Aktualizacja / instalacja firmware w SONOFF

wsosniak
Been thanked: 1 time

dzieki - teraz rozumiem róznice pomiedzy Urządzeniem a Kanałem

no to teraz jeszcze czekam na odpowiedz, jak wprowadzić SONOFF RF w tryb wgrania firmware (na płytce pisze produkcja : 2017-05-05 ). Na youtube widziałem jak jakiś niemiec lutuje jakąś zworkę R21(https://www.youtube.com/watch?v=Ps6u22oT2HA) .... ale że mówi w jedynym słusznym europejskim języku to nie rozumiem co robi :)

jest komentarz pod tym video :
Leider ist das Video nicht ganz korrekt. Lötbrücke muss beim RF danach wieder entfernt werden wenn man die eigentliche Zusatzfunktion des Sonoff RF wieder nutzen möchte. Denn wenn man die Lötbrücke nicht entfernt kann keine RF Fernbedienung angelernt werden. Zumindestens wenn man Tasmota draufmacht. Mit ESPEasy nicht getestet.

Google transalator :
Niestety film nie jest całkiem poprawny. Mostek lutowniczy należy później usunąć za pomocą RF, jeśli chcesz ponownie użyć rzeczywistej dodatkowej funkcji Sonoff RF...……………………………………..

pozostaje znowu eksperymentować :( chyba że ktoś już to robił ?
wsosniak

Witam ponownie
No to "melduję" że skończyłem zamianę firmware z Ewelink na Supla w moich SONOFF-ach:
- 3 x SONOFF S20
- 13 x SONOFF BASIC
- 2 x SONOFF RF (też się udało - to co pokazywał ten niemiec na filmie jest rozwiązaniem żeby wprowadzić SONOF RF w tryb wgrywania firmware, tego samego co do BASIC czy S20)
- dodatkowo zainstalowałem 9 x SRW-01 (jeszcze muszę kupić 8 ale muszę to odłożyć czasie)
- broadlink jako uniwersalny pilot IR i RF433

Spiąłem to wszystko w Google Home , na razie posiłkując się IFTTT (czekam na integrację supli z google home + implementację zdarzeń i scen bezpośrednio w supli). i Naprawdę zabawa jest przednia , jak nie biorąc żadnego pilota do ręki , nie naciskając żadnego przycisku , mój do mnie słucha i robi to co chcę :) - zrezygnowałem z jakichkolwiek przycisków do uruchamiania jakiś tam scen ….. bo po co ? jak dom ma być nowoczesny to niech gada ze mną :)

Nareszcie koniec ... bo sama zamiana firmware.... to do przyjemności nie należało , nie lubię takiej zabawy. Może się zastanawiacie czemu zmieniłem ewelink na suplę ? Napisze Wam w kilku zdaniach czemu to zrobiłem (wiem że już kilka osób takie za i przeciw napisało, ale może moja opinia też się komuś przyda):
ZA :
1) ewelink jest chiński a supla polska (promujmy jak się da polskie rozwiązania - no wiem …. sonoff device to dalej chińszczyna, ale najważniejsze że Chińczycy teraz mnie nie będą "podglądać" )
2) Supla chodzi szybciej na telefonie i tablecie niż ewelink i tez szybciej reaguje na drobne zaniki internetu (chociaż wczoraj przyszedł upgrade firmware w ewelink do wersji 1.81 i nie wiem jak się będą zachowywały sonoffy po tym upgradzie - może lepiej ? teraz to już nie ma znaczenia dla mnie bo mam firmware SUPLA)
3) Poboba mi się bardzo w harmonogramie możliwość ustawień PO/PRZED ZACHODEM/ WSCHODEM słońca, czego ewelink nie ma i nawet IFTTT wymięka :)
4) Na początku uznawałem to za wadę że : dodawanie nowych urządzeń jest na telefonie, a konfiguracja jest na www.supla.org. Teraz jest to dla mnie zaleta bo aplikacja na telefon jest ..... ubogo-prosta , szybka , nie ma zbędnych rzeczy których używa się rzadko.
5) SRW-01 to bajka. Taka tylko uwaga , żeby w scenach można było otwierać częściowo tak jak w harmonogramach

i to jest to dlaczego pomęczyłem się nad zmianą firmaware na SUPLA.

PRZECIW :
1) już napisałem powyżej : wgrywanie firmware supli o męczarnia z którą przeciętny user sobie NIE poradzi. Upgrade na ewelink to bajka. ALe z racji tego że takie rzeczy się robi bardzo rzadko....
2) w SUPLA nie ma : scen , zdarzeń, integracji z google home. Wiem , są sceny na supla.fracz.com , super, dużo ich też potworzyłem, ale to musi być zintegrowane z supla natywnie i połączone z google home.
3) I taka subiektywna (tylko moja ocena) : sama aplikacja ewelink jest bardziej przejrzysta , ma lepsze czcionki, to co ważne jest dużą czcionką , to co mniej ważne jest małą czcionką . A w Supli na odwrót np na stronie supla.org wchodzę na KANAŁY i widze IDxxxxx DUUUUUŻYMI literami (informacja zupełnie nieważna dla usera) , a nazwa kanału (podpis ) maciupeńkie czcionki. Albo : na telefonie wchodzę na daną roletę i tam pogrubione czcionki "PROCENT OTWACIA" a czcionką nie pogrubioną nazwa rolety i wzrok skupia się na tym na czym nie powinien. A zresztą ta nazwa rolety powinna być na górze a nie na dole. ……….. i jeszcze kilka drobnych uwag które zgłosiłem już programistom. Ale tak jak napisałem : to są TYLKO moje uwagi , innym to się może podobać, ale ja niestety potrzebowałem trochę czasu żeby się do tego przyzwyczaić .

i pomimo tych kliku punktów PRZECIW to zdecydowałem się na SUPLĘ bo widzę że jest bardziej przyszłościowa.

Mam nadzieję że się komuś ten opis przyda, i może zaimplementuje na teraz u siebie podobne rozwiązanie ?
Na tą chwilę KONIEC z konfiguracjami, testami ..... i czekam cierpliwie do pażdziernika na intergracje z google home

pozdr !
mateola

@wsosniak jak polaczyles Sonoff RF z broadlink ?
Ja rowniez walcze z podobnym rozwiazaniem ale moze zabralem sie nie z tej strony.
viewtopic.php?f=9&t=3505

Mam wszystkie rolety na 433Mhz, i narazie obsluguje wszystko w Smartthings samsunga ale juz mnie to drazni.

Napisz tez jak mozesz jaki konkretnie wgrales firmaware so Sonoff RF i jak to wygdlada w Supli.

Z gory dzieki
wsosniak

Do tego sonoffa wgrałem soft ze strony supla.org : SonoffWiFiSmartModule.zip czyli taki jak do SONOFF BASICa

U mnie założenie było proste :
- supla (wcześniej ewelink) ma służyć do włączania i wyłączania zasilania do różnorakich urządzeń poprzez sonoffy (w tym też włączania oświetlenia/ledów)
- broadlink (oprogramowanie IHC) do sterowania TV , audio, DVD ….. i również ściemnianiem , rozjaśnianiem ledów (stałe kody RF433).

pomimo że supla nie jest zintegrowana na razie z google home , to pośrednio przez IFTTT mam to skonfigurowane . I wszystko działa super jak gadam z google (mówie mu co ma włączyć i jakie światełka rozjaśnić / ściemnić). ALe miałem taki problem : kiedy nie chciałem gadać z google home (albo wtedy kiedy syn głośno miał włączony TV i google home mnie nie słyszało), to żeby załączyć/wyłączyć/rozjaśnić ledy , to brałem telefon do reki , najpierw musiałem wejść do supli żeby je włączyć, a potem żeby je rozjaśnić to musiałem odpalić IHC od broadlink-a. A jak kupiłem sonoff RF , to włączanie tych ledów robie również w IHC poprzez kod RF, i uniknąłem odpalania dwóch aplikacji tylko korzystam w tym momencie z jednej : z IHC.

Twoje pytanie było "jak to wygląda w supli ?" ale jak widzisz to w IHC zarządzam oświetleniem kiedy chcę ręcznie (z telefonu) włączać/rozjaśniać jakieś światełka.
MOżna sobie wyobrazić , że główną aplikacją zarządzającą twoimi urządzeniami w domu jest IHC . NO ale warunek jest jeden : wszystkie urządzenia (w tym sonoffy) muszą być z funkcją RF. I powiem więcej , wtedy supli wogóle nie potrzebujesz. NO ale wiadomo , diabeł tkwi zawsze w szczegółach i być może w Twoim przypadku to o czym piszę nie będzie możliwe do zrealizowania :)

pozdr
Regis

- 2 x SONOFF RF (też się udało - to co pokazywał ten niemiec na filmie jest rozwiązaniem żeby wprowadzić SONOF RF w tryb wgrywania firmware, tego samego co do BASIC czy S20)
Jak udało Ci się wgrać firmware do SONOFF RF @wsosniak? Bo przy Supli zaczynam zabawę, udało mi się wgrać firmware jak to jest opisane w viewtopic.php?f=24&t=6137&p=73928#p73928 ale niestety urządzenie nie jest widziane jako sieć wifi do której mogę się podłączyć w celu konfiguracji. Będę wdzięczny za pomoc.

Return to “Pomoc”