Cześć
Mam pytanie odnośnie sterowania żaluzjami fasadowymi.
Posiadam sterowniki Sonoff dual r3 lite z wgranym oprogramowaniem Gui-Generic v25.02.11
Wszystko działa, mam to uruchomione tylko w systemie widnieją one jako zwykłe rolety otwórz - zamknij, a nie ukrywam zależałoby mi na funkcji sterowania lamelkami. Teraz pytanie czy jest opcja uzyskać wspomnianą funkcjonalność na tym osprzęcie czy muszę wszystko wymieniać, a może jest to kwestia zmiany oprogramowania? Może coś doradzicie.
A tak poza tym to drugie moje pytanie odnośnie konfiguracji przycisków i sterowania lokalnego. Funkcjonalność jaką chciałbym uzyskać to przy krótkim naciśnięciu roleta jedzie przez okres jaki trzymam przycisk (chwilowe przesterowanie lamelami) lub zatrzymuje się,
długie naciśnięcie (trzymanie przez min 5 sek.) roleta zamyka się lub otwiera całkowicie - krótkie naciśnięcie zatrzymuje.
I teraz mam to tak ustawione ale problem jaki występuje to przy długim naciśnięciu i starcie rolety np. jazda w górę do końca, krótkie naciśnięcie przycisku nie zatrzymuje jej. Zatrzyma się na sekundę ale po chwili jedzie od razu dalej. Może ja coś robię źle, ale wypróbowałem wszystkie możliwe ustawienia i nadal to nie jest to.
Pozdrawiam
Gui Generic sterowanie żaluzjami fasadowymi
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Żaluzje były niedawno dodane do SuplaDevice, ale GG od dość dawna nie jest aktualizowane.
Także trzeba by zaktualizować GG, albo przejść na jakiś własny soft.
Odnośnie przycisków w GG, to nie pomogę, bo nie mam pojęcia jakie tam są opcje dostępne
Także trzeba by zaktualizować GG, albo przejść na jakiś własny soft.
Odnośnie przycisków w GG, to nie pomogę, bo nie mam pojęcia jakie tam są opcje dostępne
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Na tym sofcie co masz, nic więcej nie zrobisz. GG się skończyło i nie wiadomo, czy kiedyś jeszcze będzie zaktualizowane. Ciesz się, że w ogóle działa. Pozostaje zakup dedykowanego osprzętu, albo... pisanie softu samemu (ew. zlecenie komuś obeznanemu z tematem).meko356 wrote: Tue Nov 11, 2025 12:27 pm Cześć
Mam pytanie odnośnie sterowania żaluzjami fasadowymi.
Posiadam sterowniki Sonoff dual r3 lite z wgranym oprogramowaniem Gui-Generic v25.02.11
Wszystko działa, mam to uruchomione tylko w systemie widnieją one jako zwykłe rolety otwórz - zamknij, a nie ukrywam zależałoby mi na funkcji sterowania lamelkami. Teraz pytanie czy jest opcja uzyskać wspomnianą funkcjonalność na tym osprzęcie czy muszę wszystko wymieniać, a może jest to kwestia zmiany oprogramowania? Może coś doradzicie.
A tak poza tym to drugie moje pytanie odnośnie konfiguracji przycisków i sterowania lokalnego. Funkcjonalność jaką chciałbym uzyskać to przy krótkim naciśnięciu roleta jedzie przez okres jaki trzymam przycisk (chwilowe przesterowanie lamelami) lub zatrzymuje się,
długie naciśnięcie (trzymanie przez min 5 sek.) roleta zamyka się lub otwiera całkowicie - krótkie naciśnięcie zatrzymuje.
I teraz mam to tak ustawione ale problem jaki występuje to przy długim naciśnięciu i starcie rolety np. jazda w górę do końca, krótkie naciśnięcie przycisku nie zatrzymuje jej. Zatrzyma się na sekundę ale po chwili jedzie od razu dalej. Może ja coś robię źle, ale wypróbowałem wszystkie możliwe ustawienia i nadal to nie jest to.
Pozdrawiam
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
LukaszH
Trochę ruszył temat wsparcia GG z czego bardzo się cieszę
Możecie dać znać czy dołożycie obsługę żaluzji fasadowych?
-
Maniek913
Dołączam się do prośby - przy nowej bibliotece to tylko jedna linijka kodu:
rs->addTiltFunctions();
-
Maniek913