Powiadomienia skrzynki na listy

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

malarz wrote: Mon Mar 09, 2026 10:06 pm Jak masz tam SBW i może wolny jeden czujnik to polecam viewtopic.php?t=7115
Najbardziej niezawody projekt z mojego domu :). Wszystko się trzyma i działa już ponad 5 lat bez żadnych problemów.
To można też na czymś innym niż SBW spiąć - trzeba tylko przekaźniki i napięcie dobrać odpowiednio. SBW ma tą zaletę, że na 12 V zadziała bez żadnej kombinacji :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Jaroni wrote: Mon Mar 09, 2026 8:03 pm
malarz wrote: Mon Mar 09, 2026 7:17 pm Jak masz stałe zasilanie to możesz zrobić moduł na jakimś Wemosie D1 lub czymś podobnym. Ważne aby miał możliwość zasilania z 12V. Zigbee nie jest tu do niczego potrzebny.
No może bym taki moduł tam jeszcze zmieścił i schował, ale ja mam już otwieranie bramy garażowej i bramy wjazdowej na sterownikach SBW-02 i konto Supli w chmurze i chciałbym korzystać tylko z apki Supli. Wszędzie piszą, że rozwiązanie z Zigbee jest lepsze jak poprzez samo WiFi. Bramka Zigbee @vajery będzie w odległości ok. 3 m od skrzynki, umieszczona bezpośrednio przy routerze (IP Cliencie - Fritzbox w Mesh). Ta skrzynka na listy jest przy drzwiach wejściowych domu, więc przy srogiej zimie może być tam poniżej -10 st. C, dlatego bateryjne wydają mi się mniej wytrzymałe. Nie uśmiecha mi się mocować w skrzynce zwykłych kontaktronów i podłączać je pod kolejny sterownik SBW-02. Gdybyś mógł mi więcej objaśnić na temat tego rozwiązania na Wemosie D1?
No ja korzystam w skrzynce pocztowej (oddalona od domu o jakieś 30m bez zasilanie w pobliżu i poza zasiegiem wifi) z czujnika bateryjnego z czujnika otwarcia RF433 (wylapuje jego sygnał bramka supla rf433 na gui generic i sonoff rf bridge)) i powiem Ci że zima dość sroga u mnie była nawet do -19 stopni a z półtora miesiąca nie pojawiała sie dodatnia temperatura) i czujnik z nie nową juz baterią pastylkową, i działa niezawodnie, i tak działa już ponad rok bez zmiany baterii, wiec czujniki bateryjne tez mogą sie sprawdzić w surowych warunkach zewnętrznych .
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Zibi_007 wrote: Mon Mar 09, 2026 9:54 pm
Jaroni wrote: Mon Mar 09, 2026 8:03 pm
malarz wrote: Mon Mar 09, 2026 7:17 pm Jak masz stałe zasilanie to możesz zrobić moduł na jakimś Wemosie D1 lub czymś podobnym. Ważne aby miał możliwość zasilania z 12V. Zigbee nie jest tu do niczego potrzebny.
No może bym taki moduł tam jeszcze zmieścił i schował, ale ja mam już otwieranie bramy garażowej i bramy wjazdowej na sterownikach SBW-02 i konto Supli w chmurze i chciałbym korzystać tylko z apki Supli. Wszędzie piszą, że rozwiązanie z Zigbee jest lepsze jak poprzez samo WiFi. Bramka Zigbee @vajery będzie w odległości ok. 3 m od skrzynki, umieszczona bezpośrednio przy routerze (IP Cliencie - Fritzbox w Mesh). Ta skrzynka na listy jest przy drzwiach wejściowych domu, więc przy srogiej zimie może być tam poniżej -10 st. C, dlatego bateryjne wydają mi się mniej wytrzymałe. Nie uśmiecha mi się mocować w skrzynce zwykłych kontaktronów i podłączać je pod kolejny sterownik SBW-02. Gdybyś mógł mi więcej objaśnić na temat tego rozwiązania na Wemosie D1?
Faktycznie Zigbee byłoby tutaj fajnym rozwiązaniem.
Natomiast ja nie znam takich czujników otwarcia zasilanych 12V (Co nie znaczy, że ich nie ma).
Musiałbyś zastosować jakiś układ zmniejszający napięcie np. do 3V. Ale nie wiem czy to ma sens. One normalnie są w stanie deep sleep.

To o czym kolega @malarz pisze, to dalej Supla. Nie musisz kupować SBW-02. Wystarczy zwykłe ESP (ja bym zamiast D1 kupił C3 - bo nowsze i kosztuje tyle co nic), do tego stabilizator (z 12V na 5V), kontaktron i wgranie softu przez GG (online albo z mojej stopki). Klikasz co tam ma być (krańcówka), generujesz i gotowe.

Mając takie warunki, jak Ty, to można zrobić cuda.

A! I nie bój się Zigbee zasilanego bateryjnie, nawet przy ujemnych temperaturach. Te czujniki budzą się tylko w momencie aktywacji i normalnie działają przy oknach i drzwiach całkiem długo (na jednej baterii). To najprostsze, najtańsze i najpewniejsze rozwiązanie (według mnie).
Fajna porada, dziękuję. Poszedłem już w Zigbee, dzisiaj mam już otrzymać ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i będę programował. Zadałem podobne pytanie znajdując w Googlach zagadnienie, które mnie interesowało na forum.arturhome i specjalnie się tam zarejestrowałem wczoraj. To, co piszesz i co pisze kolega @malarz jest do zrobienia. Chcąc nawet pozostać przy Zigbee, mógłbym zastosować Czujnik otwarcia drzwi okna ZIGBEE TUYA SMART HOME LIFE iOS i Android NEO i zredukować napięcie chociażby taką IMZ Przetwornica USB 5V step-down 12V/24V, ale to za dużo zabawy i generuje wyższe koszty. W mojej skrzynce jest obsługiwana kamerka i moduł Auserwald a/b TFS-Universal plus oraz elektrozaczep przy drzwiach jednym zasilaczem na szynie w skrzynce elektrycznej 12V 4,5A, ten 1A może brakować. Być może mógłbym to wspomóc drugim zasilaczem 1A na szynę po tej samej linii, ale to też mogę narobić bigosu, jak się na tym za bardzo nie znam. Za poradą sprzed dwóch lat wyczytaną na forum.arturhome, zakupiłem więc wczoraj na ali 2 PCs Czujnik otwarcia drzwi/okien Aqara Zigbee MCCGQ11LM za okazyjne 65,41 zł. Wyczytując w specyfikacji o tych czujkach, dowiedziałem się, że mogę je również dodać do koncentratora SmartThings i otrzymywać powiadomienia na wyświetlaczu swojej lodówki Samsunga SmartHub.

A tak w ogóle, to pod ten moduł Auserwald a/b TFS-Universal plus zamontowany w mojej skrzynce, można także podpiąć zwykłe kontaktrony i przy odpowiednim zaprogramowaniu otrzymywać na jakiś telefon dzwonek z sygnałem o otrzymanej poczcie. Ale teraz mamy już lepsze rozwiązania, z Zigbee Supla :)
Briefkasten_Tuerkontakt.pdf
Oczywiście dziękuję też wszystkim kolegom, którzy udzielili mi porady, i jak widać, wszyscy mimo to skłaniają się ku czujkach bateryjnych i tak też zdecydowałem. Ciągnąć przewody po ścianach, zwiększać/zmniejszać zasilanie, bez sensu by to było.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Tue Mar 10, 2026 11:29 am, edited 2 times in total.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Tue Mar 10, 2026 11:11 am Za poradą sprzed dwóch lat wyczytaną na forum.arturhome, zakupiłem więc wczoraj na ali 2 PCs Czujnik otwarcia drzwi/okien Aqara Zigbee MCCGQ11LM za okazyjne 65,41 zł. Wyczytując w specyfikacji o tych czujkach, dowiedziałem się, że mogę je również dodać do koncentratora SmartThings i otrzymywać powiadomienia na wyświetlaczu swojej lodówki Samsunga SmartHub.
Te czujniki są w bazie bramki od bramki, sam mam kilka i dobrze się sprawują (jak już się dadzą sparować). Pamiętaj tylko, że jeden czujnik możesz sparować z jednym koordynatorem.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 11:27 am
Jaroni wrote: Tue Mar 10, 2026 11:11 am Za poradą sprzed dwóch lat wyczytaną na forum.arturhome, zakupiłem więc wczoraj na ali 2 PCs Czujnik otwarcia drzwi/okien Aqara Zigbee MCCGQ11LM za okazyjne 65,41 zł. Wyczytując w specyfikacji o tych czujkach, dowiedziałem się, że mogę je również dodać do koncentratora SmartThings i otrzymywać powiadomienia na wyświetlaczu swojej lodówki Samsunga SmartHub.
Te czujniki są w bazie bramki od bramki, sam mam kilka i dobrze się sprawują (jak już się dadzą sparować). Pamiętaj tylko, że jeden czujnik możesz sparować z jednym koordynatorem.
Zobaczymy, może do piątku przyjdą. Z tego co zauważyłem, rozmiarami są chyba jedne z najmniejszych. Na razie rozumiem tylko to co pisałeś na początku tego tematu, będę wołał o pomoc, bo teraz piszesz używając innego słownictwa :)
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@Jaroni tak czytam ten temat i z tego co widzę zdecydowałeś co ma być a pozostaje jedynie kwestia rozwiązania. Podpowiem Ci najprostrze dla Ciebie rozwiązanie dot. tej skrzynki na listy. Napisałeś że bramka zigbee z2s od @vajera będzie w odległości 3m. Więc tutaj nie ma się co zastanawiać. W skrzynki jako popularny gotowy moduł większość osób wykorzystuje XIAO ESP32C6. Dlaczego... bo ma gniazdo na antenę zewnętrzną, za tym idzie dobry zasięg oraz bardzo mały pobór prądu umozliwiający pracę na jednym ogniwie spokojnie do dwóch lat. Jednak XIAO TO KOSZT DO 5OZł. Ty masz w skrzynce zasilanie 12V i 3m do bramki. Koszt przetworniczki jak sam już zauważyłeś to koszt do 10zł. Za moduł który napisałeś zapłaciłeś 2x mniej niż kosztuje XIAO. Jeśli kupiłeś 2 szt.jeden na bramkę a drugi do wykorzystania w skrzynce to ok. A spokojnie Ci wystarczy bo ani nie potrzebujesz dalekiego zasięgu ani oszczędności w stanie sleep. Więc podłączasz do takjego modułu kontaktrony lub przełączniki i zasilasz z przetworniczki jakiejś. Jedyne co Cię Cię interesuje to by przetworniczka miała na wyjściu najlepiej stałe napięcie 5V i prąd nie mniej niż 1A. Max 6zl. Wgdywasz gotowy program do esp który jest dedykowany do obsługi skrzynki i masz po temacie. Taniej i lepiej się nie da.
Jaroni

zzrr wrote: Wed Mar 11, 2026 11:44 am @Jaroni tak czytam ten temat i z tego co widzę zdecydowałeś co ma być a pozostaje jedynie kwestia rozwiązania. Podpowiem Ci najprostrze dla Ciebie rozwiązanie dot. tej skrzynki na listy. Napisałeś że bramka zigbee z2s od @vajera będzie w odległości 3m. Więc tutaj nie ma się co zastanawiać. W skrzynki jako popularny gotowy moduł większość osób wykorzystuje XIAO ESP32C6. Dlaczego... bo ma gniazdo na antenę zewnętrzną, za tym idzie dobry zasięg oraz bardzo mały pobór prądu umozliwiający pracę na jednym ogniwie spokojnie do dwóch lat. Jednak XIAO TO KOSZT DO 5OZł. Ty masz w skrzynce zasilanie 12V i 3m do bramki. Koszt przetworniczki jak sam już zauważyłeś to koszt do 10zł. Za moduł który napisałeś zapłaciłeś 2x mniej niż kosztuje XIAO. Jeśli kupiłeś 2 szt.jeden na bramkę a drugi do wykorzystania w skrzynce to ok. A spokojnie Ci wystarczy bo ani nie potrzebujesz dalekiego zasięgu ani oszczędności w stanie sleep. Więc podłączasz do takjego modułu kontaktrony lub przełączniki i zasilasz z przetworniczki jakiejś. Jedyne co Cię Cię interesuje to by przetworniczka miała na wyjściu najlepiej stałe napięcie 5V i prąd nie mniej niż 1A. Max 6zl. Wgdywasz gotowy program do esp który jest dedykowany do obsługi skrzynki i masz po temacie. Taniej i lepiej się nie da.
Dziękuję za poradę i zainteresowanie. W poście z wczoraj, 12:11 pm napisałem już jak to rozwiąże. Do skrzynki pójdą same 2 PCs czujniki otwarcia drzwi/okien Aqara Zigbee MCCGQ11LM. Tutaj viewtopic.php?p=231350#p231350 pisałem wczoraj do późna w nocy, że udało mi się na otrzymaną też wczoraj od Chińczyka płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 wgrać najnowsze FW i bramka Zigbee od @vajery zdaje się dobrze działać na tej płytce. Ta bramka będzie zamontowana bezpośrednio przy routerze (IP Cliencie - Fritzbox 7590AX). Na zdjęciu poniżej widać, że mam tam akurat jedno gniazdko zasilania wolne. Od tej bramki Zigbee, do skrzynki na listy, znajdującej się tuż za drzwiami wejściowymi do domu, po skosie w prostej linii będzie dokładnie 3,50 metra (do czujki klapki listonosza) i tyle samo przez drzwi do garderoby do czujki drzwiczek otwarcia (wewnątrz domu). Nie opłaca mi się kombinować i dodawać tam elektronikę, bo bym musiał zwiększyć moc zasilacza zamocowanego na szynie w skrzynce rozdzielczej/elektrycznej, zasilającego urządzenia w tej skrzynce na listy, elektrozaczep drzwi, Videoserwer i jednocześnie zasilającego także Fritzbox, o ok. 1A 12V DC, choć mam taki na stanie i być może byłoby to do zrobienia. Ten router (IP-Client) daje z powodzeniem zasięg dla SBW-02 znajdującego się w garażu, za ścianą garderoby (ok. 6 m, było o tym w tym moim temacie viewtopic.php?t=17358), a także z mniejszymi zakłóceniami dla drugiego SBW-02, znajdującego się na zewnątrz domu w słupku bramy wjazdowej (ok. 11 m). Nawet router główny, Fritzbox 7690, znajdujący się u mnie w pokoju na piętrze, z powodzeniem daje zasięg dla SBW-02 znajdującego się w garażu, a także pieca gazowego znajdującego się w piwnicy, dwa piętra niżej.

Ta bramka od @vajery na początek ma mi obsłużyć tą skrzynkę na listy, czujkę dymu, która będzie powyżej tej kamerki na zdjęciu i czujnik temperatury i wilgotności, który będzie poniżej, na wysokości ok 1,50 m od podłogi. I tak zaczynam teraz zabawę z Zigbee Supla :)

IMG_20260311_181913.jpg

IMG_20260311_181855.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jaroni

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 11:27 am
Wracam do tego tematu, bo właśnie otrzymałem te czujniki Aqara i po kilku dopiero próbach udało mi się jeden już sparować z moją bramką ESP32-C6-DevKitC-1U-N8.

Screenshot_2026-03-17-15-10-47-341_org.supla.android.jpg

Rozumiem, że ta bramka, to jeden koordynator i jeśli chcę mieć na drzwiczkach wyjmowania poczty drugi czujnik, to muszę zaopatrzyć się w drugą bramkę? To by było bardzo kosztowne, szczególnie potem w eksploatacji i bezsensowne, tylko dla jednego czujnika konstruować i podłączać nową bramkę.
Wcześniej @vajera pisał viewtopic.php?p=229069#p229069
Dwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.
Można tą konfigurację gdzieś dokładnie krok po kroku zobaczyć, poczytać?
Przepraszam, że ciągnę temat w nie swoim wątku, ale tak chyba lepiej.

Taka jak @Robert B. tutaj ustawił viewtopic.php?p=229828#p229828, to powiadomienie działa, na razie testuję na sucho i nie wiem, czy muszę zastosować odwróconą logikę. Nie wiem też, czy przy tym ustawieniu, gdzieś to się zapisuje, że poczta jest niewyjęta ze skrzynki i czy lepiej jest mieć dwa czujniki.

Screenshot_2026-03-17-15-39-47-154_com.miui.home.jpg
Last edited by Jaroni on Tue Mar 17, 2026 2:49 pm, edited 2 times in total.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Tue Mar 17, 2026 2:23 pm Wracam do tego tematu, bo właśnie otrzymałem te czujniki Aqara i po kilku dopiero próbach udało mi się jeden już sparować z moją bramką ESP32-C6-DevKitC-1U-N8.

Rozumiem, że ta bramka, to jeden koordynator i jeśli chcę mieć na drzwiczkach wyjmowania poczty drugi czujnik, to muszę zaopatrzyć się w drugą bramkę? To by było bardzo kosztowne, szczególnie potem w eksploatacji i bezsensowne, tylko dla jednego czujnika konstruować i podłączać nową bramkę.
Wcześniej @vajera pisał viewtopic.php?p=229069#p229069
Dwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.
Można tą konfigurację gdzieś dokładnie krok po kroku zobaczyć, poczytać?
Przepraszam, że ciągnę temat w nie swoim wątku, ale tak chyba lepiej.
Jeden czujnik możesz sparować tylko z jednym koordynatorem (bramką), ale sama bramka może być sparowana z większą ilością urządzeń końcowych ZigBee - aktualny limit to 32 urządzenia.

Daj znać, czy udało Ci się sparować obydwa czujniki do swojej bramki i czy widzisz reakcję w aplikacji dla każdego z nich?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni

vajera wrote: Tue Mar 17, 2026 2:29 pm Daj znać, czy udało Ci się sparować obydwa czujniki do swojej bramki i czy widzisz reakcję w aplikacji dla każdego z nich?
No na tym pierwszym jest reakcja, testuję na sucho, dopisałem wyżej. Zrobię obiad i będę się bawił drugim czujnikiem. Mi nie jest do niczego potrzebna druga bramka, ja to się dziwię ludziom, że zakładają jakieś czujki gdzie się tylko da i do tego zakupują urządzenia obsługujące HA. Szkoda życia, najważniejsze rzeczy/powiadomienia mam otrzymywać na komórce, czy się dom nie pali, jaka jest temperatura w najchłodniejszym pomieszczeniu, czy brama garażowa się całkowicie domknęła, no i dobrze jest wcześniej widzieć, czy mam nową pocztę.

Po wielu próbach dodała się ta duga czujka poprzez GUI do tej samej bramki, ale nie wyświetla w Cloud co to za urządzenie.

Dwie czujki.jpg

Return to “Ogólna dyskusja”