Czy Sonoff może spalić dołożony czujnik temperatury?

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lyczewskiand wrote: Wed Mar 04, 2026 12:31 pm 1. Sam zmodyfikowałem urządzenie Sonoff. Jest to tylko prototyp.
Do prototypowania tymbardziej polecam płytki rozwojowe, w stylu "wemos", "nodemcu" itd. Używanie urządzeń na 230 V do prototypowania, tam gdzie to nie jest do niczego potrzebne, to proszenie się o kłopoty :P
lyczewskiand wrote: Wed Mar 04, 2026 12:31 pm 2. Docelowo będzie moduł Zamel z przekaźnikiem 16A oraz zewnętrzny czujnik temperatury (odczyt przez link bezpośredni).
Nie wiem za bardzo jak to ma działać. Urządzenia Zamel mają już soft zainstalowany i nie ma tam obsługi linków bezpośrednich. Nie ma też opcji pracy jako termostat.
lyczewskiand wrote: Wed Mar 04, 2026 12:31 pm 4. Czy funkcja termostatu będzie działać we współpracy z THW‑01?
Aktualnie w gotowych rozwiązaniach SUPLI - nie. Nie ma opcji podłączenia termometru z innego urządzenia do sterowania termostatem na innym urządzeniu. Nie ma także opcji, aby wziąć "urządzenie przekaźnik" i zrobić z niego termostat.
Mamy w planach dodanie tzn. lokalnej komunikacji. Wtedy termometry z różnych urządzeń będzie można wykorzystać do termostatów na innych urządzeniach. Jednak nadal tutaj będzie jeszcze potrzebna funkcja "termostatu" na urządzeniach z przekaźnikiem (typowo urządzenia ROW-xx nie mają tej funkcji).
lyczewskiand wrote: Wed Mar 04, 2026 12:31 pm 5. Czy istnieje funkcja, która poprzez inny moduł z przyciskami i wyświetlaczem pokazywałaby stan ogrzewania (termostat) oraz umożliwiała dwoma przyciskami obniżanie i podwyższanie zadanej temperatury?"
Nie ma takich urządzeń w SUPLI. Najbliższe temu jest Heat Monitor. Ale on współpracuje tylko razem z Auraton Box i innymi urządzeniami Auraton Smart podłączonymi do Boxa.

Można takie coś próbować samemu budować. Jak ktoś umie programować, to z każdym wyzwaniem sobie poradzi :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

lyczewskiand wrote: Wed Mar 04, 2026 12:31 pm Odpiszę wszystkim :)
1. Sam zmodyfikowałem urządzenie Sonoff. Jest to tylko prototyp.
2. Docelowo będzie moduł Zamel z przekaźnikiem 16A oraz zewnętrzny czujnik temperatury (odczyt przez link bezpośredni).
3. Czujnik okazał się sprawny, aczkolwiek rezystor 4,7K musiałem przelutować bliżej Sonoffa.
4. Czy funkcja termostatu będzie działać we współpracy z THW‑01?
5. Czy istnieje funkcja, która poprzez inny moduł z przyciskami i wyświetlaczem pokazywałaby stan ogrzewania (termostat) oraz umożliwiała dwoma przyciskami obniżanie i podwyższanie zadanej temperatury?"
Możesz też rozważyć bramkę Zigbee - masz wszystko: termometry, głowice termostatyczne, termostaty ścienne z wyświetlaczem, przekaźniki ...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
slawek

Jeśli chcesz się pobawić to na ali... czy np. w kamami, botland... nie chcę reklamować, znajdziesz gotowe moduły do wyboru zasilane napięciami od DC5 V do AC 230V (najlepiej z separacją napięcia) i do tego wygenerujesz soft GG, który pozwala na sterowanie jednych urządzeń innymi poprzez linki bezpośrednie, a jeśli chcesz gotowe rozwiązania i przeważnie w dobrej cenie to rozważ propozycję kolegi @vajera i dołącz do klubu promila...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
steve2

Tylko na przekaźniki w tych modułach trzeba uważać. Ja ostatnio chciałem roletę takim sterować i potrafiły się skleić po kilku otwarciach. Pomimo szumnego napisu 10A. Niestety, trochę na jakości spadły. Do niskich napięć czy beznapięciowo dają radę ale powyżej 24V wolę dać zewnętrzny przekaźnik.
https://myszkow123.aqi.eco/pl/sowia
slawek

Te 10A to pobożne życzenie - poza tym roleta obciąża indukcyjnie, a to oznaczenie dotyczy obciążenia rezystancyjnego i przy zasilaniu prądem przemiennym, a dla innych obciążeń i dla prądu stałego te wartości są o wiele niższe.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomoc”