albo albo

Moderator: vajera

malarz
Been thanked: 2 times

albo OTA albo antena

Od 8 miesięcy używam bramki testowo i zachciało mi się zmienić ten stan rzeczy. I niestety trafiłem na problem z zasięgiem. Od dwóch tygodni szukam układu C6 z gniazdem antenowym i 8/16 MB pamięci (aby mieć OTA). Myślałem, że znalazłem taki z gniazdem, ale okazało się, że ma on jedynie miejsce na gniazdo:
Image

Próby z wykorzystaniem Sonoff ZBMINI R2 jako przekaźnikiem się nie powiodły (termometr i czasami sam ZBmini traciły zasięg Zigbee), gdy C6 było ok 2m od ZBmmini. Czy przyczyną tego może być kiepski moduł z C6? Czy coś innego. Czy warto sprawdzić na innym egzemplarzu z wbudowaną anteną, czy zrezygnować z OTA i jednak kupić Xiao? Tylko, że moduł ma docelowo być z dala od jakiegokolwiek komputera.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Na Ali były, kupiłem
ESP32-C6-DevKitC-1U
w tej chwili znalazłem na Alle ale cena 80zł :P
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
slawek

malarz wrote: Sun Feb 22, 2026 8:35 pm albo OTA albo antena

Od 8 miesięcy używam bramki testowo i zachciało mi się zmienić ten stan rzeczy. I niestety trafiłem na problem z zasięgiem. Od dwóch tygodni szukam układu C6 z gniazdem antenowym i 8/16 MB pamięci (aby mieć OTA). Myślałem, że znalazłem taki z gniazdem, ale okazało się, że ma on jedynie miejsce na gniazdo:
Image

Próby z wykorzystaniem Sonoff ZBMINI R2 jako przekaźnikiem się nie powiodły (termometr i czasami sam ZBmini traciły zasięg Zigbee), gdy C6 było ok 2m od ZBmmini. Czy przyczyną tego może być kiepski moduł z C6? Czy coś innego. Czy warto sprawdzić na innym egzemplarzu z wbudowaną anteną, czy zrezygnować z OTA i jednak kupić Xiao? Tylko, że moduł ma docelowo być z dala od jakiegokolwiek komputera.
Też takie kupiłem, mam do nich gniazda i anteny, ale nie mogę dobrać czasu, aby wlutować i potestować...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

malarz wrote: Sun Feb 22, 2026 8:35 pm .... Czy przyczyną tego może być kiepski moduł z C6? Czy coś innego. Czy warto sprawdzić na innym egzemplarzu z wbudowaną anteną, czy zrezygnować z OTA i jednak kupić Xiao? Tylko, że moduł ma docelowo być z dala od jakiegokolwiek komputera.
Nie widać na zdjęciu którą masz wersję tego modułu. Posiadam też taki 16Mb. Wydaje mi się że one nie są złe nawet z anteną wewnętrzną. Ale jak by się uprzeć na zewnętrzną to są opcje. Wlutowanie gniazda. Ale to nie takie proste jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Nie da się podgrzać z dołu bo płytka ESP leży na płytce modułu. Grzać od góry to można uszkodzić gniazdo i też jest ryzyko. W razie czego trzeba najpierw ten mały element smd przelutować o 90'. Można kabelek antenowy przylutować bezpośrednio do ścieżek odpowiednio przygotowanych albo takie gniazdko SMA do płytki jak na fotce. Najprościej chyba kabelek prosto do ścieżek.
1.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
malarz

Lector wrote: Sun Feb 22, 2026 9:07 pm Na Ali były, kupiłem
ESP32-C6-DevKitC-1U
Na ali chyba sam kiedyś widziałem (jak kupowałem pierwsze C6), ale wtedy nie czułem potrzeby. Teraz szukam od jakiegoś czasu i nic.

Nie widzę takich na adrogo. Może jakiś link (najlepiej od firmy, łatwo się zwraca w razie problemów)?
malarz

zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 10:12 pm Nie widać na zdjęciu którą masz wersję tego modułu. Posiadam też taki 16Mb. Wydaje mi się że one nie są złe nawet z anteną wewnętrzną. Ale jak by się uprzeć na zewnętrzną to są opcje. Wlutowanie gniazda. Ale to nie takie proste jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Nie da się podgrzać z dołu bo płytka ESP leży na płytce modułu. Grzać od góry to można uszkodzić gniazdo i też jest ryzyko. W razie czego trzeba najpierw ten mały element smd przelutować o 90'. Można kabelek antenowy przylutować bezpośrednio do ścieżek odpowiednio przygotowanych albo takie gniazdko SMA do płytki jak na fotce. Najprościej chyba kabelek prosto do ścieżek.
Na lutowanie się nie piszę. To nie moja bajka. Z goldpinami jeszcze daję radę (choć sam uważa, że jest brzydko/kiepsko), ale takie gniazdo uFL mnie przerasta.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

malarz wrote: Mon Feb 23, 2026 6:09 pm ...
Na lutowanie się nie piszę. To nie moja bajka. Z goldpinami jeszcze daję radę (choć sam uważa, że jest brzydko/kiepsko), ale takie gniazdo uFL mnie przerasta.
Gdyby było trochę inaczej umiejscowione to pewnie spokojnie byś sobie poradził. Ale ten przypadek akurat to nie jest "super-wygodny" do wlutowania. Osobiście w tym module wybrałem taką opcję jak widać na zdjęciu.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

ESP32-C6-DevKitC-1U
Po Twoim poście chwilę później i ja kupiłem 3 szt z jedną na zapas i to był dobry wybór teraz tych z 8 MB już nie ma są głównie 4 MB
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

myxhir wrote: Tue Feb 24, 2026 3:05 pm
ESP32-C6-DevKitC-1U
Po Twoim poście chwilę później i ja kupiłem 3 szt z jedną na zapas i to był dobry wybór teraz tych z 8 MB już nie ma są głównie 4 MB
Zobacz czy dobre kupiłeś, bo teraz pokazuje mi S2 a nie C6.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Lector wrote: Tue Feb 24, 2026 7:28 pm
myxhir wrote: Tue Feb 24, 2026 3:05 pm
ESP32-C6-DevKitC-1U
Zobacz czy dobre kupiłeś, bo teraz pokazuje mi S2 a nie C6.
To było w zeszłym roku jak pytałeś w innym wątku i już 2 bramki na tym stoją także kupiłem dobrze :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Bramka ZigBee”