Zibi_007 wrote: Mon Mar 09, 2026 9:54 pm
Jaroni wrote: Mon Mar 09, 2026 8:03 pm
malarz wrote: Mon Mar 09, 2026 7:17 pm
Jak masz stałe zasilanie to możesz zrobić moduł na jakimś Wemosie D1 lub czymś podobnym. Ważne aby miał możliwość zasilania z 12V. Zigbee nie jest tu do niczego potrzebny.
No może bym taki moduł tam jeszcze zmieścił i schował, ale ja mam już otwieranie bramy garażowej i bramy wjazdowej na sterownikach SBW-02 i konto Supli w chmurze i chciałbym korzystać tylko z apki Supli. Wszędzie piszą, że rozwiązanie z Zigbee jest lepsze jak poprzez samo WiFi. Bramka Zigbee @vajery będzie w odległości ok. 3 m od skrzynki, umieszczona bezpośrednio przy routerze (IP Cliencie - Fritzbox w Mesh). Ta skrzynka na listy jest przy drzwiach wejściowych domu, więc przy srogiej zimie może być tam poniżej -10 st. C, dlatego bateryjne wydają mi się mniej wytrzymałe. Nie uśmiecha mi się mocować w skrzynce zwykłych kontaktronów i podłączać je pod kolejny sterownik SBW-02. Gdybyś mógł mi więcej objaśnić na temat tego rozwiązania na Wemosie D1?
Faktycznie Zigbee byłoby tutaj fajnym rozwiązaniem.
Natomiast ja nie znam takich czujników otwarcia zasilanych 12V (Co nie znaczy, że ich nie ma).
Musiałbyś zastosować jakiś układ zmniejszający napięcie np. do 3V. Ale nie wiem czy to ma sens. One normalnie są w stanie deep sleep.
To o czym kolega @malarz pisze, to dalej Supla. Nie musisz kupować SBW-02. Wystarczy zwykłe ESP (ja bym zamiast D1 kupił C3 - bo nowsze i kosztuje tyle co nic), do tego stabilizator (z 12V na 5V), kontaktron i wgranie softu przez GG (online albo z mojej stopki). Klikasz co tam ma być (krańcówka), generujesz i gotowe.
Mając takie warunki, jak Ty, to można zrobić cuda.
A! I nie bój się Zigbee zasilanego bateryjnie, nawet przy ujemnych temperaturach. Te czujniki budzą się tylko w momencie aktywacji i normalnie działają przy oknach i drzwiach całkiem długo (na jednej baterii). To najprostsze, najtańsze i najpewniejsze rozwiązanie (według mnie).
Fajna porada,
dziękuję. Poszedłem już w Zigbee, dzisiaj mam już otrzymać ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i będę programował. Zadałem podobne pytanie znajdując w Googlach zagadnienie, które mnie interesowało na
forum.arturhome i specjalnie się tam zarejestrowałem wczoraj.
To, co piszesz i co pisze kolega @malarz jest do zrobienia. Chcąc nawet pozostać przy Zigbee, mógłbym zastosować
Czujnik otwarcia drzwi okna ZIGBEE TUYA SMART HOME LIFE iOS i Android NEO i zredukować napięcie chociażby taką
IMZ Przetwornica USB 5V step-down 12V/24V, ale to za dużo zabawy i generuje wyższe koszty. W mojej skrzynce jest obsługiwana kamerka i moduł Auserwald a/b TFS-Universal plus oraz elektrozaczep przy drzwiach jednym zasilaczem na szynie w skrzynce elektrycznej 12V 4,5A, ten 1A może brakować. Być może mógłbym to wspomóc drugim zasilaczem 1A na szynę po tej samej linii, ale to też mogę narobić bigosu, jak się na tym za bardzo nie znam. Za poradą sprzed dwóch lat wyczytaną na
forum.arturhome, zakupiłem więc wczoraj na ali 2 PCs Czujnik otwarcia drzwi/okien Aqara Zigbee
MCCGQ11LM za okazyjne 65,41 zł. Wyczytując w specyfikacji o tych czujkach, dowiedziałem się, że mogę je również dodać do koncentratora SmartThings i otrzymywać powiadomienia na wyświetlaczu swojej lodówki
Samsunga SmartHub.
A tak w ogóle, to pod ten moduł Auserwald a/b TFS-Universal plus zamontowany w mojej skrzynce, można także podpiąć zwykłe kontaktrony i przy odpowiednim zaprogramowaniu otrzymywać na jakiś telefon dzwonek z sygnałem o otrzymanej poczcie. Ale teraz mamy już lepsze rozwiązania, z Zigbee Supla
Briefkasten_Tuerkontakt.pdf
Oczywiście dziękuję też wszystkim kolegom, którzy udzielili mi porady, i jak widać, wszyscy mimo to skłaniają się ku czujkach bateryjnych i tak też zdecydowałem. Ciągnąć przewody po ścianach, zwiększać/zmniejszać zasilanie, bez sensu by to było.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.