W GG jest to dobrze rozwiązane. Wchodzisz w konfigurację, przypisujesz GPIO, wpisujesz liczbę czujników i dajesz zapisz. Po chwili widzisz wszystkie adresy, jakie znalazł. Ustawiasz opis (jeśli chcesz), dajesz zapisz i to wszystko. Termometry są w cloud, widać je też (jako odczyty) na pierwszej stronie webinterfeace.george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 9:11 am wersja WIFI. Jak odbywa sie dodawanie kilku czujnikow? jak definiujesz ilość? W webinterface? Jak odbywa sie potem dodanie/odjecie czujnikow? Co ile jest odświeżanie?
Ubiegłeś mnie bo tez buduje termometr z uzyciem DS18b20, DISPLAY na zigbee do sauny dla kolegi (skupilem sie na projektowaniu obudowy) który chciałem opublikować, ale Ty zrobiłeś porzadki i POZAMIATAŁEŚ![]()
🇿 Zibi ZigBee T Sensor 🌡️
Moderator: vajera
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
tylko ze mi potrzebne jest odwiezanie ok 3s z ds... cala procedura z GG mi pasuje tylko to odswieazanie...Zibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:23 amW GG jest to dobrze rozwiązane. Wchodzisz w konfigurację, przypisujesz GPIO, wpisujesz liczbę czujników i dajesz zapisz. Po chwili widzisz wszystkie adresy, jakie znalazł. Ustawiasz opis (jeśli chcesz), dajesz zapisz i to wszystko. Termometry są w cloud, widać je też (jako odczyty) na pierwszej stronie webinterfeace.george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 9:11 am wersja WIFI. Jak odbywa sie dodawanie kilku czujnikow? jak definiujesz ilość? W webinterface? Jak odbywa sie potem dodanie/odjecie czujnikow? Co ile jest odświeżanie?
Ubiegłeś mnie bo tez buduje termometr z uzyciem DS18b20, DISPLAY na zigbee do sauny dla kolegi (skupilem sie na projektowaniu obudowy) który chciałem opublikować, ale Ty zrobiłeś porzadki i POZAMIATAŁEŚ![]()
Dziękuję!vajera wrote: Mon Feb 23, 2026 6:58 am Potrójne gratulacje - za pomysł, wykonanie i precyzyjną dokumentację projektu![]()
Tak sobie myślę, że mając tyle doświadczenia w budowaniu urządzeń Zigbee, mógłbyś się pokusić o realizację tego idealnego czujnika T/H gleby?![]()
Co do czujnika. Części mam, tylko czasu brak, a tu trzeba sporo testów. Dlatego cały czas szukam czegoś gotowego...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036W SD chyba jest gotowy przykład. Piszę z telefonu i nie mam jak sprawdzić teraz. Skompiluj sobie i będziesz miał co tylko chcesz.george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:26 amtylko ze mi potrzebne jest odwiezanie ok 3s z ds... cala procedura z GG mi pasuje tylko to odswieazanie...Zibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:23 amW GG jest to dobrze rozwiązane. Wchodzisz w konfigurację, przypisujesz GPIO, wpisujesz liczbę czujników i dajesz zapisz. Po chwili widzisz wszystkie adresy, jakie znalazł. Ustawiasz opis (jeśli chcesz), dajesz zapisz i to wszystko. Termometry są w cloud, widać je też (jako odczyty) na pierwszej stronie webinterfeace.george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 9:11 am wersja WIFI. Jak odbywa sie dodawanie kilku czujnikow? jak definiujesz ilość? W webinterface? Jak odbywa sie potem dodanie/odjecie czujnikow? Co ile jest odświeżanie?
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
napisanie odczytu nie jest problemem. Do tego musze dodac Termostat i kilka przekaznikow. KOnfiguracja termostatu, funkcje przekaznikow z webgui, dodawanie/odejmowanie czujnikow z webinterface tak jak jest rozwaizane w GG jest super. Tylko pisanie tego z SD nie wychodzi aby to odwzorowacZibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:28 amW SD chyba jest gotowy przykład. Piszę z telefonu i nie mam jak sprawdzić teraz. Skompiluj sobie i będziesz miał co tylko chcesz.george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:26 amtylko ze mi potrzebne jest odwiezanie ok 3s z ds... cala procedura z GG mi pasuje tylko to odswieazanie...Zibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:23 am
W GG jest to dobrze rozwiązane. Wchodzisz w konfigurację, przypisujesz GPIO, wpisujesz liczbę czujników i dajesz zapisz. Po chwili widzisz wszystkie adresy, jakie znalazł. Ustawiasz opis (jeśli chcesz), dajesz zapisz i to wszystko. Termometry są w cloud, widać je też (jako odczyty) na pierwszej stronie webinterfeace.
Dokładnie tak jest, co też kiedyś podnosiłem. Teraz przy takich problemach radzimy: zmień router, przejdź na OpenWRT, dołóż kolejny router, itp. A czasem wystarczy jedna bramka Z2S i na niej 5 urządzeń, czym uwalniamy 4 miejsca w naszej sieci.RomanG wrote: Mon Feb 23, 2026 9:38 amGratulacje, gratulacje, gratulacje!
Dzięki za kolejny projekt! Nie zdążyłem jeszcze (też z braku czasu) "przegryźć" "Zibi Zigbee Switch", bo zamierzam go sprawdzić i wdrożyć, a tu kolejny projekt. "Offtop-owo" - cieszą mnie też ostatnie "skrzynki pocztowe" kolegów!
Dlaczego?
.. bo jedna bramka Z2S może uwolnić kilka (nawet - ...naście) adresów IP. Być może to jest remedium na moje problemy z siecią.
Jeszcze raz dziękuję!![]()
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Zibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:33 amDokładnie tak jest, co też kiedyś podnosiłem. Teraz przy takich problemach radzimy: zmień router, przejdź na OpenWRT, dołóż kolejny router, itp. A czasem wystarczy jedna bramka Z2S i na niej 5 urządzeń, czym uwalniamy 4 miejsca w naszej sieci.RomanG wrote: Mon Feb 23, 2026 9:38 amGratulacje, gratulacje, gratulacje!
Dzięki za kolejny projekt! Nie zdążyłem jeszcze (też z braku czasu) "przegryźć" "Zibi Zigbee Switch", bo zamierzam go sprawdzić i wdrożyć, a tu kolejny projekt. "Offtop-owo" - cieszą mnie też ostatnie "skrzynki pocztowe" kolegów!
Dlaczego?
.. bo jedna bramka Z2S może uwolnić kilka (nawet - ...naście) adresów IP. Być może to jest remedium na moje problemy z siecią.
I dlatego Z2S jest - jak na razie - dla mnie jakimś wyjściem.
Na fotce pokazuję, ile urządzeń zajmuje miejsca (IP) w mojej sieci. Wszystkie - "254", a ja już nie wiem, czy usuwając któreś, nie usłyszę; co się znowu dzieje?
...dlatego Z2S!!!
Przepraszam za "śmiecenie"!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
To jest szersza dyskusja (może nie w tym temacie). Ale pewnie nawet Włodarze Supli zdają sobie sprawę, że Supla na WiFi to ślepy zaułek. Nawet było coś o tym na którymś spotkaniu online. Zostaje Zigbee i Matter...RomanG wrote: Mon Feb 23, 2026 11:34 amZibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 10:33 amDokładnie tak jest, co też kiedyś podnosiłem. Teraz przy takich problemach radzimy: zmień router, przejdź na OpenWRT, dołóż kolejny router, itp. A czasem wystarczy jedna bramka Z2S i na niej 5 urządzeń, czym uwalniamy 4 miejsca w naszej sieci.RomanG wrote: Mon Feb 23, 2026 9:38 amGratulacje, gratulacje, gratulacje!
Dlaczego?
![]()
... pisząc poprzedni post wykasowałem jego część, żeby nie "śmiecić". Jednak wrócę do tego, bo ... zapewne ktoś napisze; zmień sprzęt, zreorganizuj sieć, ... nie znasz się! Obiektywnie będzie miał rację, ale z mojego punktu patrzenia jest inaczej. Sprzęt jeszcze daje radę, z mesh-a też na razie nie chcę zrezygnować, filtrowanie mac-ów już nie wchodzi w grę - bo ... po co ograniczać skoro sieć jest zabezpieczona. Tak twierdzi najmłodsze pokolenie, które już trochę zaczyna kumać, jak to działa.
I dlatego Z2S jest - jak na razie - dla mnie jakimś wyjściem.
Na fotce pokazuję, ile urządzeń zajmuje miejsca (IP) w mojej sieci. Wszystkie - "254", a ja już nie wiem, czy usuwając któreś, nie usłyszę; co się znowu dzieje?![]()
...dlatego Z2S!!!
Przepraszam za "śmiecenie"!![]()
... ale może konkluzje mogą przydać się innym w potrzebie.
![]()
Swoją drogą i tak nieźle daje radę ta Twoja sieć. Spora część routerów nigdy tyle nie pociągnie
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Nic bardziej mylnegoZibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 12:20 pm To jest szersza dyskusja (może nie w tym temacie). Ale pewnie nawet Włodarze Supli zdają sobie sprawę, że Supla na WiFi to ślepy zaułek. Nawet było coś o tym na którymś spotkaniu online. Zostaje Zigbee i Matter...
Swoją drogą i tak nieźle daje radę ta Twoja sieć. Spora część routerów nigdy tyle nie pociągnie![]()
Sieci TCP/IP są ogólnie bardziej uniwersalne (zresztą nie na darmo ludzie nazywają Threada takim ZigBee na IPv6
Za to "Matter" to inna wartswa. Matter może być na Wi-Fi, na Thread itd.
Routery z reguły nie mają problemu z uciągnięciem kilkuset drobnych urządzeń. Chyba, że bardzo tanie routery z bardzo małą ilością pamięci.
Dobrą praktyką jest wydzielanie "smart home" do osobnej podsieci, wtedy często na podstawowych routerach masz ~250 adresów dostępnych. Drugie tyle masz w zwykłej domowej sieci. Dla gości z reguły też daje się osobną sieć, więc oni w pulę nie wchodzą.
Przy ~250 urządzeniach, ja bym raczej myślał nad "kombajnami" w stylu SmartBob
Wąskim gardłem sieci domowych z reguły jednak jest możliwość ukłądu radiowego Wi-Fi na routerze, a nie sama adresacja, czy routing.
To tam często jest limit do ~30 urządzeń na Wi-Fi.
Ale tutaj też, przy obecnych łączach na poziomie 1-x Gbps, aż żal mieć Wi-Fi, które wyciąga ~40 Mbps
Siłą rzeczy, gdy modernizujesz Wi-Fi, to problem "do ~30 urządzeń" sam znika...
No i ostatnia rzecz: SUPLA nie jest "na Wi-Fi". SUPLA jest na TCP/IP. To że Wi-Fi dominuje, wynika z ceny tych urządzeń (cały procek z Wi-Fi bywa tańszy niż układ Ethernetu bez procka).
Bluetooth jest certyfikowane i licencjonowane (tutaj producent danego urządzenia musiałby się zdecydować na poniesienie tych opłat - wtedy możemy dodawać do SUPLI tego typu interfejs).
Matter jest certyfikowany i licencjonowany (tutaj ceny są tak zapopowe, że naprawdę trzeba iść w dużą skalę, aby to się spinało). No i tutaj podobnie - jeśli jakiś producent powie nam, że chce mieć urządzenie Matter + SUPLA, to to zrobimy, ale to producent ponosi koszty (blisko 70-100 tys. zł za 1 urządzenie, a potem opłata roczna ~30k zł).
Niestety w żadnym wypadku nie da się tego zrobić jakoś "globalnie na SUPLĘ" i podzielić koszty na x producentów. Wszystkie te organizacje wymagają certyfikacji i opłat od producenta.
Na Thread bardzo chcę zrobić urządzenie
Idąc dalej, jak nie lubisz zapychać pasma 2.4 GHz (Wi-Fi, ZigBee, Thread) to można pójść w inne radio - patrz Auraton
Najlepsze suple dla Twojego domu