Nice road 400 +furtka =SBW-02
-
Radek105
Klew- supla po podłączeniu tak jak na drugim zdjęciu tego tematu tych postów cały czas otwiera bramę bez naciskania czego kolwiek. W aplikacji podświetla się na zielono napis zamknij. Dlatego myślałem że to ma coś z tym wspólnego i zależy to od ustawień w aplikacji.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czy masz podłączony jakiś czujnik do stanu bramy (coś pod in1 lub inne)? Czy ikona w aplikacji zmienia stan zgodnie z rzeczywistością?Radek105 wrote: Tue Mar 03, 2026 2:57 pm Klew- supla po podłączeniu tak jak na drugim zdjęciu tego tematu tych postów cały czas otwiera bramę bez naciskania czego kolwiek. W aplikacji podświetla się na zielono napis zamknij. Dlatego myślałem że to ma coś z tym wspólnego i zależy to od ustawień w aplikacji.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Radek105
Pod nr2 jest podłączona antena z lampy sygnałowej. Mam podłączony videofon którym też mogę sterować brama.
-
Radek105
Po podłączeniu supli brama otwiera się i nie zamyka. Ikona pokazuje bramę zamknięta.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Musisz mieć poprawnie podłączony czujnik otwarcia aby przyciski "Otwórz", "Zamknij" działały poprawnie. Dodatkowo musisz zmienić rodzaj weryfikacji z pasywnej na aktywną w przeciwnym razie Supla zacznie się ścigać z automatem, który zamyka bramę po 15 sekundach.
Możesz też używać przycisku "Otwórz/Zamknij", który jest niezależny od tego czy brama jest rzeczywiście zamknięta czy otwarta. Ten przycisk działa zwykle tak samo jak pilot.
Możesz też używać przycisku "Otwórz/Zamknij", który jest niezależny od tego czy brama jest rzeczywiście zamknięta czy otwarta. Ten przycisk działa zwykle tak samo jak pilot.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Radek105
Ok. Dzięki. Jutro wrócę z pracy i podziałami z napędem.
-
Radek105
Moje chęci podłączenia supli wyczerpały się. Odłączyłem wszystkie kable ze sterownika bramy i podłączyłem tylko suple i bez zmian. Brama tylko otwarta. Zamkniecie bramy przez pilot- brama zamyka się ale po 20cm sama się otwiera. Zmieniałem z pasywna na aktywna i też bez zmian.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Wydaje mi się, że nie rozumiesz o czym piszemy.Radek105 wrote: Wed Mar 04, 2026 4:01 pm Moje chęci podłączenia supli wyczerpały się. Odłączyłem wszystkie kable ze sterownika bramy i podłączyłem tylko suple i bez zmian. Brama tylko otwarta. Zamkniecie bramy przez pilot- brama zamyka się ale po 20cm sama się otwiera. Zmieniałem z pasywna na aktywna i też bez zmian.
Nie czytałem dokładnie tego tematu, ale ten napęd chyba nie ma wyjścia sygnalizującego stan bramy (otwarta vs zamknięta). Jeśli tego nie ma, to trzeba podłączyć zewnętrzny kontaktron do SBW, aby SBW znało stan otwarcia bramy.
Jeśli nie masz podłączonej sygnalizacji otwartej/zamkniętej bramy do SBW (wejścia IN1 i IN2 na SBW są nieużyte), to SBW nie wie czy brama jest otwarta czy zamknięta. Jest tam domyślnie przypisany czujnik otwarcia, ale jego stan się nie zmienia, więc pewnie ikona bramy w aplikacji SUPLA jest stale otwarta albo zamknięta.
W takiej sytuacji przycisk "Zamknij" oraz "Otwórz" nie będą działać prawidłowo (a próbujesz ich ciągle używać).
Jeśli nie masz czujnika, to używaj wyłącznie przycisku "Zamknij/Otwórz (krok po kroku)" - on będzie generował impuls na napęd i zależnie od stanu napędu: otworzy, zamknie, lub zatrzyma bramę.
Żadne ustawienia detekcji otwarcia w Cloud tu nic nie pomogą - one wymagają działającego czujnika otwarcia.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Radek105
Nie jestem orłem w elektronice
Wydaje mi się że ta sprężynka z tyłu napędu i blaszki krańcowe zamontowane na bramie to czujnik otwarcia i zamknięcia bramy. Jeżeli nie to kupie kontaktor i go podlacze do SBW ( tylko gdzie?). Brama po podłączeniu SBW odrazu otwiera się i nie reaguje na żaden przycisk ,, zamknij " ,,otwórz" czy krok po kroku. Może problem mam z tym czujnikiem?
Wydaje mi się że ta sprężynka z tyłu napędu i blaszki krańcowe zamontowane na bramie to czujnik otwarcia i zamknięcia bramy. Jeżeli nie to kupie kontaktor i go podlacze do SBW ( tylko gdzie?). Brama po podłączeniu SBW odrazu otwiera się i nie reaguje na żaden przycisk ,, zamknij " ,,otwórz" czy krok po kroku. Może problem mam z tym czujnikiem?
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Zacznij od podesłania fotografii, na której będzie widać wszystkie przewody pomiędzy napędem bramy a SBW-02 wraz z miejscami ich podłączenia. Podpowiadamy po omacku a nikt z piszących nie wie co / gdzie podłączyłeś.
To, że napęd bramy ma krańcówki to wcale nie znaczy, że chce się ich stanem podzielić z SBW-02. A podpiąć się równolegle do nich na ogół się nie da bez zakłócania napędu bramy i SBW nawzajem.
To, że złącze sterownika bramy wygląda podobnie do innego modelu wcale nie znaczy, że podłączone do nich takie same urządzenia zachowują się tak samo. I nie ma znaczenia, który jest nowszy/starszy.
To, że napęd bramy ma krańcówki to wcale nie znaczy, że chce się ich stanem podzielić z SBW-02. A podpiąć się równolegle do nich na ogół się nie da bez zakłócania napędu bramy i SBW nawzajem.
To, że złącze sterownika bramy wygląda podobnie do innego modelu wcale nie znaczy, że podłączone do nich takie same urządzenia zachowują się tak samo. I nie ma znaczenia, który jest nowszy/starszy.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.