Partycje w Arduino

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Wed Mar 11, 2026 11:38 am @Vajera ustawiłem wg Twojego screenu i coś nie tak, pomożesz?

Code: Select all

Usage: esptool.exe write-flash [OPTIONS] <address> <filename>...              

Try 'esptool.exe write-flash -h' for help                                     
+- Error ---------------------------------------------------------------------+
| Invalid value for '<address> <filename>...': [Errno 2] No such file or      |
| directory:                                                                  |
| 'C:\\Users\\Luki\\AppData\\Local\\arduino\\sketches\\644ED0451E2097A0D6EB3D |
| DEEEF0CA8C/srmodels.bin
Failed uploading: uploading error: exit status 2
Jaki rodzaj partycji wybrałeś?
Spróbuj może odłączyć I ponownie podłączyć ESP? Masz wybrany prawidłowy port?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Tak jak na Twoim screenie. Tak odlaczalem i podłączałem moduł. Może coś z Pythonem nie tak, bo chyba mam inn.a lokalizację. Jak wrócę to jeszcze sprawdzę.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Wed Mar 11, 2026 1:05 pm Tak jak na Twoim screenie. Tak odlaczalem i podłączałem moduł. Może coś z Pythonem nie tak, bo chyba mam inn.a lokalizację. Jak wrócę to jeszcze sprawdzę.
Tylko na moim zrzucie ekranu są dwie partycje - rozumiem, że wybierasz to ESP SR 16M (3 MB APP/7MB...)?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06

vajera wrote: Wed Mar 11, 2026 1:12 pm
lukasz06 wrote: Wed Mar 11, 2026 1:05 pm Tak jak na Twoim screenie. Tak odlaczalem i podłączałem moduł. Może coś z Pythonem nie tak, bo chyba mam inn.a lokalizację. Jak wrócę to jeszcze sprawdzę.
Tylko na moim zrzucie ekranu są dwie partycje - rozumiem, że wybierasz to ESP SR 16M (3 MB APP/7MB...)?
Tak, tak
Adamo28

Hej, ja w YoRadio przeszedłem z bólami na vs code pomimo wzbraniania się całe suplowe życie ale czas kompilacji tego peojektu w stosunku do Arduino IDE to niebo a ziemia, na githubie są podane przykładowe partycje i konfigurację pod vscode i różne wyświetlacze https://github.com/SimZs/yoRadio-Fusion ... partitions może to coś pomoże. Swoją drogą do końca tego nie rozumiem, ktoś może podpowiedzieć czy zapisy pamięci w podlinkowanych wyżej csv są identyczne jak te które wybiera się z listy arduino czy te są jakieś customowe? Nazwy się zgadzają ale nie wiem jak to sprawdzić w arduino czy adresacja jest ta sama.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

To co wyświetla ArduinoIDE w ustawieniach to nie wszystko co ma dostępne w swoim katalogu Tools. Dodatkowo opisy nie są 1:1 i żeby wiedzieć która partycja jest tą z opisu trzeba to wyciągać z pliku boards.txt który jest w
C:\Users\....user......\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.3.7
Zobaczcie w komputerze katalog
C:\Users\....user......\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.3.7\tools\partitions
Wydaje mi się że do waszego radyjka na 16MB flash to ten plik partycji byłby dobry large_spiffs_16MB.csv. Możliwe że to ten co @vajera podawał. Ani tutaj, ani w opisie ArduinoIDE opisy nie wskazują jednoznacznie czy np. sa dwie partycje aplikacji. Może być napisane że jest 3MB App a w rzeczywistości jest 4.5MB. W tym pliku co podałem to tak z ciekawości sprawdziłem i jest dwie App czyli OTA dostępne.
app0 = 4.6 MB
app1 = 4.6 MB
Zobaczcie sobie to narzędzie. https://thelastoutpostworkshop.github.i ... onBuilder/
Najlepiej na chromie działa. Można każdy csv wczytać i sobie porównać, ewentualnie zmodyfikować tabele partycji pod własne potrzeby.
lukasz06

Problem polega na zmodyfikowaniu pliku board.txt i podmienieniu go tak jak się robiło na początku jak bramka powstała.
Plik partition_16MB_ota_spiffs jest dostępny na github, ale ten board.txt już nie. Ja niestety nie umiem go edytować.
Ps Programik fajny, dodam do ulubionych ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

lukasz06 wrote: Wed Mar 11, 2026 11:35 pm Problem polega na zmodyfikowaniu pliku board.txt i podmienieniu go tak jak się robiło na początku jak bramka powstała.
Plik partition_16MB_ota_spiffs jest dostępny na github, ale ten board.txt już nie. Ja niestety nie umiem go edytować.
@lukasz06 z tym plikiem board.txt to nic nie trzeba robić. Ja go podałem bo to plik z ArduinoIDE po którym można poznać który plik partycji z tego katalogu na dysku odpowiada nazwie w ustawieniach A.IDE. A mówiąc cyt." W tym pliku co podałem to tak z ciekawości sprawdziłem i jest dwie App czyli OTA dostępne." to mówiłem o pliku large_spiffs_16MB.csv który jest w tym katalogu lokalnym co podałem. Tym narzędziem wtedy taki plik partycji można otworzyć, sprawdzić jakie tworzy partycje ewentualnie go edytować. :) ;)
lukasz06

zzrr wrote: Thu Mar 12, 2026 6:56 am
lukasz06 wrote: Wed Mar 11, 2026 11:35 pm Problem polega na zmodyfikowaniu pliku board.txt i podmienieniu go tak jak się robiło na początku jak bramka powstała.
@lukasz06 z tym plikiem board.txt to nic nie trzeba robić. Ja go podałem bo to plik z ArduinoIDE po którym można poznać który plik partycji z tego katalogu na dysku odpowiada nazwie w ustawieniach A.IDE. A mówiąc cyt." W tym pliku co podałem to tak z ciekawości sprawdziłem i jest dwie App czyli OTA dostępne." to mówiłem o pliku large_spiffs_16MB.csv który jest w tym katalogu lokalnym co podałem. Tym narzędziem wtedy taki plik partycji można otworzyć, sprawdzić jakie tworzy partycje ewentualnie go edytować. :) ;)
Wygląda na to, że podana przez Ciebie partycja nie jest tą, która przedstawia się w ustawieniach Arduino jako Esp SR 16M.
Wybrałem ją, edytowałem, ale dostałem ten sam błąd co wcześniej.
Po wybraniu 8M with 3 Spiffs, wgrywa się bez problemu.
Myslę , że najlepiej by było zrobić partycję Custom, po 6553600 na app0 i app1 ( tak jest u Autora softu)
zzrr

lukasz06 wrote: Thu Mar 12, 2026 10:14 am .....

Wygląda na to, że podana przez Ciebie partycja nie jest tą, która przedstawia się w ustawieniach Arduino jako Esp SR 16M.
Wybrałem ją, edytowałem, ale dostałem ten sam błąd co wcześniej.
Po wybraniu 8M with 3 Spiffs, wgrywa się bez problemu.
Myslę , że najlepiej by było zrobić partycję Custom, po 6553600 na app0 i app1 ( tak jest u Autora softu)
No to z tego co mówisz najważniejsze że idzie do przodu ;) 👍

Return to “Arduino IDE”