To się zgadza bo już myślałem że jakieś nowościkrycha88 wrote: Sat Mar 21, 2026 8:14 amNie da się ustawić 5 przekaźników na GPIO1LukiSpajder wrote: Sat Mar 21, 2026 7:42 amJa trochę nie rozumiekrycha88 wrote: Sat Mar 21, 2026 6:53 am
Jest to celowe wtedy będą one działać w tej samej grupie. Może wieczorem jeszcze wrzucę wersje z obsługa rolet.
Ustawiamy 5 przekaźników na 1 GPIO , to w Cloud pojawi się tylko jeden przekaźnik nie 5 .
Jeśli chodzi o grupę to znaczy ?Możesz ustawić 5 przekaźników na różnych GPIO w tej samej grupie wtedy jak dodasz przycisk w tej samej grupie co przekaźniki to będziesz sterować tymi 5 przekaźnikami. W cloud będzie 5 przekaźników. Jak chcesz mieć 5 przekaźników sterowanymi 5 przyciskami to musisz im ustawisz oddzielne grupy.
Nowa wersja GUI Generic
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
A jak bys zdefiniował to dla i2c? Najpierw wybór GPIO a same opcje czujników jak teraz?krycha88 wrote: Sat Mar 21, 2026 8:19 amBędę patrzeć, ale jeszcze czekam na odzew czy moja propozycja ma sens.[email protected] wrote: Sat Mar 21, 2026 8:03 am @krycha88 listę GPIO dla esp32 masz w. Branchu develop bo zdefiniowałem dla każdego modelu![]()
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
to właśnie określa w której grupie przekaźnik będzie działać.LukiSpajder wrote: Sat Mar 21, 2026 8:45 am To się zgadza bo już myślałem że jakieś nowości. Ale ja pisałem że pole wyboru liczby przekaźników pozwala na wybranie pięciu sztuk i zapisanie przy jednym GPIO . To co zaznaczone czerwonym kwadracikiem
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
krycha88
jak wybierze się i2c to za pomocą JS odkrywam listę dostępnych sensorów.[email protected] wrote: Sat Mar 21, 2026 9:02 am A jak bys zdefiniował to dla i2c? Najpierw wybór GPIO a same opcje czujników jak teraz?
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Dobra teraz zrozumiałem tworzą pary czyli przekaźnik nr5 i przycisk sterujący nr 5krycha88 wrote: Sat Mar 21, 2026 10:02 amto właśnie określa w której grupie przekaźnik będzie działać.LukiSpajder wrote: Sat Mar 21, 2026 8:45 am To się zgadza bo już myślałem że jakieś nowości. Ale ja pisałem że pole wyboru liczby przekaźników pozwala na wybranie pięciu sztuk i zapisanie przy jednym GPIO . To co zaznaczone czerwonym kwadracikiem
Rozumiem
-
krycha88
Dodałem obsługę rolet w podstawowym wariancie, wystarczy zdefiniować
Jeżeli macie jakieś sugestie to śmiało.
ogólnie się zastanawiam czy to jest jeszcze zrozumiałe, czy robi się GUI-Generic 2Shutter Motor Up
Shutter Motor Down
Shutter Button Up
Shutter Button Down
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
LukaszH
Ciekawa koncepcja i bardziej wykorzystuje to co już jest w bibliotece supladevice. Dla mnie sensownie układane są GPIO i czym mają być i później parowanie co z czym ma działać (przycisk z elementem wykonawczym).
Jak będzie wyglądać sprawa ekspanderów MCP/PCF? Czy do takiej wersji będzie wymagany builder online czy to tylko jeden soft uniwersalny konfigurowalny z poziomu GUI? W supladevice nie ma kilku czujników, liczników, wyświetlaczy, pomysł jest aby zachować to co jest obecnie czy tylko to co ma wbudowana biblioteka supladevice?
A możesz dodać ESP32 i ESP32 C3 - więcej mam takich modułów do testowania, to mógłbym trochę się pobawić
Jak będzie wyglądać sprawa ekspanderów MCP/PCF? Czy do takiej wersji będzie wymagany builder online czy to tylko jeden soft uniwersalny konfigurowalny z poziomu GUI? W supladevice nie ma kilku czujników, liczników, wyświetlaczy, pomysł jest aby zachować to co jest obecnie czy tylko to co ma wbudowana biblioteka supladevice?
A możesz dodać ESP32 i ESP32 C3 - więcej mam takich modułów do testowania, to mógłbym trochę się pobawić
-
krycha88
Liczę na to, że ta wersja się przyjmie i trafi do buildera, ale jeszcze kilku rzeczy brakuje. Na ten moment chciałbym dodać elementy, które są już w bibliotece, a następnie obsługę układów takich jak CSE7766, HLW8012 i BL0937.LukaszH wrote: Sat Mar 21, 2026 11:27 am Ciekawa koncepcja i bardziej wykorzystuje to co już jest w bibliotece supladevice. Dla mnie sensownie układane są GPIO i czym mają być i później parowanie co z czym ma działać (przycisk z elementem wykonawczym).
Nie chciałbym natomiast dokładać ekspanderów, bo dostosowanie pod to GUI oznaczałoby sporo dodatkowej pracy a mało korzyści. Można to zrobić w kodzie co jest naprawdę proste - ale może kiedyś. Postaram się dzisiaj wrzucić wersję dla ESP32.
-
LukaszH
Brzmi dobrze i jak będzie opcja z ESP32 (szczególnie C3), to mam kilka wolnych modułów, to bym się pobawił. Czujnik analogowy też by był wskazany (KOP) - w najbliższych dniach chcę zainstalować czujnik poziomu cieczy w zbiorniku deszczówki: czujnik.
-
Leszekbialy
- Has thanked: 2 times
Witam, bardzo fajne podejście wydaje mi się bardziej przejrzyste od poprzedniej wersji i chyba ten kierunek mi się podoba. Jeśli nie przeoczyłem to przepraszam ale planujesz to jako jeden mega soft konfigurowany w web serweże czy podobnie jak w poprzedniej wersji będzie się generować wybrane elementy? Poza tym jak zwykle znów kawał dobrej roboty, gratulacje za chęci i cierpliwość.