Wake on 2 Pins (Delivery Box Sensor) [ZigBee][Z2S]

Moderator: vajera

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 7:20 pm
RomanG wrote: Sun Feb 22, 2026 6:58 pm ...
Romek, polecam zakupić aku 18650 z zabezpieczeniem (pierwszy z brzegu przykład: https://rad-wik.pl/produkt/akumulator-1 ... zpieczony/).
Fajne rozwiązanie! :)
...ale teraz już używam tego; ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 6:50 pm ....
No to mnie wyręczyłeś :P . Zdecydowanie w takiej sytuacji zostawiłbym dolną granicę tak jak jest (<=3.3V - 0%) natomiast wydaje mi się, że górna granica powinna wynosić >=4.0V - 100%. Nominalne napięcie dla ogniw Li-Po oraz Li-Ion 18650 to 3.7V.
To oczywiście moja propozycja i chętnie poczytam zdania innych Forumowiczów.
...
RomanG wrote: Sun Feb 22, 2026 6:58 pm ..... Nie wiem, jak zachowuje się układ pomiarowy w XIAO (albo soft) po przekroczeniu 100% (co wyświetla), ale ustawiając 4,2V prawdopodobnie nigdy nie zobaczymy wartości 100%, a raczej poniżej 90%.
.....
I tak dokładnie jest jak napisaliście. 4.0 - 4.1 i 100% "pa pa". Dlatego wrzucę wersję i będzie 3.3V-4.0V. Będzie faktycznie lepiej. Dzięki👍
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pm
zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 4:02 pm Wersję poprawioną za chwilę wkleję w pierwszym poście.
Na ten moment jest <=3.3V 0%, >=4.2V 100%
No i jest zdecydowanie lepiej. Dziękuję serdecznie. Rozwój Zigbee Delivery Box Sensor z zasilaniem bateryjnym nabiera tempa.

Muszę przytargać zasilacz laboratoryjny z dokładną regulacją napięcia, to sprawdzę przy jakiej minimalnej wartości napięcia XIAO działa i raportuje stan D1 i D2. Bo nie jestem na 100% przekonany, że 3.3V mu wystarczy. No chyba że ktoś z kolegów już to sprawdził. Zbyszek (@Zibi_007), weryfikowałeś może to zagadnienie?

No to już się koledzy wyżej wypowiedzieli.
Dzisiaj mam ciężki dzień i rzadziej zaglądam na Forum :(
Ja tylko dodam od siebie co mi wychodziło podczas pomiarów mojego Xiao.
Jeśli normalnie pracował to wyłączał się dokładnie przy 2,83V.
Natomiast mój egzemplarz nie chciał się podnieść (wystartować), jak nie miał min. 2,98 - 3,00V. Przy 2,98 startował za którymś razem, przy 3V zawsze. Oczywiście jest to jeszcze kwestia dokładności pomiaru, może konkretnej serii tych Xiao, ale widzę, że pokrywa się z tym co u innych (w necie wygląda to podobnie).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Czytając inny temat związany z powiadomieniami z czujników zauważyłem pewną rzecz która jest prosta w rozwiązaniu a dotyczy urządzenia którym się podzieliłem.
Aby uniknąć konieczności przełączania w czujniku na cloud odwróconej logiki zaproponowałem w opisie D1 jako dostarczenie przesyłki, D2 kasowanie. Żeby to miało sens odwróciłem tą logikę po stronie urządzenia. Działa zgodnie z założeniem nim nie ustawimy powiadomień. Tak to jest skonstruowane po stronie cloud albo bramki że ustawione powiadomienia przychodzą OFF przy dostarczeniu poczty a ON jak kasujemy.
Żeby nie mącić bo kto chce to niech sobie potestuje, jednak nie unikniemy włączenia na cloud odwróconej logiki dla czujnika jeśli chcemy 1 przy dostarczeniu poczty i 0 jak kasujemy.
Podsumowując można to zmienić tak...
D1 - podłączamy jako kasowanie
D2 - dostarczenie przesyłki do skrzynki
Na cloud włączamy odwrócenie logiki czujnika.
Dopiero przy takim ustawieniu jeśli ustawimy powiadomienia będą one przychodziły jako ON przy dostarczeniu i OFF jak będziemy kasować np drzwiczkami odbioru przesyłki.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

zzrr wrote: Mon Feb 23, 2026 8:26 pm Czytając inny temat związany z powiadomieniami z czujników zauważyłem pewną rzecz która jest prosta w rozwiązaniu a dotyczy urządzenia którym się podzieliłem.
Aby uniknąć konieczności przełączania w czujniku na cloud odwróconej logiki zaproponowałem w opisie D1 jako dostarczenie przesyłki, D2 kasowanie. Żeby to miało sens odwróciłem tą logikę po stronie urządzenia. Działa zgodnie z założeniem nim nie ustawimy powiadomień. Tak to jest skonstruowane po stronie cloud albo bramki że ustawione powiadomienia przychodzą OFF przy dostarczeniu poczty a ON jak kasujemy.
Żeby nie mącić bo kto chce to niech sobie potestuje, jednak nie unikniemy włączenia na cloud odwróconej logiki dla czujnika jeśli chcemy 1 przy dostarczeniu poczty i 0 jak kasujemy.
Podsumowując można to zmienić tak...
D1 - podłączamy jako kasowanie
D2 - dostarczenie przesyłki do skrzynki
Na cloud włączamy odwrócenie logiki czujnika.
Dopiero przy takim ustawieniu jeśli ustawimy powiadomienia będą one przychodziły jako ON przy dostarczeniu i OFF jak będziemy kasować np drzwiczkami odbioru przesyłki.
Hmm, albo czegoś nie zrozumiałem, ale u mnie na Twoim sofcie V2 na XIAO działa to prawidłowo bez odwróconej logiki w Supla Cloud. Dotknięcie do masy D1 (GPIO1) zmienia stan kanału na skrzynkę pełną, dotknięcie do masy D2 (GPIO2) zmienia stan skrzynki na pustą.
Ustawiłem w Cloud reakcję z powiadomieniem, ale jestem poza domem i nie mam jak teraz sprawdzić poprawności otrzymywania powiadomień. Dam znać jak działają powiadomienia po południu.

Zrzut ekranu 2026-02-24 102016.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 24, 2026 9:21 am .....

Hmm, albo czegoś nie zrozumiałem, ale u mnie na Twoim sofcie V2 na XIAO działa to prawidłowo bez odwróconej logiki w Supla Cloud. Dotknięcie do masy D1 (GPIO1) zmienia stan kanału na skrzynkę pełną, dotknięcie do masy D2 (GPIO2) zmienia stan skrzynki na pustą.
Ustawiłem w Cloud reakcję z powiadomieniem, ale jestem poza domem i nie mam jak teraz sprawdzić poprawności otrzymywania powiadomień. Dam znać jak działają powiadomienia po południu.

Robert w tym rozwiązaniu które Ty zastosowałeś będzie działało. Sprawa dotyczy ustawienia powiadomienia tego obok nie z reakcji tylko z powiadomień lokalnych z bramki. Tam po prostu przy takim ustawieniu pierwotnym po otrzymaniu czegoś do skrzynki przyjdzie komunikat OFF. A przy zerowaniu wskazania ON. Ale to też nie musi komuś przeszkadzać. Napisałem to tak na wszelki wypadek. Dlatego w swoim pierwszym poście z opisem dodałem wczoraj wpis że jest to ustawienie alternatywne.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Mam pytanie, po wysłaniu informacji o dostarczonej przesyłce i wybudzeniu modułu przez zmuszę stanu mikroprzełącznika z NO na NC po jakim czasie moduł ponownie zasypia, czy stan mikroprzełącznika musi ponownie zmienić z NC na NO. Kilka razy miałem problem z ulotki które wkładane są do połowy skrzynki i klapka nie zamykała się zmieniając stan mikroprzełącznika, pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych 😀
zzrr

bokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am Mam pytanie, po wysłaniu informacji o dostarczonej przesyłce i wybudzeniu modułu przez zmuszę stanu mikroprzełącznika z NO na NC po jakim czasie moduł ponownie zasypia, czy stan mikroprzełącznika musi ponownie zmienić z NC na NO. Kilka razy miałem problem z ulotki które wkładane są do połowy skrzynki i klapka nie zamykała się zmieniając stan mikroprzełącznika, pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych 😀
Po wyzwoleniu WakUP na pinie jest realizowane wysłanie odpowiedniego komunikatu do bramki. Później ustawiłem 5s przed ponownym pójściem układu w Sleep. Jeśli klapka jest otwarta cały czas czyli ten stan na GPIO jest LOW to po 5s od wysłania ESP próbuje iść w sleep ale się od razu wybudza ponownie. Tak będzie się działo w kółko aż na GPIO nie wróci stan HIGH który jest zapewniony z pullup.
EDIT.
Jeszcze dodam że w przypadku kiedy klapka się nie domknie, będzie cały czas zamknięty obwód elektryczny przez pull-up i wtedy prąd płynący z batki będzie wynosił do. 400uA. Czyli jeśli chcemy cieszyć się długą pracą urządzenia na bateryjce dobrze jest mieć to załączanie styków sprawne.
bokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am ... pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych 😀
...to też jakaś opcja :P
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

zzrr wrote: Tue Feb 24, 2026 11:15 am
bokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am Mam pytanie, po wysłaniu informacji o dostarczonej przesyłce i wybudzeniu modułu przez zmuszę stanu mikroprzełącznika z NO na NC po jakim czasie moduł ponownie zasypia, czy stan mikroprzełącznika musi ponownie zmienić z NC na NO. Kilka razy miałem problem z ulotki które wkładane są do połowy skrzynki i klapka nie zamykała się zmieniając stan mikroprzełącznika, pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych 😀
Po wyzwoleniu WakUP na pinie jest realizowane wysłanie odpowiedniego komunikatu do bramki. Później ustawiłem 5s przed ponownym pójściem układu w Sleep. Jeśli klapka jest otwarta cały czas czyli ten stan na GPIO jest LOW to po 5s od wysłania ESP próbuje iść w sleep ale się od razu wybudza ponownie. Tak będzie się działo w kółko aż na GPIO nie wróci stan HIGH który jest zapewniony z pullup.
EDIT.
Jeszcze dodam że w przypadku kiedy klapka się nie domknie, będzie cały czas zamknięty obwód elektryczny przez pull-up i wtedy prąd płynący z batki będzie wynosił do. 400uA. Czyli jeśli chcemy cieszyć się długą pracą urządzenia na bateryjce dobrze jest mieć to załączanie styków sprawne.
bokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am ... pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych 😀
...to też jakaś opcja :P
Ok dzięki.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

zzrr wrote: Tue Feb 24, 2026 9:27 am
Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 24, 2026 9:21 am .....

Robert w tym rozwiązaniu które Ty zastosowałeś będzie działało. Sprawa dotyczy ustawienia powiadomienia tego obok nie z reakcji tylko z powiadomień lokalnych z bramki. Tam po prostu przy takim ustawieniu pierwotnym po otrzymaniu czegoś do skrzynki przyjdzie komunikat OFF. A przy zerowaniu wskazania ON. Ale to też nie musi komuś przeszkadzać. Napisałem to tak na wszelki wypadek. Dlatego w swoim pierwszym poście z opisem dodałem wczoraj wpis że jest to ustawienie alternatywne.
Czyli czegoś nie zrozumiałem :lol:

Kompletnie nie dotykałem tematu powiadomień natywnie na bramce, ale zastanawiam się, czy to jednak nie powinno być spójne z Cloud?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Bramka ZigBee”