ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 jako wzmacniacz w mesh?
Moderator: vajera
Kupiłem drugą płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 okazyjnie za 27 zł (z jakimiś rabatami) i chciałbym ją podwiesić na poddaszu do czujnika dymu. Już dodałem to jako nowe urządzenie Zigbee <=> Supla Gateway, ale póki co drugi czujnik dymu sparowałem z pierwszego piętra z pierwszą bramką, która tymczasowo jest podwieszona w garderobie na parterze, a mimo to udało się z nią sparować czujnik dymu poprzez Cloud (7% zasięgu radia z pierwszego piętra na parter, przy pozamykanych pokojach). Gdzieś czytałem, że można te bramki połączyć ze sobą, jedną jako główną, a kolejne jako wzmacniacz w mesh czy coś podobne. Jak to się robi i czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie?
Z braku czasu wklejam tylko link.
viewtopic.php?t=18122
Dodam jeszcze, że w pierwszym poście Zbyszek dość szczegółowo opisuje działanie i podaje alternatywne rozwiązania (chyba
).
Dodam jeszcze, że w pierwszym poście Zbyszek dość szczegółowo opisuje działanie i podaje alternatywne rozwiązania (chyba
Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
Napiszę zanim ktoś mnie ewentualnie skoryguje.
Jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie nie można, bo konkretne rozwiązanie może zależeć od warunków pracy sieci Zigbee.
Jeżeli będzie dużo urządzeń końcowych i będą zabudowane na większej powierzchni, to wtedy rozważyłbym użycie kilku bramek.
Jeżeli masz kilka ESP C6, to możesz metodą prób i błędów wypróbować oba rozwiązania, ewentualnie jakieś połączenie "mieszane".
Zawsze możesz wrócić do już wypróbowanej konfiguracji. Łukasz (@vajera) kilka razy wspominał, że sieć Zigbee "potrzebuje czasu", żeby odpowiednio się "dopasowała", więc niech popracuje kilka dni w jednej konfiguracji.
Teoretycznie mógłbyś zaplanować rozmieszczenie wszystkich urządzeń, ale ich zasięg zapewne nie będzie jednakowy i wtedy dojdziesz do wniosku, że coś trzeba będzie zmienić.
Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
Jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie nie można, bo konkretne rozwiązanie może zależeć od warunków pracy sieci Zigbee.
Jeżeli będzie dużo urządzeń końcowych i będą zabudowane na większej powierzchni, to wtedy rozważyłbym użycie kilku bramek.
Jeżeli masz kilka ESP C6, to możesz metodą prób i błędów wypróbować oba rozwiązania, ewentualnie jakieś połączenie "mieszane".
Zawsze możesz wrócić do już wypróbowanej konfiguracji. Łukasz (@vajera) kilka razy wspominał, że sieć Zigbee "potrzebuje czasu", żeby odpowiednio się "dopasowała", więc niech popracuje kilka dni w jednej konfiguracji.
Teoretycznie mógłbyś zaplanować rozmieszczenie wszystkich urządzeń, ale ich zasięg zapewne nie będzie jednakowy i wtedy dojdziesz do wniosku, że coś trzeba będzie zmienić.
Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Nic dodać, ni ująć - jest tyle możliwości, że bez prób i błędów trudno znaleźć idealne rozwiązanie dla konkretnych warunków.RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:56 pm Napiszę zanim ktoś mnie ewentualnie skoryguje.![]()
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Na razie ta pierwsza bramka obsługuje mi tylko 3 (4 licząc dwa czujniki skrzynki pocztowej) urządzenia na parterze, plus dodany drugi czujnik dymu, który ma pójść na poddasze i obawiam się, że będzie tracił zasięg. Wgrałem do tej drugiej płytki soft od Zibi Zigbee Range Extender, ale nie mogę tej płytki póki co sparować z bramką na parterze. Ani z mojego pokoju na piętrze, ani jak ten router zniosę na dół i podłączę blisko bramki. Może winą jest, że nie mam jeszcze podłączonej anteny zewnętrznej, ale z tak bliskiej odległości, to powinien się chyba router i bez antenki zewnętrznej z bramką sparować.
Próbuj, działaj, dziel się doświadczeniem!Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
Podejdź do tematu metodycznie, opracuj jakiś plan, sprawdzaj, zapisuj, analizuj.
Masz szansę być pierwszym tutaj, który zbada i przybliży problem oraz jego potencjalne rozwiązania użytkownikom tego Forum.
Sam jestem niezmiernie ciekaw rezultatów...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Niezręcznie mi pisać po Łukaszu i ZbyszkuJaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm ... ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem?
Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 4:30 pmPróbuj, działaj, dziel się doświadczeniem!Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
Podejdź do tematu metodycznie, opracuj jakiś plan, sprawdzaj, zapisuj, analizuj.
Masz szansę być pierwszym tutaj, który zbada i przybliży problem oraz jego potencjalne rozwiązania użytkownikom tego Forum.
Sam jestem niezmiernie ciekaw rezultatów...
Chyba urządzenie się sparowało, bo komunikat w Cloud:
Ostatnio sparowane urządzenie
ZIBI::MY_RANGE_EXTENDER - 25.03.2026, 17:02
Ale, nowy czujnik dymu, który teraz leży u mnie na biurku w pokoju na piętrze obok extendera, nie zyskał na sile. Jest tak, jakby sygnał łapał z bramki na dole.
Siła sygnału radia 7%
Poziom baterii 91%
Coś jest chyba z softem bramki Z2S nie tak, bo parowałem ten czujnik dymu z bramką wczoraj z dalekiej odległości i pokazywał wczoraj taki sam słaby zasięg. Zniosłem teraz czujnik na dół koło bramki, zasięg się nie poprawił. Sparowałem czujnik dymu na nowo z bramką i nagle pokazuje inne parametry:
Ostatnio sparowane urządzenie
_TZE284_n4ttsck2::TS0601 - 25.03.2026, 21:16
Siła sygnału radia 50%
Poziom baterii 86%
Zaniosłem teraz czujnik dymu na górę do pokoju, siła sygnału i poziom w Cloud się nie zmienia.
Czy to jest ograniczenie ilości urządzeń końcowych czy inne?RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:56 pm Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
Ile wynosi to ograniczenie?