Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

adamigo

Korzystam, to moje gniazdko testowe, ono powinno reagować na polecenie configure-reporting, chociaż z tego, co pamiętam, to chyba raportowało out of the box?
Wydaje mi się że powinno działać od podłączenia do prądu i sparowania z bramką, usunąłem sparowałem jeszcze raz nic, popatrzę na tą konfigurację.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 7:23 am
adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 3:04 pm Czy udało by się zrobić podobne łączenie jak żarówka z licznikiem. Łączą się w jeden kanał w aplikacji z podstronami, było by idealnie by to samo rozwiązanie zastosować dla żarówek że ściemniaczem i zmiana barwy
Aktualnie Supla nie ma takiej funkcji w aplikacji, ale byla zapowiedź komponentu RGBWCCT w marcowej becie, więc jak już wejdzie, to będę dostosowywał bramkę.
Czy te urządzenia pozwalają na włączenie jednocześnie RGB i CCT? Czy też działa albo to, albo to?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Wed Mar 04, 2026 7:47 am
vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 7:23 am
adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 3:04 pm Czy udało by się zrobić podobne łączenie jak żarówka z licznikiem. Łączą się w jeden kanał w aplikacji z podstronami, było by idealnie by to samo rozwiązanie zastosować dla żarówek że ściemniaczem i zmiana barwy
Aktualnie Supla nie ma takiej funkcji w aplikacji, ale byla zapowiedź komponentu RGBWCCT w marcowej becie, więc jak już wejdzie, to będę dostosowywał bramkę.
Czy te urządzenia pozwalają na włączenie jednocześnie RGB i CCT? Czy też działa albo to, albo to?
Większość chyba nie pozwala na taką operację - próba ustawienia CT automatycznie włącza tryb WHITE.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 8:05 am Większość chyba nie pozwala na taką operację - próba ustawienia CT automatycznie włącza tryb WHITE.
Planuję dodać taką opcję w SUPLOWYM RGB+W oraz RGB+CCT. Wtedy będzie można wybrać, czy mogą oba "podkanały" pracować jednocześnie, czy tylko jeden na raz.
Jest tam jakiś priorytet? Tzn. czy jak włączę RGB, to wyłącza white? Czy też jak jest white włączony, to włączanie RGB nie działa?
W SUPLI można też włączyć oba RGB i white na raz. Czy w ZigBee też jest taka opcja, ale urządzenia ją ignorują, czy nie ma takiej opcji wcale?
vajera

klew wrote: Wed Mar 04, 2026 8:17 am
vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 8:05 am Większość chyba nie pozwala na taką operację - próba ustawienia CT automatycznie włącza tryb WHITE.
Planuję dodać taką opcję w SUPLOWYM RGB+W oraz RGB+CCT. Wtedy będzie można wybrać, czy mogą oba "podkanały" pracować jednocześnie, czy tylko jeden na raz.
Jest tam jakiś priorytet? Tzn. czy jak włączę RGB, to wyłącza white? Czy też jak jest white włączony, to włączanie RGB nie działa?
W SUPLI można też włączyć oba RGB i white na raz. Czy w ZigBee też jest taka opcja, ale urządzenia ją ignorują, czy nie ma takiej opcji wcale?
Zasadniczo każde urządzenie/producent ma swoją filozofię, ale, korzystając z okazji, przypomnę z czym jest największy problem:

Większość urządzeń RGBW/RGBWCCT ma klaster ON/OFF, klaster LEVEL CONTROL (do kontroli jasności bieli) i klaster COLOR CONTROL (barwa, temperatura).
Dotychczasowy widget RGBW w aplikacji Supla nie pozwalał na sterowanie urządzeniami Zigbee, bo nie mogłem uzyskać jednoznacznego komunikatu ON/OFF, stąd ten przekaźnik RGBW switch i oddzielne komponenty DIMMER i RGB.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew

vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 8:38 am Zasadniczo każde urządzenie/producent ma swoją filozofię, ale, korzystając z okazji, przypomnę z czym jest największy problem:

Większość urządzeń RGBW/RGBWCCT ma klaster ON/OFF, klaster LEVEL CONTROL (do kontroli jasności bieli) i klaster COLOR CONTROL (barwa, temperatura).
Dotychczasowy widget RGBW w aplikacji Supla nie pozwalał na sterowanie urządzeniami Zigbee, bo nie mogłem uzyskać jednoznacznego komunikatu ON/OFF, stąd ten przekaźnik RGBW switch i oddzielne komponenty DIMMER i RGB.
SUPLA ma osobno on/off dla RGB i dla white, a także osobne jasności dla colorBrightness oraz whiteBrightness.
Do tego ma "color" oraz nowe "whiteTemperature" (0 warm ... 100 cold).

Co to znaczy "uzyskać jednoznaczy komunikat on/off"?
vajera

klew wrote: Wed Mar 04, 2026 9:34 am
vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 8:38 am Zasadniczo każde urządzenie/producent ma swoją filozofię, ale, korzystając z okazji, przypomnę z czym jest największy problem:

SUPLA ma osobno on/off dla RGB i dla white, a także osobne jasności dla colorBrightness oraz whiteBrightness.
Do tego ma "color" oraz nowe "whiteTemperature" (0 warm ... 100 cold).

Co to znaczy "uzyskać jednoznaczy komunikat on/off"?
Musiałbym teraz wygrzebać korespondencję z kwietnia 2025, ale właściwie to nie ma sensu.
Większość kodu bramki odpowiedzialnego za RGBW powstała wiosną 2025 i od tego czasu niewiele się zmieniła - dodawałem nowe urządzenia, czasami jaką dodatkową funkcję.
Natomiast sama bramka przeszła w tym czasie ogromną metamorfozę, teraz mam do dyspozycji wiele narzędzi, których wtedy nie było, np. możliwość łatwej komunikacji między kanałami tego samego urządzenia Zigbee, jest też GUI.
Sezon grzewczy powoli dobiega końca, zresztą od jakiegoś czasu nie pojawiają się już pomysły na nowe funkcje głowic i termostatów, więc najwyższy czas zabrać się za gruntowną przebudowę kodu światełek 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew

vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 9:47 am najwyższy czas zabrać się za gruntowną przebudowę kodu światełek 😉
Ok. Ja lada dzień wrzucę kolejną dużą porcję zmian. Nie będzie ona do końca kompatybilna z poprzednią implementacją RGB/W.

Daj znać co Ci jest potrzebne i jakiś kontekst użycia. Mogę dostosować klasy, aby było wygodniej.
vajera

klew wrote: Wed Mar 04, 2026 10:54 am
vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 9:47 am najwyższy czas zabrać się za gruntowną przebudowę kodu światełek 😉
Ok. Ja lada dzień wrzucę kolejną dużą porcję zmian. Nie będzie ona do końca kompatybilna z poprzednią implementacją RGB/W.

Daj znać co Ci jest potrzebne i jakiś kontekst użycia. Mogę dostosować klasy, aby było wygodniej.
Tak na szybko, to najlepiej sprawdza się to rozwiązanie z interface - podobnie jak np. przy roletach. W ZigBee nie ma możliwości np. stopniowego zwiększania jasności poprzez wysłanie kolejnych wartości brightness w krótkich odcinkach czasu (kilkadziesiąt ms), tak jak to robisz przy LEDach, ale część urządzeń reaguje na polecenie moveToLevel z parametrem transition , który określa czas przejścia z jasności wyjściowej do końcowej.
ZigBee nie wspiera również modelu RGB, muszę to przeliczać na HSV albo XY, ale z tym daję radę.
w takim interface CT przydałby się pola do minimalnej i maksymalnej wartości (może już są nie zaglądałem 😉)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew

vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 11:08 am Tak na szybko, to najlepiej sprawdza się to rozwiązanie z interface - podobnie jak np. przy roletach. W ZigBee nie ma możliwości np. stopniowego zwiększania jasności poprzez wysłanie kolejnych wartości brightness w krótkich odcinkach czasu (kilkadziesiąt ms), tak jak to robisz przy LEDach, ale część urządzeń reaguje na polecenie moveToLevel z parametrem transition , który określa czas przejścia z jasności wyjściowej do końcowej.
No tam jest to mocno nabałaganione. Ale ogólnie zmienne "curRed" itd. trzymają ostatni target przesłany z serwera. Następnie można wyłączyć "fade time" i wtedy te wartości są aplikowane od razu, zamiast płynnej zmiany.
vajera wrote: Wed Mar 04, 2026 11:08 am ZigBee nie wspiera również modelu RGB, muszę to przeliczać na HSV albo XY, ale z tym daję radę.
w takim interface CT przydałby się pola do minimalnej i maksymalnej wartości (może już są nie zaglądałem 😉)
Co to jest "minimalna i maksymalna wartość"? Wartość czego?

Trochę też przebudowałem część rzeczy i z setRGBWValueOnDevice wyleciał "colorBrightness" - zamiast tego, wartość RGB ma zaaplikowaną jasność.

Return to “Bramka ZigBee”