Samsung SmartThings Hub Dongle - czy jest to czym zastąpić?

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Witam. Kolejne pytanie z serii bramki, klucze, dongle Zigbee. W tym temacie viewtopic.php?p=231279#p231279 wspominałem, że zakupiłem 2 PCs Czujnik otwarcia drzwi/okien Aqara Zigbee MCCGQ11LM do swojej skrzynki na listy. Dalej informuję, że wyczytując w specyfikacji o tych czujkach, dowiedziałem się, że mogę je również dodać do koncentratora SmartThings i otrzymywać powiadomienia na wyświetlaczu swojej lodówki Samsung Family Hub. Moja lodówka z wyświetlaczem, z automatu obsługuje tylko urządzenia zgodne z Matter. Po zainstalowaniu koncentratora SmartThings Hub, aby skorzystać z metody Zigbee, muszę podłączyć do lodówki tzw. klucz sprzętowy USB SmartThings Hub.

IMG_20260313_134801.jpg

SmartThings Hub Dongle jest w niewielkich rozmiarach: 2,5×0,7×2,0 cm, waga to tylko 30 gram. To gówienko jest bardzo drogie https://erli.pl/produkt/samsung-smartth ... ,231855322 i rzadko dostępne. W linku zapodanym wyżej można wyczytać informację: "Twój telewizor jako koncentrator IOT — użyj telewizora jako koncentratora, aby stworzyć połączony inteligentny dom. Nawet jeśli nie masz oddzielnego centrum IoT, klucz SmartThings Dongle może łączyć urządzenia C2C (Cloud to Cloud), Wi-Fi i Zigbee z telewizorem poza Works With SmartThings (WWST). Łatwa i prosta instalacja. Wystarczy podłączyć dostarczony kabel USB do telewizora. Kabel USB jest dołączony do zakupionego klucza SmartThings Dongle." Dotyczy to także lodówki Family Hub (z wyświetlaczem), którą ja posiadam. I moje pytanie, czy orientuje się ktoś, czy można ten Samsunga SmartThings Hub Dongle zastąić jakąś płytką na usb ESP?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Fri Mar 13, 2026 6:10 pm Witam. Kolejne pytanie z serii bramki, klucze, dongle Zigbee. W tym temacie viewtopic.php?p=231279#p231279 wspominałem, że zakupiłem 2 PCs Czujnik otwarcia drzwi/okien Aqara Zigbee MCCGQ11LM do swojej skrzynki na listy. Dalej informuję, że wyczytując w specyfikacji o tych czujkach, dowiedziałem się, że mogę je również dodać do koncentratora SmartThings i otrzymywać powiadomienia na wyświetlaczu swojej lodówki Samsung Family Hub. Moja lodówka z wyświetlaczem, z automatu obsługuje tylko urządzenia zgodne z Matter. Po zainstalowaniu koncentratora SmartThings Hub, aby skorzystać z metody Zigbee, muszę podłączyć do lodówki tzw. klucz sprzętowy USB SmartThings Hub.

IMG_20260313_134801.jpg

SmartThings Hub Dongle jest w niewielkich rozmiarach: 2,5×0,7×2,0 cm, waga to tylko 30 gram. To gówienko jest bardzo drogie https://erli.pl/produkt/samsung-smartth ... ,231855322 i rzadko dostępne. W linku zapodanym wyżej można wyczytać informację: "Twój telewizor jako koncentrator IOT — użyj telewizora jako koncentratora, aby stworzyć połączony inteligentny dom. Nawet jeśli nie masz oddzielnego centrum IoT, klucz SmartThings Dongle może łączyć urządzenia C2C (Cloud to Cloud), Wi-Fi i Zigbee z telewizorem poza Works With SmartThings (WWST). Łatwa i prosta instalacja. Wystarczy podłączyć dostarczony kabel USB do telewizora. Kabel USB jest dołączony do zakupionego klucza SmartThings Dongle." Dotyczy to także lodówki Family Hub (z wyświetlaczem), którą ja posiadam. I moje pytanie, czy orientuje się ktoś, czy można ten Samsunga SmartThings Hub Dongle zastąić jakąś płytką na usb ESP?
Tam nie ma ESP, jest dedykowany układ.
Nawet, jakby był, to i tak musiałbyś mieć oryginalne firmware, aby sobie wgrać.
Pozostaje zakupić oryginał, pytanie czy funkcjonalność, którą uzyskasz jest Ci potrzebna.

Nie dyskutuję co to jest tanio, a co drogo. Pewnie zależy dla kogo... 170 zł za taki klucz sprzętowy, to raczej standardowa cena, a jak na Samsunga, to nawet tanio. U nich zwykły mikrofon na USB (ale dedykowany, bo zwykłego nie podłączysz) do obsługi Alexy potrafi kosztować 200 zł
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

I jeszcze jedno, bo nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem. Chcesz mieć te czujniki podłączone pod bramkę Z2S i ich stan na lodówce?
To raczej się nie uda, bo nie przypuszczam aby dało się je sparować równocześnie z dwoma różnymi bramkami...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Zibi_007 wrote: Fri Mar 13, 2026 6:31 pm Pozostaje zakupić oryginał, pytanie czy funkcjonalność, którą uzyskasz jest Ci potrzebna.

Nie dyskutuję co to jest tanio, a co drogo. Pewnie zależy dla kogo... 170 zł za taki klucz sprzętowy, to raczej standardowa cena, a jak na Samsunga, to nawet tanio. U nich zwykły mikrofon na USB (ale dedykowany, bo zwykłego nie podłączysz) do obsługi Alexy potrafi kosztować 200 zł
No właśnie. Jeszcze dzisiaj był na allegro dostępny za 150 zł i już nie ma. Może się okazać po zakupie, podłączeniu i ściągnięciu sterownika Zigbee Sensors Edge Driver [YG] 1.8.16 (już mam go zainstalowanego), że te powiadomienia przychodzą w aplikacji SmartThings na komórce, a nie są wyświetlane na ekranie lodówki. To by się dublowały z powiadomieniami w Supli. Tak jest w tej lodówce z kamerkami ONVIF, dodają się do huba lodówki, a tylko na SmartThings w komórce można streamować. Szkoda zatem zachodu, dla tylko tego jednego czujnika Aqara, bo innych i tak nie znajduje. Sprawdzałem już na wyższej klasy telewizorze Smart Samsunga, który już ma technologię Zigbee zintegrowaną i czujek dymu, temperatury i wilgotności, funkcjonującymi z bramką Zigbee Supla i będącymi w pobliżu nie znajduje.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Fri Mar 13, 2026 9:06 pm
Zibi_007 wrote: Fri Mar 13, 2026 6:31 pm Pozostaje zakupić oryginał, pytanie czy funkcjonalność, którą uzyskasz jest Ci potrzebna.

No właśnie. Jeszcze dzisiaj był na allegro dostępny za 150 zł i już nie ma. Może się okazać po zakupie, podłączeniu i ściągnięciu sterownika Zigbee Sensors Edge Driver [YG] 1.8.16 (już mam go zainstalowanego), że te powiadomienia przychodzą w aplikacji SmartThings na komórce, a nie są wyświetlane na ekranie lodówki. To by się dublowały z powiadomieniami w Supli. Tak jest w tej lodówce z kamerkami ONVIF, dodają się do huba lodówki, a tylko na SmartThings w komórce można streamować. Szkoda zatem zachodu, dla tylko tego jednego czujnika Aqara, bo innych i tak nie znajduje. Sprawdzałem już na wyższej klasy telewizorze Smart Samsunga, który już ma technologię Zigbee zintegrowaną i czujek dymu, temperatury i wilgotności, funkcjonującymi z bramką Zigbee Supla i będącymi w pobliżu nie znajduje.
Nie dublowałyby się z powiadomieniami w Supla, bo nie możesz jednego czujnika Zigbee sparować z dwoma koordynatorami jednocześnie - o czym zresztą Zbyszek już pisał powyżej.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007

vajera wrote: Fri Mar 13, 2026 9:21 pm

Nie dublowałyby się z powiadomieniami w Supla, bo nie możesz jednego czujnika Zigbee sparować z dwoma koordynatorami jednocześnie - o czym zresztą Zbyszek już pisał powyżej.
To jest właśnie rzecz, którą ostatnio najczęściej tłumaczę ludziom na PW.
Jeśli czujnik mamy powiązany (sparowany) z bramką Z2S, to nie może być równocześnie sparowany np. z Tuyą.
A w odpowiedzi mam kolejne pytanie: "... a może jednak by się dało, napiszę do @vajery" ;-)
I znowu tłumaczę, jak działa Zigbee, ale chyba mi nie wierzą, a może jednak :D
Nie wiem, ilu z nich trafia później do Ciebie? :lol:
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Fri Mar 13, 2026 9:30 pm
vajera wrote: Fri Mar 13, 2026 9:21 pm
To jest właśnie rzecz, którą ostatnio najczęściej tłumaczę ludziom na PW.
Jeśli czujnik mamy powiązany (sparowany) z bramką Z2S, to nie może być równocześnie sparowany np. z Tuyą.
A w odpowiedzi mam kolejne pytanie: "... a może jednak by się dało, napiszę do @vajery" ;-)
I znowu tłumaczę, jak działa Zigbee, ale chyba mi nie wierzą, a może jednak :D
Nie wiem, ilu z nich trafia później do Ciebie? :lol:
Zaskoczę Cię, ale nie miałem ani jednej takiej prośby - czyli jednak jesteś dosyć przekonujący ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni

vajera wrote: Fri Mar 13, 2026 9:21 pm Nie dublowałyby się z powiadomieniami w Supla, bo nie możesz jednego czujnika Zigbee sparować z dwoma koordynatorami jednocześnie - o czym zresztą Zbyszek już pisał powyżej.
Ja tą drugą jego wypowiedź jakoś przeoczyłem. Mi się wydawało, że aplikacja SmartThings na smartfonie, wyszukuje urządzeń Zigbee w pobliżu, korzystające z zewnętrznego koordynatora, z którym są już sparowane. Nie ma nigdzie instrukcji, ani przed lub w trakcie wyszukiwania urządzeń Matter, Zigbee prośby o uruchomienie procedury parowania. Tak to wygląda przy wyszukiwaniu urządzeń na huba lodówki (Hub - Family Hub) i na huba telewizora (Hub - 43" Neo QLED).

Screenshot_2026-03-13-23-45-26-458_com.samsung.android.oneconnect.jpg

Screenshot_2026-03-13-23-46-56-642_com.samsung.android.oneconnect.jpg

Inaczej jak rozumieć tą informację: "Twój telewizor jako koncentrator IOT — użyj telewizora jako koncentratora, aby stworzyć połączony inteligentny dom. Nawet jeśli nie masz oddzielnego centrum IoT, klucz SmartThings Dongle może łączyć urządzenia C2C (Cloud to Cloud), Wi-Fi i Zigbee z telewizorem poza Works With SmartThings (WWST). Łatwa i prosta instalacja. Wystarczy podłączyć dostarczony kabel USB do telewizora. Kabel USB jest dołączony do zakupionego klucza SmartThings Dongle."

W przypadku tego nowego telewizora, który ukazał się w zeszłym roku na rynku nie potrzebuję już klucza SmartThings Dongle, co widać na drugim zrzucie. Potrzebny mi jest on tylko do huba lodówki Family Hub, o czym było we wcześniejszej informacji i co można wyczytać w pierwszym poście na zrzucie.

Nie otrzymałem jeszcze kompatybilnych z hubami Samsunga czujek otwarcia drzwi i okien Aqara, coś nie mogą od dwóch dni wylecieć z lotniska w Chinach, ale jak w końcu otrzymam i powiążę ze swoją bramką Zigbee Supla, to przetestuję, czy telewizor lub lodówka je znajdą w pobliżu, bez próby parowania i z próbą parowania.

Edit:

Chyba jednak coś przeoczyłem, w pierwszym poście podałem link do instrukcji instalowania czujnika, a tam pisze:
Aby dodać czujnik kontaktowy Aqara do aplikacji SmartThings, musimy wykonać poniższą instrukcję. Usuń zaślepkę baterii z wnętrza sensora. Na ekranie głównym aplikacji klikamy przycisk Dodaj ( + ), w prawym górnym rogu ekranu. Następnie Dodaj urządzenie, przesuwamy w dół do sekcji marek Wybór z listy urządzeń, wybieramy markę Aqara, a później Czujnik otwarcia/zamknięcia. Kontynuujemy pierwsze kroki instalacji, klikając Rozpocznij. Wybieramy centralę do połączenia z nowym urządzeniem. Pomijamy procedurę skanowania kodu QR (my nie otrzymaliśmy go z sensorem). Następnie na obudowie czujnika, używając spinacza, przytrzymaj przez 5 sekund przycisk resetu. Po chwili czujnik zostanie wykryty i dodany do platformy SmartThings. Może pojawić się komunikat o braku wsparcia pewnych funkcji bezpieczeństwa, pomijamy powiadomienie, wybierając OK. Po pomyślnym znalezieniu urządzenia możemy zmienić jego nazwę np. na Aqara Contact Sensor. Wybrać pokój dla nowego urządzenia, zmienić ikonę oraz dodać do panelu ulubionych. Kończymy proces instalacji, klikając Gotowe. Czujnik pojawi się w wybranym pomieszczeniu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Fri Mar 13, 2026 11:41 pm, edited 2 times in total.
Zibi_007

Jaroni wrote: Fri Mar 13, 2026 11:15 pm
vajera wrote: Fri Mar 13, 2026 9:21 pm Nie dublowałyby się z powiadomieniami w Supla, bo nie możesz jednego czujnika Zigbee sparować z dwoma koordynatorami jednocześnie - o czym zresztą Zbyszek już pisał powyżej.
Ja tą drugą jego wypowiedź jakoś przeoczyłem. Mi się wydawało, że aplikacja SmartThings na smartfonie, wyszukuje urządzeń Zigbee w pobliżu, korzystające z zewnętrznego koordynatora, z którym są już sparowane. Nie ma nigdzie instrukcji, ani przed lub w trakcie wyszukiwania urządzeń Matter, Zigbee prośby o uruchomienie procedury parowania. Tak to wygląda przy wyszukiwaniu urządzeń na huba lodówki (Hub - Family Hub) i na huba telewizora (Hub - 43" Neo QLED).

Screenshot_2026-03-13-23-45-26-458_com.samsung.android.oneconnect.jpg

Screenshot_2026-03-13-23-46-56-642_com.samsung.android.oneconnect.jpg

Inaczej jak rozumieć tą informację: "Twój telewizor jako koncentrator IOT — użyj telewizora jako koncentratora, aby stworzyć połączony inteligentny dom. Nawet jeśli nie masz oddzielnego centrum IoT, klucz SmartThings Dongle może łączyć urządzenia C2C (Cloud to Cloud), Wi-Fi i Zigbee z telewizorem poza Works With SmartThings (WWST). Łatwa i prosta instalacja. Wystarczy podłączyć dostarczony kabel USB do telewizora. Kabel USB jest dołączony do zakupionego klucza SmartThings Dongle."

W przypadku tego nowego telewizora, który ukazał się w zeszłym roku na rynku nie potrzebuję już klucza SmartThings Dongle, co widać na drugim zrzucie. Potrzebny mi jest on tylko do huba lodówki Family Hub, o czym było we wcześniejszej informacji i co można wyczytać w pierwszym poście na zrzucie.

Nie otrzymałem jeszcze kompatybilnych z hubami Samsunga czujek otwarcia drzwi i okien Aqara, coś nie mogą od dwóch dni wylecieć z lotniska w Chinach, ale jak w końcu otrzymam i powiążę ze swoją bramką Zigbee Supla, to przetestuję, czy telewizor lub lodówka je znajdą w pobliżu, bez próby parowania i z próbą parowania.

„Jaroni, nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych! Nie bądźmy Pewexami!”
;)

W sieci Zigbee obowiązuje zasada:
jedna sieć = jeden koordynator.
Koordynator (np. bramka Z2S, Zigbee2MQTT, Home Assistant z adapterem Zigbee albo Philips Hue Bridge) tworzy sieć i zarządza adresacją urządzeń.
Urządzenie End Device:
- dołącza do jednej konkretnej sieci,
- dostaje adres sieciowy od jednego koordynatora,
- przechowuje klucz sieciowy tej sieci.
Dlatego nie może być jednocześnie w dwóch sieciach Zigbee.

Co można zrobić zamiast tego? Przełączać urządzenie między koordynatorami.
Urządzenie można:
- zresetować,
- sparować z innym koordynatorem.
Ale w danej chwili działa tylko w jednej sieci.

I teraz całkiem osobna sprawa. Integracja systemów na poziomie software.
Możesz mieć dwa systemy automatyki i połączyć je przez:
- MQTT,
- Home Assistant.
- Node-RED,
- inny podobny system.

Wtedy jedna sieć Zigbee jest współdzielona logicznie, choć fizycznie ma jeden koordynator.

Starałem się napisać tak prosto, jak tylko się da.Prościej nie potrafię. Mam nadzieję, ze teraz jest to jasne...
Jaroni

Ok Zibi, już w międzyczasie edytowałem swoją ostatnią wypowiedź. Temat praktycznie do zamknięcia :)
Z Supli już nie zrezygnuję, system rozwojowy jak żaden inny i jak moja przyjaciółka mówi, mam zajawkę na tę zabawę z Suplą ;)

Return to “Ogólna dyskusja”