czujnik ultradźwiękowy poziomu wody

Łukasz_Z

Zibi_007 wrote: Wed Oct 29, 2025 12:59 am UWAGA!
Oficjalnie porzucam wersję softu zamieszczoną w tym poście viewtopic.php?p=204527#p204527
Oczywiście wszystko działa, ale był on stworzony na "potrzeby chwili" (brak odczytów po skompilowaniu softu w GG) i korzysta z kanału odległości/głębokości.
Jeśli ktoś chce, to bez problemów dalej może go używać i pod sam czujnik SR jest to dobre rozwiązanie. Źródło też tam zamieściłem, więc jest możliwość dowolnej modyfikacji kodu pod swoje potrzeby.
Ostatnio nastąpił tutaj spory "wysyp" softów do obsługi czujników odległości.
No i będzie kolejny.
Soft nie jest mojego autorstwa. Skorzystałem z kodu i uprzejmości kolegi @vajera i po delikatnej modyfikacji zamieszczam go jako alternatywę dla tego mojego wcześniejszego. @vajera zrobił już też PR do SuplaDevice z tym kodem sensora, jako GPM.
Nic się nie zmienia - soft pod ESP32C3 4MB, z czujnika podłączamy sygnał TRIG pod pin 21, a sygnału ECHO pod pin 20.
GND do GND, a 5V pod 5V (można też pod 3,3V ale nie zawsze działa). Uwaga! Upewnij się na 100% jakiego napięcia potrzebuje Twój moduł.
Kanał odległości/głębokości został zastąpiony kanałem pomiarowym (GPM).
Wszystkie ustawienia są w cloud.
Na początek proponuję ustawienie wyświetlania dwóch miejsc po przecinku.
Kto chce zmienia interwał pomiaru (domyślnie 2000ms, można zmniejszyć do 200ms).
Jednostki, mnożniki, dzielniki, wartości dodane, wszystko do Waszej dyspozycji.
Można ustawić co się chce.
Dodatkowo w cloud (przy urządzeniu) pojawi się kanał temperatury. Można go ukryć, albo... podłączyć termometr (DS18B20) do GPIO4 w C3.
Wszystko działa. Sprawdziłem na kilku (różnych) SR04 (także tych w hermetycznej obudowie) oraz nawet na "chińskich" (podrabianych) DS'ach.
Moduł chodził kilka godzin bez przerwy z ciągłą rejestracją danych (to kolejny plus GPM).
Włączone jest też logowanie, więc jak ktoś chce, to może sobie podejrzeć mierzone wartości (na serial monitorze) jeszcze nawet przed dodaniem modułu do Supli (cloud).
W razie pytań i uwag proszę pisać tutaj.
Mimo instalacji na płytkę C3 mini nic się nie dzieje. Świeci mi cały czas dioda czerwona z zasilania. Płytka nie przechodzi w tryb konfiguracji.
Jakieś pomysły czemu? program (HC_SR04_GPM_ZIBI_test_C3.ino)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Łukasz_Z wrote: Thu Mar 26, 2026 12:00 pm
Zibi_007 wrote: Wed Oct 29, 2025 12:59 am UWAGA!
Oficjalnie porzucam wersję softu zamieszczoną w tym poście viewtopic.php?p=204527#p204527
Oczywiście wszystko działa, ale był on stworzony na "potrzeby chwili" (brak odczytów po skompilowaniu softu w GG) i korzysta z kanału odległości/głębokości.
Jeśli ktoś chce, to bez problemów dalej może go używać i pod sam czujnik SR jest to dobre rozwiązanie. Źródło też tam zamieściłem, więc jest możliwość dowolnej modyfikacji kodu pod swoje potrzeby.
Ostatnio nastąpił tutaj spory "wysyp" softów do obsługi czujników odległości.
No i będzie kolejny.
Soft nie jest mojego autorstwa. Skorzystałem z kodu i uprzejmości kolegi @vajera i po delikatnej modyfikacji zamieszczam go jako alternatywę dla tego mojego wcześniejszego. @vajera zrobił już też PR do SuplaDevice z tym kodem sensora, jako GPM.
Nic się nie zmienia - soft pod ESP32C3 4MB, z czujnika podłączamy sygnał TRIG pod pin 21, a sygnału ECHO pod pin 20.
GND do GND, a 5V pod 5V (można też pod 3,3V ale nie zawsze działa). Uwaga! Upewnij się na 100% jakiego napięcia potrzebuje Twój moduł.
Kanał odległości/głębokości został zastąpiony kanałem pomiarowym (GPM).
Wszystkie ustawienia są w cloud.
Na początek proponuję ustawienie wyświetlania dwóch miejsc po przecinku.
Kto chce zmienia interwał pomiaru (domyślnie 2000ms, można zmniejszyć do 200ms).
Jednostki, mnożniki, dzielniki, wartości dodane, wszystko do Waszej dyspozycji.
Można ustawić co się chce.
Dodatkowo w cloud (przy urządzeniu) pojawi się kanał temperatury. Można go ukryć, albo... podłączyć termometr (DS18B20) do GPIO4 w C3.
Wszystko działa. Sprawdziłem na kilku (różnych) SR04 (także tych w hermetycznej obudowie) oraz nawet na "chińskich" (podrabianych) DS'ach.
Moduł chodził kilka godzin bez przerwy z ciągłą rejestracją danych (to kolejny plus GPM).
Włączone jest też logowanie, więc jak ktoś chce, to może sobie podejrzeć mierzone wartości (na serial monitorze) jeszcze nawet przed dodaniem modułu do Supli (cloud).
W razie pytań i uwag proszę pisać tutaj.
Mimo instalacji na płytkę C3 mini nic się nie dzieje. Świeci mi cały czas dioda czerwona z zasilania. Płytka nie przechodzi w tryb konfiguracji.
Jakieś pomysły czemu? program (HC_SR04_GPM_ZIBI_test_C3.ino)
Bo kompilujesz w nowym SD.
Domyślnie tryb Config na starcie masz wyłączony.
viewtopic.php?p=211627#p211627
Wpisz w kod te dwie linie i będzie po staremu:

Code: Select all

SuplaDevice.allowWorkInOfflineMode(0); 
SuplaDevice.setLeaveCfgModeAfterInactivityMin(0);
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Albo dodaj tylko jedną linię ;)

Code: Select all

SuplaDevice.setInitialMode(Supla::InitialMode::StartInCfgMode);
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
Łukasz_Z

Gdzie mam dodoać linijke kodu jak nie mam kodu?
Po naciśnięci przycisku BOOT co jakiśczas płytka przechodzi w stan konfiguracji, ale dosłownie na pare sekund nie idze nic na niej ustaić.
veeroos

W setupie przed Supladevice.begin
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

veeroos wrote: Thu Mar 26, 2026 2:33 pm W setupie przed Supladevice.begin
Ale Łukasz_Z pisze, że nie ma kodu, tylko jakąś gotową binarkę wgrywa.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
veeroos

Łukasz_Z wrote: Thu Mar 26, 2026 1:57 pm Gdzie mam dodoać linijke kodu jak nie mam kodu?
Po naciśnięci przycisku BOOT co jakiśczas płytka przechodzi w stan konfiguracji, ale dosłownie na pare sekund nie idze nic na niej ustaić.
Łukaszu, od jakiego adresu wgrywasz ten plik? Od 0x0?

Łukasz_Z

używam "NodeMCU-PyFlashe"r tam nie ma możliwośći zmiany.
veeroos

Łukasz_Z wrote: Thu Mar 26, 2026 3:50 pm używam "NodeMCU-PyFlashe"r tam nie ma możliwośći zmiany.
A spróbuj z tym softem:
viewtopic.php?p=204527#p204527

Łukasz_Z

Już jest lepije. Po zainstalowaniu miga niebieska dioda to coś nowego ale nie pokazuje się sieć wifi.

Return to “Ogólna dyskusja”