostawca internetu co prawda ma w ofercie publiczne IP, ale jest to tzw. wersja biznes i kosztuje miesięcznie bardzo bardzo dużo. A że w okolicy dużo badylarzy, szklarni itp. to pewnie potrzebują i płacą.

Return to “Nowości”