[Problem - rozwiązany] CURRYSMARTER Zigbee Rolladenschalter 6.1 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Mon Feb 09, 2026 10:27 pm
LukiSpajder wrote: Mon Feb 09, 2026 10:13 pm
vajera wrote: Mon Feb 09, 2026 8:58 pm
1.4.16-09/02/26
Działa prawidłowo :D :D

Jedynie jest większe opóźnienie po naciśnięciu przycisku po prawej , rozkaz trafia do sterownika po 2 sekundach - ale rozumiem że coś za coś ;)
Rozkaz trafia od razu - tylko sterownik ma przez te 2 sekundy "czkawkę", której objawem były te skoki wizualizacji.
Oki 👍 tak więc dziękuję za poświęcony czas na doszlifowanie działania sterownika .
Sporadycznie przy przełączeniu gór / dół wskoczy najpierw wartość o 5 % niżej potem aktualna , albo 0% i aktualna ale to są sporadyczne przypadki , tak więc temat zamknięty na tą chwilę 😉😁
LukiSpajder

Informacyjnie :
Sterownik poszedł dziś pod bramkę produkcyjną , ustawione automatyzacje w scripts.supla i wygląda że działa poprawnie 😁.
Roleta się otworzyła według zadanych wartości . Zobaczymy jak zamykanie 😁 - nie przewiduje problemów 😉
LukiSpajder

coś mi ten sterownik rolet przestał działać, na bramce produkcyjnej . Ale myślałem że może coś tam nakombinowałem. Tak więc zmieniłem przy okazji kanał bramki , sparowałem go ponownie bramka się nie zresetowała ver.1.4.43 , zapaliła się niebieska dioda ale sterownik nie działa.
A więc dodałem do bramki testowej i działa tak więc z powrotem na produkcyjną niestety nie działa . Usunąłem go po sparowaniu zaczął działać ale tylko na chwilę. Tak więc sparowałem z testową i tu też nie zadziałał zebrałem logi :
logi .rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Mon Feb 23, 2026 9:19 pm coś mi ten sterownik rolet przestał działać, na bramce produkcyjnej . Ale myślałem że może coś tam nakombinowałem. Tak więc zmieniłem przy okazji kanał bramki , sparowałem go ponownie bramka się nie zresetowała ver.1.4.43 , zapaliła się niebieska dioda ale sterownik nie działa.
A więc dodałem do bramki testowej i działa tak więc z powrotem na produkcyjną niestety nie działa . Usunąłem go po sparowaniu zaczął działać ale tylko na chwilę. Tak więc sparowałem z testową i tu też nie zadziałał zebrałem logi :

logi .rar
Czy po zmianie kanału bramki zrobiłeś ZFR?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder

vajera wrote: Mon Feb 23, 2026 9:28 pm
LukiSpajder wrote: Mon Feb 23, 2026 9:19 pm coś mi ten sterownik rolet przestał działać, na bramce produkcyjnej . Ale myślałem że może coś tam nakombinowałem. Tak więc zmieniłem przy okazji kanał bramki , sparowałem go ponownie bramka się nie zresetowała ver.1.4.43 , zapaliła się niebieska dioda ale sterownik nie działa.

logi .rar

Tak ale on coś już dwa dni wcześnie przestał działać tylko myślałem że sceny się nie wykonały i nie zamknęło rolety , może po której aktualizacji coś się zmieniło . Zmianę kanału robiłem dziś przez do ze nie działa to zrobiłem od razu
vajera

LukiSpajder wrote: Mon Feb 23, 2026 9:39 pm

logi .rar

Tak ale on coś już dwa dni wcześnie przestał działać tylko myślałem że sceny się nie wykonały i nie zamknęło rolety , może po której aktualizacji coś się zmieniło . Zmianę kanału robiłem dziś przez do ze nie działa to zrobiłem od razu
W sumie to dziwny objaw, że działa przez chwilę i przestaje? W logach nie ma jakichś nieprawidłowych komunikatów - dasz radę zrobić taką czystą bramkę testową z najnowszą wersją i sparować z nią tylko ten sterownik? On ma jakiś factory reset?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Mon Feb 23, 2026 9:53 pm
LukiSpajder wrote: Mon Feb 23, 2026 9:39 pm

W sumie to dziwny objaw, że działa przez chwilę i przestaje? W logach nie ma jakichś nieprawidłowych komunikatów - dasz radę zrobić taką czystą bramkę testową z najnowszą wersją i sparować z nią tylko ten sterownik? On ma jakiś factory reset?
Jeśli chodzi o reset to można wykonać ale nie wykasuje to kalibracji trzeba to zrobić osobno - jakoś tak dziwnie nie ma factory reset

Logi z parowania i kalibracji jest tego dużo :
Całośc logi .rar
Logi ze sterowania :

Sterowanie .rar

Ogólnie się działa tak więc nie wiem co może być wrócę do bramki produkcyjnej sprawdzę czy działa.

Po wprowadzeniu tych wartości sterownik pokazuje się w Supli na zieloną potem offline
keepalive,timeout.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
LukiSpajder

Coś chyba nie tak z tym parowanie bez restartu z włączoną funkcją
,, Force device to bind gateway again’’ moduł się połączył zapaliła się niebieska dioda ale nie zgasła . Reset bramki moduł zapali się w Supli na zielono ale nie reagował na sterowanie z apki ale za to po wejściu do GUI bramki można sterować roleta tak jak tylko przez suple nie można sterować .
Tak więc usunąłem moduł z bramki sparowałem od nowa ale jeśli włączoną flagą Force device to bind gateway again, nie dodał się . Więc wyłączyłem flagę i tylko samo pastwienie zostało moduł się dodał i działa.
Problem występuje też po wpisaniu czasów keepalive, timeout moduł też przechodzi w offline
vajera

LukiSpajder wrote: Tue Feb 24, 2026 3:21 pm Problem występuje też po wpisaniu czasów keepalive, timeout moduł też przechodzi w offline
Ten moduł nigdy nie miał wsparcia dla keepalive i timeout = opiera się o Tuya custom cluster i nie za bardzo mam pomysł na skuteczny keepalive - mogę mu wysyłać np. aktualną pozycję rolety, ale może się okazać, że będą małe różnice i będzie się ruszać. Może state - spróbuj odczytać ten DP i wysłać go do rolety - zobacz czy odpowie?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Tue Feb 24, 2026 3:35 pm
LukiSpajder wrote: Tue Feb 24, 2026 3:21 pm Problem występuje też po wpisaniu czasów keepalive, timeout moduł też przechodzi w offline
Ten moduł nigdy nie miał wsparcia dla keepalive i timeout = opiera się o Tuya custom cluster i nie za bardzo mam pomysł na skuteczny keepalive - mogę mu wysyłać np. aktualną pozycję rolety, ale może się okazać, że będą małe różnice i będzie się ruszać. Może state - spróbuj odczytać ten DP i wysłać go do rolety - zobacz czy odpowie?
Jeśli wyślemy zapytanie z tą samą liczbą otwarcia np.48% to układ nie odpowie dopiero zwiększenie o 1 % powoduje odpowiedź w postaci pozycji

Return to “Bramka ZigBee”