Szablony powiadomień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 4:44 pm
Teraz jednak nie wiem nawet, jak to dokładnie w cloud wygląda (u mnie cały czas jest SUPLA Cloud 25.12.04).
Kiedyś (na spotkaniu online) pytałem, czy jest jakiś algorytm uaktualniania serwerów.
Przemek powiedział, że generalnie to nie ma i aktualizują grupami.
Ja to jednak mam zazwyczaj pecha, bo do mnie (svr93) aktualizacje zazwyczaj dochodzą dosyć późno ;-)
W każdym razie, jak osiągnę na polu powiadomień jakieś sukcesy, to się nimi tutaj podzielę :)
Wypatruj go o świcie. O brzasku patrz na wschód ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Wed Mar 25, 2026 6:24 pm
Teraz jednak nie wiem nawet, jak to dokładnie w cloud wygląda (u mnie cały czas jest SUPLA Cloud 25.12.04).
Kiedyś (na spotkaniu online) pytałem, czy jest jakiś algorytm uaktualniania serwerów.
Ja to jednak mam zazwyczaj pecha, bo do mnie (svr93) aktualizacje zazwyczaj dochodzą dosyć późno ;-)
W każdym razie, jak osiągnę na polu powiadomień jakieś sukcesy, to się nimi tutaj podzielę :)
Tak jest!

Kierunek - wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja

Dzisiaj wstałem po 12, jest szansa, ze jutro zerwę się o brzasku (dla mnie ok. 10 :)).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Wed Mar 18, 2026 1:21 pm ..

Aby zobaczyć, jakie pola są dostępne, można użyć:

Code: Select all

{{ kanał }}
....
@klew o co chodzi w tej podpowiedzi. Mam już serwer 26.03, temat fajny i chcę to potestować. Co znaczy zobaczyć jakie pola są dostępne? Jakie pola? i gdzie to wpisać?
EDIT:
Pierwsza próba zaliczona pozytywnie. Warunek zadziałał :P Tylko nie wiem o co chodzi z tymi polami i tą podpowiedzią dostępnych pól.
EDIT:
Kurna... To jest piękna rzecz. Tylko trzeba ogarnąć terminologię dla poszczególnych kanałów. Super sprawa.
klew

zzrr wrote: Thu Mar 26, 2026 10:44 am @klew o co chodzi w tej podpowiedzi. Mam już serwer 26.03, temat fajny i chcę to potestować. Co znaczy zobaczyć jakie pola są dostępne? Jakie pola? i gdzie to wpisać?
EDIT:
Pierwsza próba zaliczona pozytywnie. Warunek zadziałał :P Tylko nie wiem o co chodzi z tymi polami i tą podpowiedzią dostępnych pól.
EDIT:
Kurna... To jest piękna rzecz. Tylko trzeba ogarnąć terminologię dla poszczególnych kanałów. Super sprawa.
Wrzuć sobie takie powiadomienie w scenę:

{% set ch = getChannel(ID_KANAŁU) %}
{{ ch }}
Pod ID_KANAŁU wstaw jakieś id swojego kanału ;). Ważne aby był online.
Następnie odpal taką scenę. Dostaniesz powiadomienie z listą dostępnych parametrów i ich wartościami.
zzrr

klew wrote: Thu Mar 26, 2026 11:19 am ..

Następnie odpal taką scenę. Dostaniesz powiadomienie z listą dostępnych parametrów i ich wartościami.
No jest. faktycznie. :P Czyli dla zapisu "on":true to w składni samo on działa tak jak w C jako true. Tak to należy rozumieć. Tak? bo jak próbowałem to samo "on" zadziałało. Wcześniej pisałem ON to już nie :)
Last edited by zzrr on Thu Mar 26, 2026 11:29 am, edited 2 times in total.
klew

zzrr wrote: Thu Mar 26, 2026 11:24 am
klew wrote: Thu Mar 26, 2026 11:19 am ..

No jest. faktycznie. :P Czyli dla zapisu "on":true to w składni samo on działa tak jak w C jako true. Tak to należy rozumieć. Tak? bo jak próbowałem to samo "on" zadziałało. Wcześniej pisałem ON to już nie :)
Tak, to jest "case sensitive". W tym jsonie w powiadomieniu widać też format danych: "on":true (to bool), "value":12.23 (float/liczba), "test":"wartość" (tekst).

Teraz:
if ch.on
albo
if value > 23.1
albo
if test == "wartość"

No i pamiętaj, że jak masz powiadomienie w reakcji, to "kontekst" aktualnego kanału jest dostępny bezpośrednio, czyli bez pisania tego "ch."
zzrr

klew wrote: Thu Mar 26, 2026 11:27 am ....

No i pamiętaj, że jak masz powiadomienie w reakcji, to "kontekst" aktualnego kanału jest dostępny bezpośrednio, czyli bez pisania tego "ch."
No na razie jestem na takim etapie że tylko tak udało mi się to zrobić, właśnie bez "ch" ale widziałem filmik jak to wyglada przy tworzeniu składni w scenach... To jest świetne. Można w jednej wiadomości zrobić całkiem fajny raport w razie potrzeby.
zzrr

zzrr wrote: Thu Mar 26, 2026 11:31 am
klew wrote: Thu Mar 26, 2026 11:27 am ....

No na razie jestem na takim etapie że tylko tak udało mi się to zrobić, właśnie bez "ch" ale widziałem filmik jak to wyglada przy tworzeniu składni w scenach... To jest świetne. Można w jednej wiadomości zrobić całkiem fajny raport w razie potrzeby.
EDIT:
Jeszcze o tym wiem mało ale już widzę że to świetna sprawa. Gratulacje i podziękowania za pomysł i wdrożenie.
Zibi_007

klew wrote: Wed Mar 25, 2026 6:24 pm
Chcesz już iść? Jeszcze ranek nie tak bliski,
Słowik to, a nie skowronek się zrywa
I śpiewem przeszył trwożne ucho twoje.
Co noc on śpiewa owdzie na gałązce
Granatu: wierzaj mi, że to był słowik.

Teraz dopiero mi zaktualizowało serwer ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

klew wrote: Tue Mar 24, 2026 1:37 pm Zapraszam do testowania i dzielenia się swoimi pomysłami :)
OK. Potestowałem.
Pomysł fajny, wykonanie też, ale nie ma róży bez ognia ;-)
Szkoda, że zamiast wykorzystać rozwiązanie @Fracza (scripts - mam na myśli polecenia i składnię) skorzystano z inja.
Myślę, że wielu osobom (w tym mnie) prościej byłoby przenieść swoje skrypty do cloud.
A tak trzeba przerabiać. Nie jest to trudne. Te proste działają już po chwili, bo już np. mamy numer kanału, odczytywaną wartość i warunki.
I ja niestety przy tych prostych będę musiał pozostać.
Nic bardziej skomplikowanego i rozbudowanego nie przerzucę do cloud, bo... treść wiadomości może zawierać maksymalnie 500 znaków.
Jeden z moich skryptów u Fracza ma tych znaków 2102 :(

W każdym razie jest potencjał, a sprawę komunikatu o otwartej bramie wjazdowej po 22 uważam za oficjalnie załatwioną dzięki nowym szablonom :)
Bramę garażową po 18 też sobie ustawiłem ;-)
I informację o możliwym oblodzeniu (zamieszczam, jako przykład):

## set temp = getChannel (nr_kanału_termometru_zewn)
## if temp.temperature < 0 and temp.temperature > -2.0
Temperatura na zewnątrz poniżej zera. Uważaj na oblodzenie!
## endif
I harmonogram uruchamiający scenę od poniedziałku do piątku w godzinach 7-8 (tak wstaje i wyjeżdża Żona, bo ja zazwyczaj jeszcze śpię ;-))

*/15 7-8 * * *
To by było na tyle. jak znajdę więcej czasu, to spróbuję w tych 500 znakach zrobić coś bardziej zaawansowanego...

Return to “Pomysły i koncepcje”