[Problem] Brak połączenia z siecią WiFi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Darkblizzard

Mam nietypową sprawę.
Robiłem znajomemu bramkę ZigBee, zrobiłem tymczasową sieć WiFi u siebie w domu z dokładnie taką samą nazwą sieci i hasłem jak u znajomego i wszystko skonfigurowałem. Miało to zadziałać na zasadzie plug and play :D ale nie zadziałało :D Znajomy mi pisał, że po podłączeniu bramki do prądu, bramka miga cały czas na biało. Od razu pomyślałem, że pewnie coś nie tak z połączeniem do WiFi, ale powiedziałem mu, żeby zrobił na telefonie HOTSPOT z taką samą nazwą i hasłem jak jego sieć domowa...i o dziwo bramka zalogowała się od strzału i wszystko ruszyło. I teraz zastanawiam się, dlaczego z hotspota wystartowało, a z sieci domowej którą ma, nie chciało się połączyć. Dodam, że sieć w domu ma 2,4GHz i 5GHz. Obstawiam jeszcze, że router może mieć inny typ enkrypcji hasła od tego hotspotu w telefonie. Co o tym sądzicie?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Darkblizzard wrote: Sat Mar 28, 2026 3:57 pm Mam nietypową sprawę.
Robiłem znajomemu bramkę ZigBee, zrobiłem tymczasową sieć WiFi u siebie w domu z dokładnie taką samą nazwą sieci i hasłem jak u znajomego i wszystko skonfigurowałem. Miało to zadziałać na zasadzie plug and play :D ale nie zadziałało :D Znajomy mi pisał, że po podłączeniu bramki do prądu, bramka miga cały czas na biało. Od razu pomyślałem, że pewnie coś nie tak z połączeniem do WiFi, ale powiedziałem mu, żeby zrobił na telefonie HOTSPOT z taką samą nazwą i hasłem jak jego sieć domowa...i o dziwo bramka zalogowała się od strzału i wszystko ruszyło. I teraz zastanawiam się, dlaczego z hotspota wystartowało, a z sieci domowej którą ma, nie chciało się połączyć. Dodam, że sieć w domu ma 2,4GHz i 5GHz. Obstawiam jeszcze, że router może mieć inny typ enkrypcji hasła od tego hotspotu w telefonie. Co o tym sądzicie?
Możliwe, że w przypadku sieci 2.4 G Hz musi zostać tylko szyfrowanie WPA2-PSK.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Darkblizzard

Dziękuje za przeniesienie tematu. Teraz mam pytanie, czy da się przez telnet, zmienić nazwe zapisanej sieci WiFi i hasła w bramce?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Darkblizzard wrote: Sat Mar 28, 2026 5:03 pm Dziękuje za przeniesienie tematu. Teraz mam pytanie, czy da się przez telnet, zmienić nazwe zapisanej sieci WiFi i hasła w bramce?
Przez Telenet nie, ale przez GUI jak najbardziej.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Darkblizzard wrote: Sat Mar 28, 2026 3:57 pm Mam nietypową sprawę.
Niech kolega sprawdzi czy w routerze nie ma ustawionego wifi6 na sieci 2.4 czyli standardu ax. Sieć 2.4 musi mieć max b/g/n
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Bramka ZigBee”