Szablony powiadomień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Mar 27, 2026 2:57 pm
zzrr wrote: Fri Mar 27, 2026 2:41 pm Wystarczyło powiedzieć "przełącznik o którym mówiłem wczoraj" :) ;)
EDIT:
@vajera a coś się dzieje w temacie pushover czy wypadło?
Pushover czekał na nowe powiadomienia w Supla - pytanie, jak ta nowa funkcjonalność powiadomień ma się do potrzeby implementowania Pushover. Nie mam doświadczenia z Pushover, ale na pierwszy rzut oka nowe możliwości powiadomień Supla wydają się bardziej atrakcyjne z punktu widzenia użytkownika tego systemu?
Pushover wg mnie ma w tej chwili jedną (większą) zaletę. Możliwość indywidualizacji powiadomień.
Wadą jest to, że nie jest darmowy. Opłata co prawda niewielka, ale zawsze. Dla mnie do akceptacji.
Osobiście całkowicie już od niego odszedłem, choć muszę przyznać, że swego czasu był dla mnie "objawieniem".
Powiadomienia w Supli w moim przypadku są w zupełności wystarczające.
A! Może być ważne. Nawet jak zapłacimy, to i tak jest limit wiadomości...
Last edited by Zibi_007 on Fri Mar 27, 2026 3:10 pm, edited 1 time in total.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

@zzrr może spróbuj podać 2-3 rzeczy, które są w pushover i by się Tobie w SUPLI przydały. Tylko konkrety. Może coś jest w zasięgu i można łatwo wprowadzić
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Fri Mar 27, 2026 3:10 pm @zzrr może spróbuj podać 2-3 rzeczy, które są w pushover i by się Tobie w SUPLI przydały. Tylko konkrety. Może coś jest w zasięgu i można łatwo wprowadzić
Tak żeby nie przesadzić w odniesieniu jakie możliwości daje pushover. Choc nie jestem pewien czy coś w zastępstwie jest możliwe lub ma sens.
Trzeba by w aplikacji SUPLA dodać kilka różnych dźwięków powiadomień z systemu i custom, oraz powiadomienie powtarzalne z koniecznością potwierdzenia odczytania.
To jest minimum jakie przy powiadomieniach są wskazane. Płatna wersja pushover kosztowała ze dwa lata temu 25 zł. dożywotnio.
Limit w płatnej to 10000 wiadomości miesięcznie
EDIT:
Jeszcze sprostuję. To jest 10000 na 1 token. A na koncie jednego użytkownika to tokenów można mieć zdaje się dowolną ilość. Ja mam w tej chwili 5 na jednym koncie i na każdym mam limit 10000 wiadomości. Oczywiście powyższa opłata dotyczy konta nie tokenów. Czyli w ramach tej opłaty mamy dowolną, praktycznie nieograniczoną liczbę wiadomości
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ja w niektórych urządzeniach mam Pushover do dziś.
O możliwość wybrania własnego dźwięku custom w aplikacji Supla dopytywałem jeszcze jak wchodziły powiadomienia do Supli. Także jakby była taka możliwość bardzo bym się ucieszył 😉
Mam tu na myśli aplikacje Supla.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Mi w zasadzie nigdy nie były potrzebne inne dźwięki ale teraz tak myślę ze fajni by było mieć inne dźwięki do różnych kont w Supli :D

P.S. No i trzeba by ogłosić konkurs na pierwszy Suplowy dzwonek ;)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007

robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 7:24 pm Mi w zasadzie nigdy nie były potrzebne inne dźwięki ale teraz tak myślę ze fajni by było mieć inne dźwięki do różnych kont w Supli :D

Akurat w Androidzie to jest do zrobienia, ale trochę "na około".
Klonujesz aplikację Supla. Na tej sklonowanej logujesz się na drugie konto.
W ustawieniach powiadomień ustawiasz różne dźwięki dla każdej Supli.
Mam tak zrobione na HyperOS 2.0.12.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 7:24 pm Mi w zasadzie nigdy nie były potrzebne inne dźwięki ale teraz tak myślę ze fajni by było mieć inne dźwięki do różnych kont w Supli :D

Można nawet tak że jak telefon jest wyciszony to wiadomość o najwyższym priorytecie to nie dość że da znać to jeszcze można jej ustawić że się powtarza co ustawiony również czas np 30s. i będzie "tarabanić" aż się otworzy wiadomości, przeczyta i naciśnie w wiadomości że odczytana. To jest jak dla mnie najlepsza opcja powiadamiania. Taką opcją mój ojciec kiedyś uratował sobie zawartość swojego garażu który ma odległy od domu ok. 2km. Gdyby mu na telefonie nie powtarzało alarmu to by nie było szans żeby usłyszał bo był w piwnicy. Jak wrócił to telefon dalej "naparzał" alarm a nie jakieś "plum". Po rodzaju alarmu już wiedział bez czytania że mu się do garażu ktoś dobiera.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Zibi_007 wrote: Fri Mar 27, 2026 8:09 pm

Od dłuższego czasu unikam w życiu rzeczy zrobionych "na około", nauczyła mnie tego może praca zawodowa co zaczynam sobie chwalić tym że nie poświęcam straconego czasu na poprawki, konfiguracje bo coś się wysypało itd.
Ogólnie lubię porządek :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007

robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 8:40 pm

Od dłuższego czasu unikam w życiu rzeczy zrobionych "na około", nauczyła mnie tego może praca zawodowa co zaczynam sobie chwalić tym że nie poświęcam straconego czasu na poprawki, konfiguracje bo coś się wysypało itd.
Jasna sprawa :) Czasem po prostu się nie da i trzeba trochę dookoła ;-)
Ja i tak mam sklonowaną aplikację Supli, więc dla mnie to normalne rozwiązanie.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 8:40 pm

Jolka, Jolka pamiętasz... 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Pomysły i koncepcje”