ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 jako wzmacniacz w mesh?

Moderator: vajera

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Kupiłem drugą płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 okazyjnie za 27 zł (z jakimiś rabatami) i chciałbym ją podwiesić na poddaszu do czujnika dymu. Już dodałem to jako nowe urządzenie Zigbee <=> Supla Gateway, ale póki co drugi czujnik dymu sparowałem z pierwszego piętra z pierwszą bramką, która tymczasowo jest podwieszona w garderobie na parterze, a mimo to udało się z nią sparować czujnik dymu poprzez Cloud (7% zasięgu radia z pierwszego piętra na parter, przy pozamykanych pokojach). Gdzieś czytałem, że można te bramki połączyć ze sobą, jedną jako główną, a kolejne jako wzmacniacz w mesh czy coś podobne. Jak to się robi i czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Z braku czasu wklejam tylko link. :D viewtopic.php?t=18122
Dodam jeszcze, że w pierwszym poście Zbyszek dość szczegółowo opisuje działanie i podaje alternatywne rozwiązania (chyba :) ).
Jaroni

Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
RomanG

Napiszę zanim ktoś mnie ewentualnie skoryguje.😄
Jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie nie można, bo konkretne rozwiązanie może zależeć od warunków pracy sieci Zigbee.
Jeżeli będzie dużo urządzeń końcowych i będą zabudowane na większej powierzchni, to wtedy rozważyłbym użycie kilku bramek.
Jeżeli masz kilka ESP C6, to możesz metodą prób i błędów wypróbować oba rozwiązania, ewentualnie jakieś połączenie "mieszane".
Zawsze możesz wrócić do już wypróbowanej konfiguracji. Łukasz (@vajera) kilka razy wspominał, że sieć Zigbee "potrzebuje czasu", żeby odpowiednio się "dopasowała", więc niech popracuje kilka dni w jednej konfiguracji.
Teoretycznie mógłbyś zaplanować rozmieszczenie wszystkich urządzeń, ale ich zasięg zapewne nie będzie jednakowy i wtedy dojdziesz do wniosku, że coś trzeba będzie zmienić.
Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:56 pm Napiszę zanim ktoś mnie ewentualnie skoryguje.😄
Jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie nie można, bo konkretne rozwiązanie może zależeć od warunków pracy sieci Zigbee.
Jeżeli będzie dużo urządzeń końcowych i będą zabudowane na większej powierzchni, to wtedy rozważyłbym użycie kilku bramek.
Jeżeli masz kilka ESP C6, to możesz metodą prób i błędów wypróbować oba rozwiązania, ewentualnie jakieś połączenie "mieszane".
Zawsze możesz wrócić do już wypróbowanej konfiguracji. Łukasz (@vajera) kilka razy wspominał, że sieć Zigbee "potrzebuje czasu", żeby odpowiednio się "dopasowała", więc niech popracuje kilka dni w jednej konfiguracji.
Teoretycznie mógłbyś zaplanować rozmieszczenie wszystkich urządzeń, ale ich zasięg zapewne nie będzie jednakowy i wtedy dojdziesz do wniosku, że coś trzeba będzie zmienić.
Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
Nic dodać, ni ująć - jest tyle możliwości, że bez prób i błędów trudno znaleźć idealne rozwiązanie dla konkretnych warunków.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni

Na razie ta pierwsza bramka obsługuje mi tylko 3 (4 licząc dwa czujniki skrzynki pocztowej) urządzenia na parterze, plus dodany drugi czujnik dymu, który ma pójść na poddasze i obawiam się, że będzie tracił zasięg. Wgrałem do tej drugiej płytki soft od Zibi Zigbee Range Extender, ale nie mogę tej płytki póki co sparować z bramką na parterze. Ani z mojego pokoju na piętrze, ani jak ten router zniosę na dół i podłączę blisko bramki. Może winą jest, że nie mam jeszcze podłączonej anteny zewnętrznej, ale z tak bliskiej odległości, to powinien się chyba router i bez antenki zewnętrznej z bramką sparować.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
Próbuj, działaj, dziel się doświadczeniem!
Podejdź do tematu metodycznie, opracuj jakiś plan, sprawdzaj, zapisuj, analizuj.
Masz szansę być pierwszym tutaj, który zbada i przybliży problem oraz jego potencjalne rozwiązania użytkownikom tego Forum.
Sam jestem niezmiernie ciekaw rezultatów...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG

Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm ... ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem?
Niezręcznie mi pisać po Łukaszu i Zbyszku😀, ale dodam jeszcze; według mnie jest słuszne to, co napisałeś, bo dwa piętra, to już jest dość sporo. ... ale może zadziała. To musisz sprawdzić sam. Jeżeli miałbym doradzać; na początek na co drugą kondygnację daj bramkę i sprawdź działanie.
Jaroni

Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 4:30 pm
Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
Próbuj, działaj, dziel się doświadczeniem!
Podejdź do tematu metodycznie, opracuj jakiś plan, sprawdzaj, zapisuj, analizuj.
Masz szansę być pierwszym tutaj, który zbada i przybliży problem oraz jego potencjalne rozwiązania użytkownikom tego Forum.
Sam jestem niezmiernie ciekaw rezultatów...
:) He, jak kupię okazyjnie trzecią płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i osprzęt do niej (być może przydałaby się jedna bramka do piwnicy, pralni). Wtedy na pewno będę testował, czy lepiej jest druga bramka vajery, czy Twój router :) I nie omieszkam podzielić się wynikami. Działajcie dalej, fajne jest, co robicie.

Chyba urządzenie się sparowało, bo komunikat w Cloud:
Ostatnio sparowane urządzenie
ZIBI::MY_RANGE_EXTENDER - 25.03.2026, 17:02

Ale, nowy czujnik dymu, który teraz leży u mnie na biurku w pokoju na piętrze obok extendera, nie zyskał na sile. Jest tak, jakby sygnał łapał z bramki na dole.

Siła sygnału radia 7%
Poziom baterii 91%

Coś jest chyba z softem bramki Z2S nie tak, bo parowałem ten czujnik dymu z bramką wczoraj z dalekiej odległości i pokazywał wczoraj taki sam słaby zasięg. Zniosłem teraz czujnik na dół koło bramki, zasięg się nie poprawił. Sparowałem czujnik dymu na nowo z bramką i nagle pokazuje inne parametry:
Ostatnio sparowane urządzenie
_TZE284_n4ttsck2::TS0601 - 25.03.2026, 21:16
Siła sygnału radia 50%
Poziom baterii 86%
Zaniosłem teraz czujnik dymu na górę do pokoju, siła sygnału i poziom w Cloud się nie zmienia.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:56 pm Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
Czy to jest ograniczenie ilości urządzeń końcowych czy inne?
Ile wynosi to ograniczenie?

Return to “Bramka ZigBee”