Odświeżanie DS18b20

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Skoro GG nie jest już wspierany to czy można by w nim tylko zmienić częstotliwość odczytu z ds18b20 z 10s na 3s? Albo w nowej wersji desktop wprowadzić taką funkcję?
Wiem że można zrobić sobie odczyt częściej edytując bibliotekę ale to nie powoduje że w GG będzie to samo, a zbudowanie „ręcznie” bardziej” złożonego softu jest ciężkie.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

A co chcesz tym osiągnąć? bo Supla i tak nie zapisze częściej, co najwyżej prześle dalej na MQTT, no chyba . że masz prywatny serwer
george1255

[email protected] wrote: Mon Feb 23, 2026 10:35 am A co chcesz tym osiągnąć? bo Supla i tak nie zapisze częściej, co najwyżej prześle dalej na MQTT, no chyba . że masz prywatny serwer
Ogolnie potrzebuje do termostatu, odczyty czestsze niz 10s bo to za dlugo. Ogolnie, konfiguracja, dodawanie termostatu, ds-ow, przekaznikow tak jak to sie odbywa w sofcie z GG. To jest super :) Tylko odczyt co 3s. Czujnik na esp32 z odczytem i wysylka do kanalu z takim czasem sobie zrobie, tylko jak to polaczyc z reszta o ktorej wspomnialem. Idelanie byloby w cloud w wyborze termometru do termostatu aby byla mozliwosc wybrania dowolnego kanalu temperatury z cloud
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 11:40 am
[email protected] wrote: Mon Feb 23, 2026 10:35 am A co chcesz tym osiągnąć? bo Supla i tak nie zapisze częściej, co najwyżej prześle dalej na MQTT, no chyba . że masz prywatny serwer
Ogolnie potrzebuje do termostatu, odczyty czestsze niz 10s bo to za dlugo. Ogolnie, konfiguracja, dodawanie termostatu, ds-ow, przekaznikow tak jak to sie odbywa w sofcie z GG. To jest super :) Tylko odczyt co 3s. Czujnik na esp32 z odczytem i wysylka do kanalu z takim czasem sobie zrobie, tylko jak to polaczyc z reszta o ktorej wspomnialem. Idelanie byloby w cloud w wyborze termometru do termostatu aby byla mozliwosc wybrania dowolnego kanalu temperatury z cloud
Ściągnij GG offline, zmień sobie w źródłach i kompiluj (nie aktualizuj GG). Powinno zadziałać. U mnie przy innych przeróbkach (oled) zdaje egzamin.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
george1255

Zibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 12:14 pm

Ściągnij GG offline, zmień sobie w źródłach i kompiluj (nie aktualizuj GG). Powinno zadziałać. U mnie przy innych przeróbkach (oled) zdaje egzamin.
Jest do tego jakas instrukcja?
Zibi_007

george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 12:33 pm

Tylko to, co napisałem wyżej :lol:
Tutaj nie oczekuj instrukcji, własnych rozwiązań. Projekt GG umarł ponad rok temu. Teraz powstaje, jak Feniks z popiołów GG offline, może przyjdzie jeszcze czas na online, ale instrukcji odnośnie "grzebania" w źródłach, to bym się nie spodziewał...
Ściągnij, rozpakuj, zorientuj się w strukturze. Odszukaj to, czego potrzebujesz. Zmień według potrzeb. Kompiluj i sprawdzaj czy działa. Nie ma w tej chwili krótszej drogi (albo ja jej nie znam ;)).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
george1255

Zibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 1:24 pm

Tutaj nie oczekuj instrukcji, własnych rozwiązań. Projekt GG umarł ponad rok temu. Teraz powstaje, jak Feniks z popiołów GG offline, może przyjdzie jeszcze czas na online, ale instrukcji odnośnie "grzebania" w źródłach, to bym się nie spodziewał...
Ściągnij, rozpakuj, zorientuj się w strukturze. Odszukaj to, czego potrzebujesz. Zmień według potrzeb. Kompiluj i sprawdzaj czy działa. Nie ma w tej chwili krótszej drogi (albo ja jej nie znam ;)).
chodzi mi jak sie za to zabrac. To ze pliki, bliblioteki, zrodla itd mam edytowac to wie, ale jak to potem skompilowac z wybranych funkcji. Rozumiem ze uda mi sie to za pomoca GG Desktop offline? Bo ja caly czas myslalem o tym GG od krycha88 :)
Zibi_007

george1255 wrote: Mon Feb 23, 2026 1:33 pm
Zibi_007 wrote: Mon Feb 23, 2026 1:24 pm
chodzi mi jak sie za to zabrac. To ze pliki, bliblioteki, zrodla itd mam edytowac to wie, ale jak to potem skompilowac z wybranych funkcji. Rozumiem ze uda mi sie to za pomoca GG Desktop offline? Bo ja caly czas myslalem o tym GG od krycha88 :)
Tak, wersja offline (tylko tutaj coś możesz zrobić). Edytujesz źródła, zaznaczasz flagi i kompilujesz. Sprawdzasz, czy działa wg założeń.
Da się podmienić nawet całe biblioteki, tylko wszystko z głową i krok po kroku.

Edit: dopytuj @[email protected] - nikt teraz nie zna lepiej tego niż on.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

gdyby tylko ktoś to spisał ;) a nie czekaj :D viewtopic.php?t=18128
george1255

[email protected] wrote: Mon Feb 23, 2026 1:54 pm gdyby tylko ktoś to spisał ;) a nie czekaj :D viewtopic.php?t=18128
jest szansa ze to sie odpali na macOS w VSC ora PiO ?
Czy tylko WIndows10/11 x64?

Return to “GUI Generic”