Instalacja pod bramę+furtkę

prenrzyk
Been thanked: 1 time

Witajcie :)
Może to nie jest do końca dobre forum do tego pytania ale myślę, że wielu użytkowników wykorzysta ten temat.
O co chodzi.
Posiadam w domu Suple + bramkę pod ZigBee.
Jestem na etapie montażu bramy wjazdowej oraz furtki.
Czekam na nowy moduł Supli od bramy + furtka.
Od domu do bramy+furtka będę puszczał przewody zasilające 230v + skrętka.

Planuje wideodomofon Dauha(ale bez monitora), tylko tablet gdzie będę miał aplikacje Supli, DMSS(Dauha) i pewnie coś jeszcze np. klimatyzacje, boiler.
Czy to jest dobre rozwiązanie ? Otwieranie furtki, bramy można za pomocą aplikacji na monitorze(Supli), można pobawić się w przekaźniki i otwieranie również zrobić w DMSS lub całkowicie za pomocą włącznika np od rolet gdzie jest Supla lub podłączyć nowy i zamontować RNW-01 i kombinacji jak chcemy to ograć full.
Czy to jest dobre podejście ? Tablet na stałe podłączony, ładowany do 80% i nie cały czas + ekran zapalany po zbliżeniu się do tabletu.
Dzięki temu mam 1 urządzenia na stałe + telefon jak jestem poza domem.
Kamery planuje Dauha więc jest opcja by podpiąć wideodomofon pod switch'a, chce uniknąć monitora'a Dauha bo to praktycznie bezużyteczne jest urządzenie.

Co o tym sądzicie - może inne rozwiązanie ktoś ma ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

prenrzyk wrote: Mon Mar 23, 2026 12:26 pm Od domu do bramy+furtka będę puszczał przewody zasilające 230v + skrętka.
Ja tylko się skrętki przyczepię :P.
Ludzie traktują skrętkę jako przewód do wszystkiego. Natomiast to jest przewód do Ethernetu (+ PoE). To nie jest uniwersalny przewód sygnałowy.
Także nie wiem co tam na Ethernet planujesz. Natomiast do bram/furtek/domofonów często przydają się przewody sygnałowe z jakimś zapasem żył.
Najlepiej wersje żelowane i do kładzenia w gruncie.

Ja polecam też dać przewody do miejsca, gdzie planujesz mieć skrzynkę na listy. Osobiście używam 2x żyły podłączone do SBW-01 a w skrzynce układ z przekaźnikiem i dwoma mikroswitachami, które dają sygnał jest/nie ma poczty.
Możesz też inne podejście tutaj zastosować, np. z zasilaniem w skrzynce - także warto dać odpowiednią ilość żył.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A ja pozwolę dobie dopisać, abyś wziął do serca dokładnie wszystko co napisał Krzysiek (@klew). Bo ma w 100% rację.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

prenrzyk wrote: Mon Mar 23, 2026 12:26 pm Planuje wideodomofon Dauha(ale bez monitora), tylko tablet gdzie będę miał aplikacje Supli, DMSS(Dauha) i pewnie coś jeszcze np. klimatyzacje, boiler.
Czy to jest dobre rozwiązanie ? Otwieranie furtki, bramy można za pomocą aplikacji na monitorze(Supli), można pobawić się w przekaźniki i otwieranie również zrobić w DMSS lub całkowicie za pomocą włącznika np od rolet gdzie jest Supla lub podłączyć nowy i zamontować RNW-01 i kombinacji jak chcemy to ograć full.
Czy to jest dobre podejście ?
Co o tym sądzicie - może inne rozwiązanie ktoś ma ?
Wideodomofon i zamiast monitora tylko tablet, to słabe rozwiązanie. Ja mam 3, docelowo 4 monitory Akuvox i tam też w każdym monitorze aplikacja Supli. Temat był poruszany tutaj viewtopic.php?t=18321 W każdym z tych monitorów mam też ustawiony po adresie rtsp:// podgląd kamerki domofonowej analogowej/IP (wyzwalanej też przez dzwonek) i 3 kamer Dahua. Wideodomofon bez monitora, to trochę słabe.

Mój wideodomofon składa się z kamerki analogowej viewtopic.php?p=231137#p231137, która jest dwoma przewodami podłączona do wideoserwera Grandstream i jako już kamerka IP skonfigurowana w Fritzboxie https://telefonanlage-sprechanlage.de/J ... yFJ0y-hjsr i tak skonstruowany wideodomofon nie potrzebuje chmury i ma zero opóźnień. Dodatkowy tip konfiguracji https://www.youtube.com/watch?v=wwc6Gku-uBA.
prenrzyk
Been thanked: 1 time

Ciężko ogarnąć out-of-the-box :/
Przewody puściłem zgodnie z Waszymi sugestiami, aż z nadmiarem :)

Tak na prawdę potrzebuje videodomofon gdzie będę mógł otworzyć bramę i furtkę.
Nie chciałem kolejnej apki, dlatego skoro mam kamery Dahua to najłatwiej mi podłączyć się do switch'a pod kamery i mam gotowe, monitor mogę założyć od Dauha ale to tylko to sprawdzę.
Twój przykład może i fajny, ale zabawy z wersjami by tylko działało nie zbyt mnie interesuje :/
A jakie napędy polecacie ? Brama zwykła panelowa 2.5m skrzydło. By fajnie to zgrać z Suplą.

Znalazłem takie cudo:
https://www.youtube.com/watch?v=5E8Nqsni3pg

Jeśli można wgrać Suple i inne aplikacje od klimy, boiler to rozwiązanie wręcz idealne. Baza to otwieranie furtki + bramy a można w razie "W" można sterować innymi urządzeniami.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Praktycznie każdy napęd na wejście na przycisk pracujący w stylu krok-po-kroku.
Często przydaje się sygnalizacja otwartej bramy - tego nie wszystkie napędy mają.
Możesz zerknąć do działów o SBW-01 i 02 - tam są opisy jak podłączyć konkretne modele
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”