Fajne rozwiązanie!Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 7:20 pmRomek, polecam zakupić aku 18650 z zabezpieczeniem (pierwszy z brzegu przykład: https://rad-wik.pl/produkt/akumulator-1 ... zpieczony/).
...ale teraz już używam tego;
Moderator: vajera
Fajne rozwiązanie!Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 7:20 pmRomek, polecam zakupić aku 18650 z zabezpieczeniem (pierwszy z brzegu przykład: https://rad-wik.pl/produkt/akumulator-1 ... zpieczony/).
...Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 6:50 pm ....
No to mnie wyręczyłeś. Zdecydowanie w takiej sytuacji zostawiłbym dolną granicę tak jak jest (<=3.3V - 0%) natomiast wydaje mi się, że górna granica powinna wynosić >=4.0V - 100%. Nominalne napięcie dla ogniw Li-Po oraz Li-Ion 18650 to 3.7V.
To oczywiście moja propozycja i chętnie poczytam zdania innych Forumowiczów.
I tak dokładnie jest jak napisaliście. 4.0 - 4.1 i 100% "pa pa". Dlatego wrzucę wersję i będzie 3.3V-4.0V. Będzie faktycznie lepiej. DziękiRomanG wrote: Sun Feb 22, 2026 6:58 pm ..... Nie wiem, jak zachowuje się układ pomiarowy w XIAO (albo soft) po przekroczeniu 100% (co wyświetla), ale ustawiając 4,2V prawdopodobnie nigdy nie zobaczymy wartości 100%, a raczej poniżej 90%.
.....
Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pmNo i jest zdecydowanie lepiej. Dziękuję serdecznie. Rozwój Zigbee Delivery Box Sensor z zasilaniem bateryjnym nabiera tempa.zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 4:02 pm Wersję poprawioną za chwilę wkleję w pierwszym poście.
Na ten moment jest <=3.3V 0%, >=4.2V 100%
Muszę przytargać zasilacz laboratoryjny z dokładną regulacją napięcia, to sprawdzę przy jakiej minimalnej wartości napięcia XIAO działa i raportuje stan D1 i D2. Bo nie jestem na 100% przekonany, że 3.3V mu wystarczy. No chyba że ktoś z kolegów już to sprawdził. Zbyszek (@Zibi_007), weryfikowałeś może to zagadnienie?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Hmm, albo czegoś nie zrozumiałem, ale u mnie na Twoim sofcie V2 na XIAO działa to prawidłowo bez odwróconej logiki w Supla Cloud. Dotknięcie do masy D1 (GPIO1) zmienia stan kanału na skrzynkę pełną, dotknięcie do masy D2 (GPIO2) zmienia stan skrzynki na pustą.zzrr wrote: Mon Feb 23, 2026 8:26 pm Czytając inny temat związany z powiadomieniami z czujników zauważyłem pewną rzecz która jest prosta w rozwiązaniu a dotyczy urządzenia którym się podzieliłem.
Aby uniknąć konieczności przełączania w czujniku na cloud odwróconej logiki zaproponowałem w opisie D1 jako dostarczenie przesyłki, D2 kasowanie. Żeby to miało sens odwróciłem tą logikę po stronie urządzenia. Działa zgodnie z założeniem nim nie ustawimy powiadomień. Tak to jest skonstruowane po stronie cloud albo bramki że ustawione powiadomienia przychodzą OFF przy dostarczeniu poczty a ON jak kasujemy.
Żeby nie mącić bo kto chce to niech sobie potestuje, jednak nie unikniemy włączenia na cloud odwróconej logiki dla czujnika jeśli chcemy 1 przy dostarczeniu poczty i 0 jak kasujemy.
Podsumowując można to zmienić tak...
D1 - podłączamy jako kasowanie
D2 - dostarczenie przesyłki do skrzynki
Na cloud włączamy odwrócenie logiki czujnika.
Dopiero przy takim ustawieniu jeśli ustawimy powiadomienia będą one przychodziły jako ON przy dostarczeniu i OFF jak będziemy kasować np drzwiczkami odbioru przesyłki.
Robert w tym rozwiązaniu które Ty zastosowałeś będzie działało. Sprawa dotyczy ustawienia powiadomienia tego obok nie z reakcji tylko z powiadomień lokalnych z bramki. Tam po prostu przy takim ustawieniu pierwotnym po otrzymaniu czegoś do skrzynki przyjdzie komunikat OFF. A przy zerowaniu wskazania ON. Ale to też nie musi komuś przeszkadzać. Napisałem to tak na wszelki wypadek. Dlatego w swoim pierwszym poście z opisem dodałem wczoraj wpis że jest to ustawienie alternatywne.Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 24, 2026 9:21 am .....
Hmm, albo czegoś nie zrozumiałem, ale u mnie na Twoim sofcie V2 na XIAO działa to prawidłowo bez odwróconej logiki w Supla Cloud. Dotknięcie do masy D1 (GPIO1) zmienia stan kanału na skrzynkę pełną, dotknięcie do masy D2 (GPIO2) zmienia stan skrzynki na pustą.
Ustawiłem w Cloud reakcję z powiadomieniem, ale jestem poza domem i nie mam jak teraz sprawdzić poprawności otrzymywania powiadomień. Dam znać jak działają powiadomienia po południu.
Zrzut ekranu 2026-02-24 102016.png
Po wyzwoleniu WakUP na pinie jest realizowane wysłanie odpowiedniego komunikatu do bramki. Później ustawiłem 5s przed ponownym pójściem układu w Sleep. Jeśli klapka jest otwarta cały czas czyli ten stan na GPIO jest LOW to po 5s od wysłania ESP próbuje iść w sleep ale się od razu wybudza ponownie. Tak będzie się działo w kółko aż na GPIO nie wróci stan HIGH który jest zapewniony z pullup.bokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am Mam pytanie, po wysłaniu informacji o dostarczonej przesyłce i wybudzeniu modułu przez zmuszę stanu mikroprzełącznika z NO na NC po jakim czasie moduł ponownie zasypia, czy stan mikroprzełącznika musi ponownie zmienić z NC na NO. Kilka razy miałem problem z ulotki które wkładane są do połowy skrzynki i klapka nie zamykała się zmieniając stan mikroprzełącznika, pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych![]()
...to też jakaś opcjabokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am ... pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych![]()
Ok dzięki.zzrr wrote: Tue Feb 24, 2026 11:15 amPo wyzwoleniu WakUP na pinie jest realizowane wysłanie odpowiedniego komunikatu do bramki. Później ustawiłem 5s przed ponownym pójściem układu w Sleep. Jeśli klapka jest otwarta cały czas czyli ten stan na GPIO jest LOW to po 5s od wysłania ESP próbuje iść w sleep ale się od razu wybudza ponownie. Tak będzie się działo w kółko aż na GPIO nie wróci stan HIGH który jest zapewniony z pullup.bokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am Mam pytanie, po wysłaniu informacji o dostarczonej przesyłce i wybudzeniu modułu przez zmuszę stanu mikroprzełącznika z NO na NC po jakim czasie moduł ponownie zasypia, czy stan mikroprzełącznika musi ponownie zmienić z NC na NO. Kilka razy miałem problem z ulotki które wkładane są do połowy skrzynki i klapka nie zamykała się zmieniając stan mikroprzełącznika, pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych![]()
EDIT.
Jeszcze dodam że w przypadku kiedy klapka się nie domknie, będzie cały czas zamknięty obwód elektryczny przez pull-up i wtedy prąd płynący z batki będzie wynosił do. 400uA. Czyli jeśli chcemy cieszyć się długą pracą urządzenia na bateryjce dobrze jest mieć to załączanie styków sprawne....to też jakaś opcjabokk wrote: Tue Feb 24, 2026 11:02 am ... pomogło jedynie obciążenie klapki wrzutu poczty ciężarkami wulkanizacyjnymi do felg aluminiowych![]()
![]()
Czyli czegoś nie zrozumiałemzzrr wrote: Tue Feb 24, 2026 9:27 amRobert w tym rozwiązaniu które Ty zastosowałeś będzie działało. Sprawa dotyczy ustawienia powiadomienia tego obok nie z reakcji tylko z powiadomień lokalnych z bramki. Tam po prostu przy takim ustawieniu pierwotnym po otrzymaniu czegoś do skrzynki przyjdzie komunikat OFF. A przy zerowaniu wskazania ON. Ale to też nie musi komuś przeszkadzać. Napisałem to tak na wszelki wypadek. Dlatego w swoim pierwszym poście z opisem dodałem wczoraj wpis że jest to ustawienie alternatywne.Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 24, 2026 9:21 am .....
Hmm, albo czegoś nie zrozumiałem, ale u mnie na Twoim sofcie V2 na XIAO działa to prawidłowo bez odwróconej logiki w Supla Cloud. Dotknięcie do masy D1 (GPIO1) zmienia stan kanału na skrzynkę pełną, dotknięcie do masy D2 (GPIO2) zmienia stan skrzynki na pustą.
Ustawiłem w Cloud reakcję z powiadomieniem, ale jestem poza domem i nie mam jak teraz sprawdzić poprawności otrzymywania powiadomień. Dam znać jak działają powiadomienia po południu.
Zrzut ekranu 2026-02-24 102016.png