Wake on 2 Pins (Delivery Box Sensor) [ZigBee][Z2S]

Moderator: vajera

QLQ

Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 3:20 pm Na XIAO musisz wcisnąć przycisk BOOT na około 5 sekund aż się zapali pomarańczowa dioda LED.
Ale jak XIAO jest czujnikiem?
Takowego brak:
Last edited by QLQ on Sat Feb 28, 2026 7:05 pm, edited 2 times in total.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Po obu stronach USB masz po jednym bardzo mikro przycisku (na Twoim zdjęciu dwie czarne główki mniejsze od główki szpilki). Jeden oznaczony literką R to RESET, z drugiej strony oznaczony literką B to BOOT :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
QLQ

Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 3:26 pm Po obu stronach USB masz po jednym bardzo mikro przycisku (na Twoim zdjęciu dwie czarne główki mniejsze od główki szpilki). Jeden oznaczony literką R to RESET, z drugiej strony oznaczony literką B to BOOT :D
No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.
Ten BOOT wciskam na czujniku? Bo na bramce to wiem że to włączenie parowania nowych.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 3:50 pm
Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 3:26 pm Po obu stronach USB masz po jednym bardzo mikro przycisku (na Twoim zdjęciu dwie czarne główki mniejsze od główki szpilki). Jeden oznaczony literką R to RESET, z drugiej strony oznaczony literką B to BOOT :D
No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.
Ten BOOT wciskam na czujniku? Bo na bramce to wiem że to włączenie parowania nowych.
Parowanie zawsze wymaga uruchomienia procedury po obu stronach (bramki i czujnika).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robert Błaszczak

QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 3:50 pm No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.
Tak, wciskasz i trzymasz wciśnięty aż się zapali pomarańczowa LED obok tego przycisku. Chwilę wcześniej wprowadź też bramkę w tryb parowania. Ja to robię z poziomu Supla Cloud, bo tam ładnie widać, jak się urządzenie Zigbee dodaje do bramki, a następnie - po automatycznym restarcie bramki - pojawia się jako właściwe urządzenie podpięte pod bramkę.

Tak jak Łukasz (@vajera) napisał - parowanie musi być zawsze zainicjowane na urządzeniu wykonawczym / czujniku / itp. oraz na bramce Z2S.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

QLQ

Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 4:14 pm
QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 3:50 pm No widzisz. Musiałem zmienić okulary i dopiero zobaczyłem.
Tak, wciskasz i trzymasz wciśnięty aż się zapali pomarańczowa LED obok tego przycisku. Chwilę wcześniej wprowadź też bramkę w tryb parowania. Ja to robię z poziomu Supla Cloud, bo tam ładnie widać, jak się urządzenie Zigbee dodaje do bramki, a następnie - po automatycznym restarcie bramki - pojawia się jako właściwe urządzenie podpięte pod bramkę.

Tak jak Łukasz (@vajera) napisał - parowanie musi być zawsze zainicjowane na urządzeniu wykonawczym / czujniku / itp. oraz na bramce Z2S.
Nie wiem co mi się ubzdurało, że czujnik jest po flashowaniu w trybie parowania.
vajera wrote: Parowanie zawsze wymaga uruchomienia procedury po obu stronach (bramki i czujnika).
Sparowałem już ze 30 różnych urządzeń do 2 bramek bo jedną mam w domu a drugą w firmie. Właściwie to mam jeszcze trzecią do testów zanim coś podłączę do właściwej.
Prawie 3 godziny męczyłem się z tym. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że tam na XIAO są przyciski - wyglądały wczesniej jak rezystory , nawet nie przyjrzałem się fotce na której przecież je widać.

Dzięki chłopaki. Działa ! :) Miłego wieczoru
Robert Błaszczak

QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 5:41 pm [...]
Super że się udało.
Ja testuję już od ponad tygodnia (na razie na biurku) na XIAO i jestem mega zadowolony. Soft kolegi @zzrr jest mega stabilny, nie straszne mu restarty bramki, aktualizacje softu na bramce, itp. XIAO zasilam maluteńkim akumulatorkiem Li-Po 300mAh.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 5:41 pm Prawie 3 godziny męczyłem się z tym. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że tam na XIAO są przyciski - wyglądały wczesniej jak rezystory , nawet nie przyjrzałem się fotce na której przecież je widać.

Super! Tobie też!

PS. Pocieszę Cię - ja odkryłem te przyciski całkiem niedawno :lol:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
QLQ

Tak jeszcze odnośnie mojego zdjęcia XIao. Zobaczcie jakiego babola odstawiłem - na foto polutowany jest VBUS a 3V3 nie - no oczywiście podpiąłem Pull_UP'y D1 i D2 do tego właśnie VBUS zamiast 3V3 i dziwiłem się , że na podpiętym USB czujnik działa normalnie (tak klikając switche jest poczta i reset działają :shock: ) a po odpięciu TEŻ DZIAŁA na baterii ale stan od razu zmienia się na "poczta w skrzynce" i nie reaguje na switche. Muszę kupić jakąś dobrą lupę albo jak mój kolega mikroskop i pod nim lutować :)
.
20260228_191750.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

QLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 5:41 pm
Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 4:14 pm

Nie wiem co mi się ubzdurało, że czujnik jest po flashowaniu w trybie parowania.
vajera wrote: Parowanie zawsze wymaga uruchomienia procedury po obu stronach (bramki i czujnika).
Sparowałem już ze 30 różnych urządzeń do 2 bramek bo jedną mam w domu a drugą w firmie. Właściwie to mam jeszcze trzecią do testów zanim coś podłączę do właściwej.
Prawie 3 godziny męczyłem się z tym. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że tam na XIAO są przyciski - wyglądały wczesniej jak rezystory , nawet nie przyjrzałem się fotce na której przecież je widać.

Rok temu miałem to samo :lol:

viewtopic.php?p=204257#p204257
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”