Kolego - niepotrzebnie się unosisz.wsosniak wrote: Tue Jun 19, 2018 8:20 pm Użytkowniku @DUch__ to forum to nie jest Twój prywatny folwarkTo że zrobiłeś kilka dobrych rzeczy dla supli nie uprawnia Ciebie do tego , żebyś pisał które tematy są ok a które nie.
Suplę bardzo polubiłem ale tego forum nie - nie dlatego że to forum było nieużytecznie dla mnie , nie, było i to bardzo ale nie czuję się tu swobodnie , nie czuję się zapaleńcem (raczej praktykiem), i boję się zadawać pytania czy prezentować pospolite rozwiązania, a w zasadzie to odpowiedzi na nie udzielane przez @Duch__
To był mój ostatni post na tym forum , kasuje mojego usera
My elektrycy, elektronicy, "zawodowcy" posiadający jakieś uprawnienia i doświadczenie (w moim przypadku jakieś 35 lat) mamy nawyk poczucia odpowiedzialności za innych, mniej świadomych. Uwierz mi - widziałem naprawdę wiele wypadków z prądem, i to ludzi uznawanych za fachowców, niestety śmiertelny też... a zdarzało się pracować przy telemechanice działającej po sieci 110kV ...
Wszystkie uwagi to tylko dla waszego bezpieczeństwa, a fantazję ludzie mają...
Trudno tu nauczyć was podstaw energetyki, więc przynajmniej staramy się uświadamiać zagrożenia - i nie po to, aby się wymądrzać.
Możesz nazwać to skrzywieniem zawodowym, ale osobiście wolę, abyś się na mnie (i nie tylko) obraził, niż miałbyś z nieświadomości zrobić sobie krzywdę. Poczuj się też jako autor "usprawnień" odpowiedzialny za użytkującą te urządzenia rodzinę. I nie mówię konkretnie do ciebie - to ogólne uwagi do wszystkich suplowiczów.
Jeśli zaś chodzi o pomoc - porównaj np. z elektrodą...