Ale jak XIAO jest czujnikiem?Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 3:20 pm Na XIAO musisz wcisnąć przycisk BOOT na około 5 sekund aż się zapali pomarańczowa dioda LED.
Takowego brak:
Moderator: vajera
Ale jak XIAO jest czujnikiem?Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 3:20 pm Na XIAO musisz wcisnąć przycisk BOOT na około 5 sekund aż się zapali pomarańczowa dioda LED.
No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 3:26 pm Po obu stronach USB masz po jednym bardzo mikro przycisku (na Twoim zdjęciu dwie czarne główki mniejsze od główki szpilki). Jeden oznaczony literką R to RESET, z drugiej strony oznaczony literką B to BOOT![]()
Parowanie zawsze wymaga uruchomienia procedury po obu stronach (bramki i czujnika).QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 3:50 pmNo widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 3:26 pm Po obu stronach USB masz po jednym bardzo mikro przycisku (na Twoim zdjęciu dwie czarne główki mniejsze od główki szpilki). Jeden oznaczony literką R to RESET, z drugiej strony oznaczony literką B to BOOT![]()
Ten BOOT wciskam na czujniku? Bo na bramce to wiem że to włączenie parowania nowych.
Tak, wciskasz i trzymasz wciśnięty aż się zapali pomarańczowa LED obok tego przycisku. Chwilę wcześniej wprowadź też bramkę w tryb parowania. Ja to robię z poziomu Supla Cloud, bo tam ładnie widać, jak się urządzenie Zigbee dodaje do bramki, a następnie - po automatycznym restarcie bramki - pojawia się jako właściwe urządzenie podpięte pod bramkę.QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 3:50 pm No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.
Ten BOOT wciskam na czujniku? Bo na bramce to wiem że to włączenie parowania nowych.
Nie wiem co mi się ubzdurało, że czujnik jest po flashowaniu w trybie parowania.Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 4:14 pmTak, wciskasz i trzymasz wciśnięty aż się zapali pomarańczowa LED obok tego przycisku. Chwilę wcześniej wprowadź też bramkę w tryb parowania. Ja to robię z poziomu Supla Cloud, bo tam ładnie widać, jak się urządzenie Zigbee dodaje do bramki, a następnie - po automatycznym restarcie bramki - pojawia się jako właściwe urządzenie podpięte pod bramkę.QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 3:50 pm No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.
Tak jak Łukasz (@vajera) napisał - parowanie musi być zawsze zainicjowane na urządzeniu wykonawczym / czujniku / itp. oraz na bramce Z2S.
Sparowałem już ze 30 różnych urządzeń do 2 bramek bo jedną mam w domu a drugą w firmie. Właściwie to mam jeszcze trzecią do testów zanim coś podłączę do właściwej.vajera wrote: Parowanie zawsze wymaga uruchomienia procedury po obu stronach (bramki i czujnika).
Super że się udało.
Super! Tobie też!QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 5:41 pm Prawie 3 godziny męczyłem się z tym. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że tam na XIAO są przyciski - wyglądały wczesniej jak rezystory , nawet nie przyjrzałem się fotce na której przecież je widać.
Dzięki chłopaki. Działa !Miłego wieczoru
Rok temu miałem to samoQLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 5:41 pmNie wiem co mi się ubzdurało, że czujnik jest po flashowaniu w trybie parowania.Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 4:14 pmTak, wciskasz i trzymasz wciśnięty aż się zapali pomarańczowa LED obok tego przycisku. Chwilę wcześniej wprowadź też bramkę w tryb parowania. Ja to robię z poziomu Supla Cloud, bo tam ładnie widać, jak się urządzenie Zigbee dodaje do bramki, a następnie - po automatycznym restarcie bramki - pojawia się jako właściwe urządzenie podpięte pod bramkę.QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 3:50 pm No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.
Tak jak Łukasz (@vajera) napisał - parowanie musi być zawsze zainicjowane na urządzeniu wykonawczym / czujniku / itp. oraz na bramce Z2S.Sparowałem już ze 30 różnych urządzeń do 2 bramek bo jedną mam w domu a drugą w firmie. Właściwie to mam jeszcze trzecią do testów zanim coś podłączę do właściwej.vajera wrote: Parowanie zawsze wymaga uruchomienia procedury po obu stronach (bramki i czujnika).
Prawie 3 godziny męczyłem się z tym. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że tam na XIAO są przyciski - wyglądały wczesniej jak rezystory , nawet nie przyjrzałem się fotce na której przecież je widać.
Dzięki chłopaki. Działa !Miłego wieczoru
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036