Ten rok, to w Supli sporo dobrych zmian, a Twój powrót po rocznym "rozbracie" jest tego potwierdzeniem. Czołem Krystianie!
Krzysztof już napisał, co najczęściej było zgłaszane i "woła o dostrojenie".
GUI-Generic Builder (online)
-
Maniek913
Cieszę się niezmiernie że Krystian powrócił
Do listy pobożnych życzeń chciałbym zgłosić żaluzje fasadowe :
Co do DS-ów to potwierdzam stwierdzenie Sławka:rs->addTiltFunctions();
I nie zauważyłem różnicy przy zastosowaniu oryginalnych czujników - i te i podróby ( te "lepsze") się zawieszają, lecz trudno zauważyć jakąś prawidłowość - ostatnio mój nowy moduł na ESP32 C3 i oryginalnych DS-ach (własna kompilacja na najnowszej bibliotece) nie zawiesił się od 17 lutego, przedtem w okresie od 17grudnia do 17 lutego było 8 zwiech, bardzo nieregularnych.Problem pojawił się pewnie przez bibliotekę, ja wróciłem do wersji GG 4.2.15 i te działają przyzwoicie (ESP8266), wszystkie nowsze wersje powodowały zwiechy, oczywiście nie wiem od której wersji problem się pojawił, ale np. GG 24... wiesza się totalnie.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
I nie zauważyłem różnicy przy zastosowaniu oryginalnych czujników - i te i podróby ( te "lepsze") się zawieszają, lecz trudno zauważyć jakąś prawidłowość - ostatnio mój nowy moduł na ESP32 C3 i oryginalnych DS-ach (własna kompilacja na najnowszej bibliotece) nie zawiesił się od 17 lutego, przedtem w okresie od 17grudnia do 17 lutego było 8 zwiech, bardzo nieregularnych.Maniek913 wrote: Tue Mar 03, 2026 6:41 am Problem pojawił się pewnie przez bibliotekę, ja wróciłem do wersji GG 4.2.15 i te działają przyzwoicie (ESP8266), wszystkie nowsze wersje powodowały zwiechy, oczywiście nie wiem od której wersji problem się pojawił, ale np. GG 24... wiesza się totalnie.
[/quote]
Mam już pomysł na poprawkę-tylko chce ją potestować przez kilka dni. A powiedz mi ile masz tych czujników?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Maniek913
Mam już pomysł na poprawkę-tylko chce ją potestować przez kilka dni. A powiedz mi ile masz tych czujników?krycha88 wrote: Tue Mar 03, 2026 8:59 amI nie zauważyłem różnicy przy zastosowaniu oryginalnych czujników - i te i podróby ( te "lepsze") się zawieszają, lecz trudno zauważyć jakąś prawidłowość - ostatnio mój nowy moduł na ESP32 C3 i oryginalnych DS-ach (własna kompilacja na najnowszej bibliotece) nie zawiesił się od 17 lutego, przedtem w okresie od 17grudnia do 17 lutego było 8 zwiech, bardzo nieregularnych.Maniek913 wrote: Tue Mar 03, 2026 6:41 am Problem pojawił się pewnie przez bibliotekę, ja wróciłem do wersji GG 4.2.15 i te działają przyzwoicie (ESP8266), wszystkie nowsze wersje powodowały zwiechy, oczywiście nie wiem od której wersji problem się pojawił, ale np. GG 24... wiesza się totalnie.
[/quote]
Mam 8szt.
-
and111
Też mam problem z zawieszaniem się odczytów z DS na jednym z urządzeń z GG.
Od miesiąca używam płytki ESP32 Relay Board x8 z ESP32-WROOM-E.
https://devices.esphome.io/devices/esp32e-relay-x8/ Wersja oprogramowania GG v26.01.01. Oprogramowanie generowałem i wgrywałem przez Gui-Generic Builder Desktop.
Podpięte mam między innymi 8 x ds18b20 - raczej nieoryginalne. Te DS-y kupiłem kilka lat temu. Spora ich część jest podpięta pod różne moduły z SUPLĄ na ESP8266. Między innymi na ZAMEL THW-01. Pracują w kilku lokalizacjach ("zaraziłem" parę osób SUPLĄ). Ani ja nie miałem z nimi problemów z zawieszaniem odczytów, ani inne osoby którym te czujniki przekazałem.
Na tym module z ESP32 3 razy zawiesiły się odczyty. Konieczny był restart urządzenia. Odczyt "zawisa" na jakiejś wartości i wyświetla stale tą wartość. Jest to problematyczne, bo w oparciu o te odczyty steruję grzałkami nagrzewnicy kanałowej na czerpni przed rekuperatorem. Raz przez to grzałka nie grzała (choć powinna grzać), bo termostat "widział" cały czas temperaturę powyżej zadanej. Innym razem odczyt "zawisł" poniżej temperatury zadanej, więc grzałka grzała bez potrzeby.
To "zawieszanie się" odczytów pojawia się jednocześnie na wszystkich DS. Poniżej poglądowo wykres z jednego z czujników z widocznymi 3 poziomymi liniami - gdy odczyty się zawiesiły.
Od miesiąca używam płytki ESP32 Relay Board x8 z ESP32-WROOM-E.
https://devices.esphome.io/devices/esp32e-relay-x8/ Wersja oprogramowania GG v26.01.01. Oprogramowanie generowałem i wgrywałem przez Gui-Generic Builder Desktop.
Podpięte mam między innymi 8 x ds18b20 - raczej nieoryginalne. Te DS-y kupiłem kilka lat temu. Spora ich część jest podpięta pod różne moduły z SUPLĄ na ESP8266. Między innymi na ZAMEL THW-01. Pracują w kilku lokalizacjach ("zaraziłem" parę osób SUPLĄ). Ani ja nie miałem z nimi problemów z zawieszaniem odczytów, ani inne osoby którym te czujniki przekazałem.
Na tym module z ESP32 3 razy zawiesiły się odczyty. Konieczny był restart urządzenia. Odczyt "zawisa" na jakiejś wartości i wyświetla stale tą wartość. Jest to problematyczne, bo w oparciu o te odczyty steruję grzałkami nagrzewnicy kanałowej na czerpni przed rekuperatorem. Raz przez to grzałka nie grzała (choć powinna grzać), bo termostat "widział" cały czas temperaturę powyżej zadanej. Innym razem odczyt "zawisł" poniżej temperatury zadanej, więc grzałka grzała bez potrzeby.
To "zawieszanie się" odczytów pojawia się jednocześnie na wszystkich DS. Poniżej poglądowo wykres z jednego z czujników z widocznymi 3 poziomymi liniami - gdy odczyty się zawiesiły.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Super @krycha88 że wróciłeś 
Jutro postaram się zdjąć tabliczkę o braku wsparcia, jako nieaktualną i włączam się do realizacji potrzeb po stronie Buildera.
Pewnie będzie trochę roboty.
Jutro postaram się zdjąć tabliczkę o braku wsparcia, jako nieaktualną i włączam się do realizacji potrzeb po stronie Buildera.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
krycha88
- Been thanked: 5 times
jak byś miał chwilę to spójrz dlaczego nie działaGoral64 wrote: Tue Mar 03, 2026 7:23 pm Jutro postaram się zdjąć tabliczkę o braku wsparcia, jako nieaktualną i włączam się do realizacji potrzeb po stronie Buildera.
https://gui-generic-builder.supla.io/test.php
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Jak się cieszę, że Cię widzękrycha88 wrote: Mon Mar 02, 2026 4:56 pm Nie jestem jeszcze na bieżąco więc chwilę zajmie powrót. Czy jest coś pilnego co trzeba poprawić? Na początek zaktualizowałem bibliotekę na głównym branchu, na devloop wrzuciłem zmiany kolegi @[email protected] ale builder zapomniał chyba o tym branchu i się wywalił![]()
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Tabliczka zdjęta.krycha88 wrote: Wed Mar 04, 2026 10:34 amjak byś miał chwilę to spójrz dlaczego nie działaGoral64 wrote: Tue Mar 03, 2026 7:23 pm Jutro postaram się zdjąć tabliczkę o braku wsparcia, jako nieaktualną i włączam się do realizacji potrzeb po stronie Buildera.
https://gui-generic-builder.supla.io/test.php
Niestety, jeśli chodzi o test to muszę sprawdzić refaktorkę, czy czasem nie usunęła tej funkcjonalności. Trochę to potrwa
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026