klew wrote: Thu Mar 26, 2026 11:33 pm
Zibi_007 wrote: Thu Mar 26, 2026 11:15 pm
OK. Potestowałem.
Pomysł fajny, wykonanie też, ale nie ma róży bez ognia

Szkoda, że zamiast wykorzystać rozwiązanie @Fracza (scripts - mam na myśli polecenia i składnię) skorzystano z inja.
Myślę, że wielu osobom (w tym mnie) prościej byłoby przenieść swoje skrypty do cloud.
A tak trzeba przerabiać. Nie jest to trudne. Te proste działają już po chwili, bo już np. mamy numer kanału, odczytywaną wartość i warunki.
I ja niestety przy tych prostych będę musiał pozostać.
Nic bardziej skomplikowanego i rozbudowanego nie przerzucę do cloud, bo... treść wiadomości może zawierać maksymalnie 500 znaków.
Jeden z moich skryptów u Fracza ma tych znaków 2102

....
To by było na tyle. jak znajdę więcej czasu, to spróbuję w tych 500 znakach zrobić coś bardziej zaawansowanego...
Dzięki za feedback!
Szablony powiadomień nie mają zastąpić skryptów (a przynajmniej nie całkowicie

). Skrypty mają dość dużo możliwości, ale pisanie logiki scen w języku do tworzenia szablonów tekstu to dość oryginalne rozwiązanie

.
Szablony powiadomień mają służyć w zasadzie tylko tworzeniu powiadomień,
Mam jeszcze jeden pomysł, gdzie te szablony będą wykorzystane poza powiadomieniami - ale to temat jeszcze nie ustalony z nikim. Mianowicie, gdy kiedyś powstanie KTXT, to chciałbym, aby dało się szablonami ustawiać wartość kanału KTXT.
Limit 500 znaków był wzięty z powietrza. Napisz proszę gdzie i do czego potrzeba więcej

. Możesz wkleić też swoje skrypty (szczególnie ten z 2102 znakami
No i tutaj szablonami zajmuje się serwer i on ma pod ręką C++. Stąd między innymi wybór padł na inja.
Z tym KTXT to doskonały pomysł.
Skrypt z dwoma tysiącami znaków jest bardzo prosty, ale dla mnie niezwykle użyteczny.
Nie będę go tutaj w całości zamieszczał, ale napiszę co w nim jest.
Nazywa się: "Co słychać w domu" i po kolei wyrzuca stan najważniejszych dla mnie urządzeń w jednym z moich domów.
A że mam ich tam trochę, to i znaków się zebrało wiele.
Mniej więcej leci to tak:
Code: Select all
Brama jest {{state(4).hi ? "zamknięta" : "otwarta"}},
Ciśnienie wynosi {{state(7).value |number_format(0, '', '')}} hPa,
Temperatura na zewnątrz od frontu {{state(1).temperature|number_format(1)}}°C,
Światło na werandzie jest {{state(7).on ? "zaświecone" : "zgaszone"}},
Garaż jest {{state(4).hi ? "zamknięty" : "otwarty"}},
Temperatura pieca C.O. {{state(9).temperature|number_format(1)}}°C,
Temperatura ciepłej wody {{state(0).temperature|number_format(1)}}°C,
Węgla w zasobniku jest {{(state(2).depth/(0.007))|number_format(1,',', ',')}}%
({{state(9442).depth*100|number_format(2,',', ',')}} cm),
itd., itp. - łącznie ok. 30 razy.
Skrypt uruchamiam na żądanie, skrótem z pulpitu w telefonie.
Zawsze, wszędzie i o każdej porze mogę sprawdzić co słychać - bez konieczności odpalania Supli i kilkukrotnego przewijania ekranu.