Nowa wersja GUI Generic

Jureq

dzisiaj powtórzyłem flashowanie "normalnego" oraz NEWGG jeszcze dwukrotnie na tym samym esp8266 i za każdym razem tylko na NEWGG nie chciał się łączyć z siecią

dopisałem do routera nową sieć i ... tadam, połaczył się, co lepsze, nawet OLED i DS18B20 teraz działa

po podłączeniu PZEM niestety brak odczytów, za to w supli oprócz licznika pojawiły się na tym urządzeniu dodatkowe 2 nieaktywne termometry, na oledzie 3 pierwsze ekrany "data error" na czwartym jest poprawnie DS18b20 a dwa ostatnie -1stC

skoro nie działał PZEM to do weryfikacji wgrałem ponownie aktualną wersję GG online i wszystko robi, nawet termometr który na poprzedniej sieci zawieszał się po trzecim przescrollowaniu ekranów teraz działa normalnie - nie wiem osso chodzi
krycha88
Been thanked: 5 times

Jureq wrote: Sun Mar 29, 2026 8:58 am dzisiaj powtórzyłem flashowanie "normalnego" oraz NEWGG jeszcze dwukrotnie na tym samym esp8266 i za każdym razem tylko na NEWGG nie chciał się łączyć z siecią

dopisałem do routera nową sieć i ... tadam, połaczył się, co lepsze, nawet OLED i DS18B20 teraz działa

po podłączeniu PZEM niestety brak odczytów, za to w supli oprócz licznika pojawiły się na tym urządzeniu dodatkowe 2 nieaktywne termometry, na oledzie 3 pierwsze ekrany "data error" na czwartym jest poprawnie DS18b20 a dwa ostatnie -1stC

skoro nie działał PZEM to do weryfikacji wgrałem ponownie aktualną wersję GG online i wszystko robi, nawet termometr który na poprzedniej sieci zawieszał się po trzecim przescrollowaniu ekranów teraz działa normalnie - nie wiem osso chodzi
aby poprawić stabilność połączenia to zrobię poprawki takie jak w GG - niestabilne połączenie niestety potwierdzam. Jaką flagę wybierałeś w builderze dla PZEM? jest to 1F? Do reszty problemów to muszę je sprawdzić - pewnie jeszcze kilka takich kwiatków wyjdzie ale wyprostuję te rzeczy.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Dobra. No to teraz ja.
Nie odzywałem się wcześniej, bo przez cały tydzień testowałem nowe rozwiązanie.
Pojawiały się nowe wersje i możliwości, więc cierpliwie wgrywałem i ustawiałem, co tam doszło.
Teraz kilka uwag ogólnych, jak trzeba będzie , to uszczegółowię.
Wiem, że prace cały czas trwają i dochodzą nowe rzeczy, ale myślę, że po tygodniu prób mogę pokusić się o podsumowanie.
Generalnie to mam wszystkie układy na jakie został skompilowany soft.
Peryferii (czujników itp.) też mi nie brakuje.
Jestem w stanie podłączyć w zasadzie wszystko, co do tej pory oferuję Nowe GG.
Skupiłem się jednak na testowaniu wersji z ESP32.
Stare ESP spisuję już powoli na straty, ale paradoksalnie ten właśnie projekt może dać mu "nowe życie", o czym na końcu.
Kolejne uwagi będą odnosić się więc do wersji na ESP32, a konkretnie C3, bo mam ich sporo, na ali są po ok. 5-6 zł, więc chyba każdy może sobie na nie pozwolić.
Pierwsze co rzuca się w oczy, to połączenie dotychczasowego webserwera ze starym, dobrym GG, ale uczynione w sposób jasny i przejrzysty, więc nikt, kto do tej pory miał do czynienia z GG, czy innymi softami opartymi na SD nie powinien mieć problemu z poruszaniem się i ustawieniami konfiguracyjnymi (za to wielkie brawa).
Układ na stronie konfiguracji jest logiczny i intuicyjny. Ja bym jednak w przyszłości pomyślał o jakimś przycisku (linku) do strony z pomocą, gdzie znajdzie się przejrzysta instrukcja co, jak i gdzie poustawiać (wiadomo, ze takie rzeczy robi się na końcu).
Osobiście przegapiłem posta (informację) o sposobie dodawania czujników temperatury (DSów). Teraz wiem, ze robi się to przez cloud i to jest bardzo fajna opcja zasługująca na pochwałę. I znowu moja uwaga: powinno być jakieś info o tym w panelu konfiguracyjnym. Samo dodawanie w cloud przechodzi bez problemu, nie wiem tylko dlaczego każdy czujnik trzeba dodawać na nowo? Akurat podłączyłem sobie trzy i trzy razy musiałem klikać w cloud "dodaj nowy czujnik". Nie wiem czy to ograniczenie SD, ale w softach, które nawet sam pisałem, jestem w stanie przeskanować wszystkie adresy w jednej pętli i dodać znalezione, jako osobne kanały. To nie dyskwalifikuje tego sposobu, ale jak będę miał 10 termometrów, to się trochę naklikam. Kolejna sprawa, to pytanie dlaczego przy kanale termometru nie widzę ikonki "i" z informacjami. Przy innych (np. relay) pojawia się normalnie a tutaj nie.
Oled (ostatnio dodany) działa dla mnie po prostu genialnie. A z doświadczenia wiem, że to nie jest wcale takie proste ani oczywiste. Wszystkie funkcje ze starego GG zostały przeniesione (nazwy ekranów, ikonki przełączników), generalnie to opcja mocno na plus. napiszę nawet więcej, bo niektórym mogło umknąć, ale @Krycha88 poprawił jedną, za to bardzo irytującą funkcję. Chodzi o wskaźnik mocy sieci. W starym GG na ESP32 zawsze pokazywał maksymalną liczbę kresek (jeśli tylko był połączony). Teraz na ESP32 działa to jak powinno. Kolejne brawa!
Przechodząc do cloud. Tu jest jeszcze trochę pracy. Brakuje mi informacji o IP urządzenia (po prawej stronie). Jeśli mam dodane tylko termometry, to muszę wchodzić w ustawienia routera aby dowiedzieć się jaki adres ma moduł, bo znikąd tej informacji nie wyciągnę.
Kolejna rzecz to brak możliwości ustawienia trybu pracy diody LED w module. Z tym jest większy problem, bo co bym nie ustawił w konfiguracji, to po połączeniu (w ESP32C3) LED świeci i nie da się jej wyłączyć (akurat w C3 SuperMini bije białym światłem po oczach, co jest denerwujące, szczególnie w nocy).
Brakuje mi też opcji aktualizacji softu z poziomu cloud, ale to nie jest niezbędna funkcjonalność.
Co do stabilności softu, bo różne opinie tutaj czytam.
Od piątkowego wieczoru (wtedy wgrałem na jedno C3 wersję z oled) moduł chodzi bez przerwy z trzema termometrami (DS) i ani razu nie zaliczył "zwiechy". Akurat te konkretne termometry są oryginalne i tak samo dobrze chodziły pod moim softem na Zigbee. Wszystko stabilnie i bez problemów a do tego cały czas z włączonym ekranem oled (1,3"). Bardzo fajnie to wygląda.
Nie mam też problemów, aby połączyć się z modułami. Najczęściej robię to przez komputer, ale kilka razy wchodziłem przez telefon i nie było najmniejszego problemu. Przy buforowaniu, które zostało dodane w kodzie wszystko fajnie się ładuje i przełącza. Jedyny moment "zawahania" widzę, kiedy zapisuję jakieś zmiany. Od momentu kliknięcia do żółtego napisu informującego o powodzeniu potrafi minąć dłuższa chwila (nawet 6-8 sekund).
I jak obiecałem kilka słów o ESP8266. Osobiście spisałem go już na straty, ale ten projekt może dać mu drugie życie. Nie wiem, ile jeszcze dodanych opcji on uciągnie i ile z tego będzie mogło być włączonych w tym samym czasie, ale przy starym GG problemy z pamięcią były na porządku dziennym. Tutaj (na razie) wygląda to całkiem nieźle. jeśli nie będziemy szaleć, to myślę, ze wiele starych modułów, które leżą gdzieś u ludzi, znajdzie nowe zastosowanie do prostych modułów DIY, gdzie zasoby ESP32 nie będą potrzebne.
Co bym widział dodane w dalszej kolejności? Oczywiście kolejne czujniki. Podoba mi się dotychczasowy sposób rozbudowy softu. Dodawać po jednej opcji za każdym razem, sprawdzać, jak działa u Użytkowników, jeśli OK, to dodajemy kolejną. Chyba najmniejsza szansa, że się coś popsuje po drodze.
Ja bym natomiast miał propozycję dodania czegoś w następnej kolejności. Mamy już ekran, podstawowe czujniki, to naturalną rzeczą byłyby wg mnie linki bezpośrednie. Takie C3 z jakimś oledem za kilka złotych i obudową z drukarki 3d mogłoby już działać jako bardzo fajny monitor (panel) wyświetlający np. informacje o pogodzie, czy inne ważne dla nas dane.

Krystian - jeśli pozwolisz, to kilka słów osobiście do Ciebie. Mógłbym co prawda napisać PW, ale i tutaj chyba będzie dobrze.
Miałem do Ciebie kiedyś ogromny żal, że tak odszedłeś bez słowa wyjaśnienia i nawet nie zaglądałeś na Forum.
Pytałem o Ciebie podczas spotkań online, które organizował @klew i też żadnej konkretnej informacji nie było.
Myśmy się o Ciebie martwili i smutno nam było, że nas zostawiłeś. Po prostu tak po ludzku, pojawiały się pytania, czy wszystko u niego OK, czy nic mu się nie stało, czy nie za bardzo na niego wszyscy naciskali i mieli tylko pretensje o GG?
Życie nie znosi pustki, mocno w Suplę weszło Zigbee, pojawiło się GG offline, trochę innych, nowych projektów.
Ale tutaj cały czas brakowało Ciebie!
No i wróciłeś, wytłumaczyłeś powód nieobecności (KSF) i jak dla mnie był to powrót w wielkim stylu - prawdziwej Legendy Supli!
Ten soft jest dla mnie czymś genialnym, normalnie odkryciem roku :) Niby prosta sprawa, ale jakie to daje możliwości. Wiem, że do ukończenia projektu droga daleka, ale jeśli Supla i GG ma się rozwijać, a nie tylko trwać, to to jest dobra droga! Jeszcze raz gratuluję i ciesze się, że znowu jesteś z nami :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

a jak się dodaje te DSy z cloud? przegapiłem jakiś post?
krycha88

zaliczyłem małą wtope i na githubie leżał stary soft z przed 2 dni - już to zaktualizowałem. Do waszych zgłaszanych błędów czy sugestii później się odniosę.
kris.gie
Has thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 11:12 am Dobra. No to teraz ja...
...
Jeszcze raz gratuluję i ciesze się, że znowu jesteś z nami :)
Gdyby można było lajkować tu na forum to bym zostawił lajka!!!
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

[email protected] wrote: Sun Mar 29, 2026 11:28 am a jak się dodaje te DSy z cloud? przegapiłem jakiś post?
Na stronie konfiguracji zaznaczasz tylko GPIO, pod które są podpięte DSy. Później w cloud klikasz na dodaj urządzenia/czujniki w zakładce modułu i to wszystko (tak, jak w bramce Auratona albo Z2S). Znajduje adresy i dodaje kanały. Tylko, że pojedynczo.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 12:54 pm
[email protected] wrote: Sun Mar 29, 2026 11:28 am a jak się dodaje te DSy z cloud? przegapiłem jakiś post?
Na stronie konfiguracji zaznaczasz tylko GPIO, pod które są podpięte DSy. Później w cloud klikasz na dodaj urządzenia/czujniki w zakładce modułu i to wszystko (tak, jak w bramce Auratona albo Z2S). Znajduje adresy i dodaje kanały. Tylko, że pojedynczo.
A czyli jak dla bramki tryb parowania 😁 nie połączyłem kropek, dzięki!
krycha88

Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 11:12 am Kolejna sprawa, to pytanie dlaczego przy kanale termometru nie widzę ikonki "i" z informacjami. Przy innych (np. relay) pojawia się normalnie a tutaj nie.
Wyłączyłem taką opcję, ale w najnowszej wersji już powinna być ponownie. Dodatkowo teraz można dodać 20DSów.
Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 11:12 am Kolejna rzecz to brak możliwości ustawienia trybu pracy diody LED w module. Z tym jest większy problem, bo co bym nie ustawił w konfiguracji, to po połączeniu (w ESP32C3) LED świeci i nie da się jej wyłączyć (akurat w C3 SuperMini bije białym światłem po oczach, co jest denerwujące, szczególnie w nocy).
LED (inverted) nie działa tutaj? Dodatkowo masz jeszcze "Status LED" gdzie wskazujesz jak ma się zachowywać. Led który ma przypisany numer pierwszy zawsze będzie dodatkowo odpowiedzialny za LEDa konfiguracyjnego.
Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 11:12 am Brakuje mi też opcji aktualizacji softu z poziomu cloud, ale to nie jest niezbędna funkcjonalność.
Aktualnie ten projekt traktuję jako eksperyment i czy się przyjmie. Jeżeli będzie to iść w dobrym kierunku to powstanie dedykowany builder do tej wersji wtedy będzie możliwość aktualizacji automatyczna. Na chwilę obecną dodam prosty sposób aktualizacji OTA.
Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 11:12 am Krystian - jeśli pozwolisz...
Dzięki:) Ale urlop czasami się należy :P
Jureq

krycha88 wrote: Sun Mar 29, 2026 9:59 am
... Jaką flagę wybierałeś w builderze dla PZEM? jest to 1F? Do reszty problemów to muszę je sprawdzić - pewnie jeszcze kilka takich kwiatków wyjdzie ale wyprostuję te rzeczy.
nic nie wybierałem, ustawiłem rx, tx D5 D6 i zadziałało, to był 1F, był bo jak napisałeś że jest nowsze to wgrałem i ... ja już jestem na to za stary, oled ciemny, ds nie chce się wykryć a w cloudzie widoczny tylko pzem ale nie ma odczytów ...

wygenerowąłem nowe (29) stare GG, wczytałem cofig i OLED działą, PZEM działa, DS znowu -275 ... ja się na razie chyba poddam, nerwy już nie te ...

Return to “GUI Generic”