Aktualizacja / instalacja firmware w SONOFF
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
Witam
W swoim domu używam 15 urządzeń SONOFF BASIC , i 3 SONOF S20 . Do zarządzania używam standardowego oprogramowania ewelink. I niby ok ale ostatnio coś te moje sonoffy przechodzą w stan OFFLINE na kilka minut.. potem ONLINE …. potem znowu offline .… napisałem do chińczyków niestety ich wsparcie ….. marne a w zasadzie żadne (zwalili na moje wifi i mój internet).
Ostatnio też kupiłem sterowniki do rolet zamel SRW-01. I zdecydowanie bardziej podoba mi się oprogramowanie SUPLA i jego możliwości (już nie mówiąc o wsparciu kiedy niemal natychmiast mam odpowiedzi na moje pytania ). Te sterowniki pracują w tej samej sieci wifi co sonoffy i z nimi jak na razie nie mam żadnych problemów
Czytając to forum , widzę że jest taka możliwość aby te sonoffy rownież pracowały pod oprogramowaniem SUPLA (zmiana firmware). Niestety sam tego nie zrobie , szukam kogoś z okolic katowic kto by mi w tym pomógł. Chciałbym przywieźć do tej osoby te moje sonoffy, zrobic ten upgrade na miejscu, i od razu po przyjeździe do domu , zainstalowac je w SUPLA.
Czy ktoś by mi w tym pomógł ? oczywiście zapłacę za upgrade
W swoim domu używam 15 urządzeń SONOFF BASIC , i 3 SONOF S20 . Do zarządzania używam standardowego oprogramowania ewelink. I niby ok ale ostatnio coś te moje sonoffy przechodzą w stan OFFLINE na kilka minut.. potem ONLINE …. potem znowu offline .… napisałem do chińczyków niestety ich wsparcie ….. marne a w zasadzie żadne (zwalili na moje wifi i mój internet).
Ostatnio też kupiłem sterowniki do rolet zamel SRW-01. I zdecydowanie bardziej podoba mi się oprogramowanie SUPLA i jego możliwości (już nie mówiąc o wsparciu kiedy niemal natychmiast mam odpowiedzi na moje pytania ). Te sterowniki pracują w tej samej sieci wifi co sonoffy i z nimi jak na razie nie mam żadnych problemów
Czytając to forum , widzę że jest taka możliwość aby te sonoffy rownież pracowały pod oprogramowaniem SUPLA (zmiana firmware). Niestety sam tego nie zrobie , szukam kogoś z okolic katowic kto by mi w tym pomógł. Chciałbym przywieźć do tej osoby te moje sonoffy, zrobic ten upgrade na miejscu, i od razu po przyjeździe do domu , zainstalowac je w SUPLA.
Czy ktoś by mi w tym pomógł ? oczywiście zapłacę za upgrade
-
PuteR
Na twoim miejscu kupił bym konwenter (http://propix.com.pl/pl/p/CP2102-Konwer ... .3V-5V/521), odłączył jednego sonoffa i pokombinował sam z wgrywaniem firmware. Na forum jest wszystko ładnie opisane i naprawdę to nic specjalnie trudnego. Dwa miesiące do tyłu sam myślałem że tego nie ogarnę ale z pomocą forumowiczów i trochę kombinowania i jakoś dało radę.wsosniak wrote: Sat Jun 09, 2018 1:37 pm Witam
Czy ktoś by mi w tym pomógł ? oczywiście zapłacę za upgrade![]()
-
dar3cz3k_
- Has thanked: 3 times
Wszystko masz opisane tutaj:
https://www.smartnydom.pl/wgrywanie-fir ... do-sonoff/
Mi najwięcej problemów sprawiło przylutowanie kabli do odpowiednich pinów w sonoffie. Chociaż, ktoś na forum wspominał, że można przytrzymać kable na czas wgrania softu.
Reszta to sama przyjemność
https://www.smartnydom.pl/wgrywanie-fir ... do-sonoff/
Mi najwięcej problemów sprawiło przylutowanie kabli do odpowiednich pinów w sonoffie. Chociaż, ktoś na forum wspominał, że można przytrzymać kable na czas wgrania softu.
Reszta to sama przyjemność
-
PuteR
Dokładnie ja nie przylutowuje kabli i też da radę.
-
wsosniak
dzięki za podpowiedzi .
No i chyba niestety będę musiał sam się za to zabrać chociaż chciałem tego uniknąć
No i pewno się uda , wszystko jest dla ludzi ..... ale ten czas ..... zanim się tego nauczę ....ze dwa dni w plecy jak nic
ale musze to zrobić bo to chińskie oprogramowanie ewelink mnie już denerwuje
dobrze że idą wakacje i czasu będzie wiecej czasu
No i chyba niestety będę musiał sam się za to zabrać chociaż chciałem tego uniknąć
No i pewno się uda , wszystko jest dla ludzi ..... ale ten czas ..... zanim się tego nauczę ....ze dwa dni w plecy jak nic
-
Dunay
Wgrywanie softu jest mega łatwe i szybkie. Ja też nie lutuje kabli. Jakby co służę pomocą.wsosniak wrote: Sun Jun 10, 2018 2:13 pm dzięki za podpowiedzi .
No i chyba niestety będę musiał sam się za to zabrać chociaż chciałem tego uniknąć![]()
-
wsosniak
Witam
Spróbowałem wgrać pliki z archiwum "SonoffWiFiSmartModule.zip" ściągniętego ze strony SUPLA i efekt taki :
- SONOFF BASIC - poszło bez poroblemu
- SONOFF RF (czyli to co BASIC tylko dodatkowo ma RF) i mam problem bo nie potrafie go wprowadzić w tryb wgrywania firmaware. Robie zgodnie z instrukcją :
"Kabel USB musi być odłączony od komputera
Wciskamy i trzymamy przycisk w przełączniku sonoff
Wkładamy do złącza USB w komputerze.....Puszczamy przycisk w przełączniku sonoff"
no i mam ten problem że SONOFF RF się uruchamia zamiast przejść w tryb wgrywania (tzn raz mrugnie krótko na czerwono a potem murga zielona lampka raz na sekunde) - ktoś ma jakiś pomysł ? tak jak napisałem , przy SONOF BASIC poszło bez problemu
I jeszcze jedno pytanie z zakresu SUPLA CLOUD : dodałem tego sonoff basic i widze go jako dwa kanały : WYŁĄCZNIK ŚWIATŁA i BRAK (typ : termometr - taki kwadrat cały na żółto) - czemu ? czy tak ma być ?
i przy okazji : jak kasować zarejestrowane kanały ?
dzieki !
Spróbowałem wgrać pliki z archiwum "SonoffWiFiSmartModule.zip" ściągniętego ze strony SUPLA i efekt taki :
- SONOFF BASIC - poszło bez poroblemu
- SONOFF RF (czyli to co BASIC tylko dodatkowo ma RF) i mam problem bo nie potrafie go wprowadzić w tryb wgrywania firmaware. Robie zgodnie z instrukcją :
"Kabel USB musi być odłączony od komputera
Wciskamy i trzymamy przycisk w przełączniku sonoff
Wkładamy do złącza USB w komputerze.....Puszczamy przycisk w przełączniku sonoff"
no i mam ten problem że SONOFF RF się uruchamia zamiast przejść w tryb wgrywania (tzn raz mrugnie krótko na czerwono a potem murga zielona lampka raz na sekunde) - ktoś ma jakiś pomysł ? tak jak napisałem , przy SONOF BASIC poszło bez problemu
I jeszcze jedno pytanie z zakresu SUPLA CLOUD : dodałem tego sonoff basic i widze go jako dwa kanały : WYŁĄCZNIK ŚWIATŁA i BRAK (typ : termometr - taki kwadrat cały na żółto) - czemu ? czy tak ma być ?
dzieki !
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
W zależności od wgranego firmware, urządzenie rejestruje w cloudzie skonfigurowaną (w firmware) liczbę kanałów, czyli funkcji które może realizować. Sonof domyślnie ma przekaźnik (włącznik światła / zasilania) i termometr. Pierwszy z nich jest domyślnie włączony, drugi wyłączony. Na stronie szczegółów kanału można wybrać funkcję danego kanału lub go wyłączyć. Wyłączone kanały w cloudzie są żółte, na smartfonach ich nie widać.wsosniak wrote: Wed Jun 13, 2018 11:35 am I jeszcze jedno pytanie z zakresu SUPLA CLOUD : dodałem tego sonoff basic i widze go jako dwa kanały : WYŁĄCZNIK ŚWIATŁA i BRAK (typ : termometr - taki kwadrat cały na żółto) - czemu ? czy tak ma być ?
Nie można usunąć kanału. Możesz usunąć tylko całe urządzenie.