@vajera już Ci z głowicą napisał, ja tylko dodam, że warto też zrobić reset bramki przed tą operacją. Wgraj też (dla pewności) na nowo plik z aktualizacją. Powinno pójść na kolejnej głowicy. Głowice można też aktualizować równocześnie, jeśli masz je na jednej bramce.lesny8 wrote: Mon Mar 30, 2026 5:27 pm Jak zobaczyłem ten temat to mi się oczy zaświeciłypo cichu liczyłem, że kiedyś bramka Z2S będzie umiała OTA obsługiwać, dla podłączonych urządzeń. No i jest, umie
![]()
![]()
Gdzie indziej czytałem o PID dla TRVZB ale od wersji 1.4.4, a u mnie jest 1.3.0 i nie mam żadnej innej bramki oficjalnej dla tych sonoffów, żeby przeprowadzić procedurę aktualizacji jak to chińczyk wymyślił, dlatego tym bardziej mi się gęba cieszy
Tak czy inaczej, próbowałem w zeszłym tygodniu na bramce produkcyjnej zaktualizować soft na głowicach do 1.4.1. Wziąłem się za pierwszą, ale nie szło na wersji bramki *.108. Dopiero przy wersji bramki Z2S-1.4.109-28/03/26 udało mi się rozpocząć procedurę i z sukcesem zakończyć na pierwszej podłączonej głowicy.
No i na tym stanęło. Bramka nie chce mi już przesyłać softu do pozostałych głowic, nie wiem czy za dużo ma do roboty, czy o co kaman, bo potrafi się czasami dziwnie zachowywać.
Na razie zrzucam winę na brak doświadczenia w obcowaniu z urządzeniami Zigbee bo jeszcze jestem zielony jak sama Suplai próbuje dalej.
ZigBee OTA [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Spokojnie działa.lukasz06 wrote: Mon Mar 30, 2026 4:59 pm Myślę, że tak, choć Pajączekjeszcze coś kombinował z obniżeniem wersji.
Nie wiem na czym stanęło, ale mnie się już nie chciało tego testować, może kiedyś będzie taka potrzeba.
Został mi się jeszcze zawór do aktualizacji, tylko musiałbym najpierw zaktualizować wersję bramki![]()
@vajera uzupełnił o faktyczny zapis wersji w nagłówku (bajty).
U mnie też poszło obniżenie wersji na głowicy.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Jak już napisałem, brak doświadczenia w obcowaniu z bramką i urządzeniami na Zigbee
Po napisaniu posta z telefonu siadłem do komputera, żeby spróbować ponownie aktualizacji. Załadowałem plik do bramki jeszcze raz, chociaż wiedziałem, że jest poprawny, bo jedna głowica się podniosła z nowym firmware, a po drugie sprawdzałem jej rozmiar pobierając plik z powrotem na kompa (przy pierwszych próbach zdarzyło mi się, że plik miał błędny rozmiar, chyba za szybko klepnąłem w 'back to GUI page').
Odpytałem kolejną głowicę o wersję firmware i RSSI i rozpocząłem 'start OTA Upgrade'. Popatrzyłem cierpliwie na ekran i oczom mym ukazał się po chwili licznik z przesłanymi danymi
Po 25 minutach zobaczyłem komunikat oznajmiający koniec przesyłania pliku. Wybrałem kolejną głowicę a tu
już jest 1.4.1 i na jeszcze jednej głowicy też. Została na tamtą chwilę ostatnia do podniesienia.
Wychodzi na to, że jak tak naparzałem w weekend to musiałem kilka na raz zaktualizować, a GUI mi tego nie pokazywał
No to puściłem firmware na ostatnią i też poszło do końca. Musiałem tylko po odczekaniu kilkunastu minut, dla pewności, jak nie chciała się podłączyć do bramki, wymusić jej parowanie, no i na bramce włączyć też parowanie i wymuszanie wiązania.
Teraz wszędzie już mam na wszystkich pięciu wersję 1.4.1 i zaraz je bujam na wersje 1.4.4, a potem już tylko nauka zaklinania
PS. A może by tak wyliczyć CRC po zapisaniu pliku i gdzieś pokazać?
Nie zawsze po wgraniu pliku dostaję komunikat o jego przesłaniu - "Upload success!", a procenty z 0% na 100% zmienia się w mniej niż sekundę. Wiem, że to pierwsza wersja formularza, ale dobrze by było wyłączyć możliwość klikania w 'Back to GUI page' dopóty procedura przesyłania pliku się nie zakończy.
Po napisaniu posta z telefonu siadłem do komputera, żeby spróbować ponownie aktualizacji. Załadowałem plik do bramki jeszcze raz, chociaż wiedziałem, że jest poprawny, bo jedna głowica się podniosła z nowym firmware, a po drugie sprawdzałem jej rozmiar pobierając plik z powrotem na kompa (przy pierwszych próbach zdarzyło mi się, że plik miał błędny rozmiar, chyba za szybko klepnąłem w 'back to GUI page').
Odpytałem kolejną głowicę o wersję firmware i RSSI i rozpocząłem 'start OTA Upgrade'. Popatrzyłem cierpliwie na ekran i oczom mym ukazał się po chwili licznik z przesłanymi danymi
Po 25 minutach zobaczyłem komunikat oznajmiający koniec przesyłania pliku. Wybrałem kolejną głowicę a tu
Wychodzi na to, że jak tak naparzałem w weekend to musiałem kilka na raz zaktualizować, a GUI mi tego nie pokazywał
No to puściłem firmware na ostatnią i też poszło do końca. Musiałem tylko po odczekaniu kilkunastu minut, dla pewności, jak nie chciała się podłączyć do bramki, wymusić jej parowanie, no i na bramce włączyć też parowanie i wymuszanie wiązania.
Teraz wszędzie już mam na wszystkich pięciu wersję 1.4.1 i zaraz je bujam na wersje 1.4.4, a potem już tylko nauka zaklinania
Nie zawsze po wgraniu pliku dostaję komunikat o jego przesłaniu - "Upload success!", a procenty z 0% na 100% zmienia się w mniej niż sekundę. Wiem, że to pierwsza wersja formularza, ale dobrze by było wyłączyć możliwość klikania w 'Back to GUI page' dopóty procedura przesyłania pliku się nie zakończy.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Jeśli chcesz sprawdzić, czy plik update poprawnie się załadował do bramki, to użyj jakiegoś narzędzia do podglądu partycji, ewentualnie wejdź tutaj: https://thelastoutpostworkshop.github.io/ESPConnect/ i sprawdź co masz na partycji Little Fs - możesz sprawdzić, czy jest plik i czy zgadza się jego rozmiar. Nazwą się nie przejmujlesny8 wrote: Mon Mar 30, 2026 7:39 pm Jak już napisałem, brak doświadczenia w obcowaniu z bramką i urządzeniami na Zigbee![]()
Odpytałem kolejną głowicę o wersję firmware i RSSI i rozpocząłem 'start OTA Upgrade'. Popatrzyłem cierpliwie na ekran i oczom mym ukazał się po chwili licznik z przesłanymi danymi![]()
Po 25 minutach zobaczyłem komunikat oznajmiający koniec przesyłania pliku. Wybrałem kolejną głowicę a tujuż jest 1.4.1 i na jeszcze jednej głowicy też. Została na tamtą chwilę ostatnia do podniesienia.
Wychodzi na to, że jak tak naparzałem w weekend to musiałem kilka na raz zaktualizować, a GUI mi tego nie pokazywał![]()
Teraz wszędzie już mam na wszystkich pięciu wersję 1.4.1 i zaraz je bujam na wersje 1.4.4, a potem już tylko nauka zaklinania![]()
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Wiem, wiem, tak robiłemZibi_007 wrote: Mon Mar 30, 2026 8:51 pm ...
Jeśli chcesz sprawdzić, czy plik update poprawnie się załadował do bramki, to użyj jakiegoś narzędzia do podglądu partycji, ewentualnie wejdź tutaj: https://thelastoutpostworkshop.github.io/ESPConnect/ i sprawdź co masz na partycji Little Fs - możesz sprawdzić, czy jest plik i czy zgadza się jego rozmiar. Nazwą się nie przejmuj![]()
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
A więc w temacie ota :
- jeśli o głowice TRVZB Sonoff to można wykonać aktualizacje wsteczną , można to zrobić tylko o jeden numer do tyłu . Przynajmniej u Mnie ( chyba że @Zibi007 się udało
)
- jeśli chodzi o te termometru xaiomi to faktycznie coś nie tak z tą aktualizacja 135 bo ekran przygasa i drenuje baterie .
Walczyłem z tym wczoraj ale to ewidentnie coś z tym softem . Jeśli o cofnięcie to można wgrywać stary soft .
I teraz tak czy możliwe jest że jeśli mamy wrzuconą aktualizację w pamięci bramki to możne ona sam wysłać aktualizacje do urządzenia ?
Bo wczoraj walcząc z tymi termometrami podpiłem jeden pod inną bramę wgrałem 131 . Po ota sparowałem go ponownie z bramką produkcyjną w której plik ota 135 . Rano w termometr był zaktualizowany- ale to jeszcze chciałem potwierdzić aby była 100% pewność .
Zdarza się że po kilku aktualizacja naciskając przycisk ota w GUI nie zainicjuje się ten proces . W skrajnych przypadkach trzeba odłączyć bramkę od zasilania .
Po wrzuceniu pliku fajnie jak by ten wpis z wszytko OK zostawał bo teraz jak się to przegapi to nie wiadomo czy się wgrał.
Nie wiem czy w temacie tego interfejsu użytkownika w GUI czy można np.
Po naciśnięciu Wyśli aby robiło się to pole szare tak aby nie kusiło ponowne naciskanie
.
Jeśli chodzi o postęp aktualizacji raz się wyświetla inny nie - ale czy coś można zmienić ?
Podsumowując całe przesyłanie pliku ota działa rewelacyjnie
Jak zostanie w tej formie to wiedząc że tak to działa jest dobrze
- jeśli o głowice TRVZB Sonoff to można wykonać aktualizacje wsteczną , można to zrobić tylko o jeden numer do tyłu . Przynajmniej u Mnie ( chyba że @Zibi007 się udało
- jeśli chodzi o te termometru xaiomi to faktycznie coś nie tak z tą aktualizacja 135 bo ekran przygasa i drenuje baterie .
Walczyłem z tym wczoraj ale to ewidentnie coś z tym softem . Jeśli o cofnięcie to można wgrywać stary soft .
I teraz tak czy możliwe jest że jeśli mamy wrzuconą aktualizację w pamięci bramki to możne ona sam wysłać aktualizacje do urządzenia ?
Bo wczoraj walcząc z tymi termometrami podpiłem jeden pod inną bramę wgrałem 131 . Po ota sparowałem go ponownie z bramką produkcyjną w której plik ota 135 . Rano w termometr był zaktualizowany- ale to jeszcze chciałem potwierdzić aby była 100% pewność .
Zdarza się że po kilku aktualizacja naciskając przycisk ota w GUI nie zainicjuje się ten proces . W skrajnych przypadkach trzeba odłączyć bramkę od zasilania .
Po wrzuceniu pliku fajnie jak by ten wpis z wszytko OK zostawał bo teraz jak się to przegapi to nie wiadomo czy się wgrał.
Po naciśnięciu Wyśli aby robiło się to pole szare tak aby nie kusiło ponowne naciskanie
Jeśli chodzi o postęp aktualizacji raz się wyświetla inny nie - ale czy coś można zmienić ?
Jak zostanie w tej formie to wiedząc że tak to działa jest dobrze
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
A przy kolejnej próbie downgrade-u zmieniłeś wersję na jeszcze wyższą?LukiSpajder wrote: Tue Mar 31, 2026 7:33 am A więc w temacie ota :
- jeśli o głowice TRVZB Sonoff to można wykonać aktualizacje wsteczną , można to zrobić tylko o jeden numer do tyłu . Przynajmniej u Mnie ( chyba że @Zibi007 się udało)
Jest to możliwe, bo urządzenia same mogą pytać koordynatora o aktualizację raz na jakiś czas.- jeśli chodzi o te termometru xaiomi to faktycznie coś nie tak z tą aktualizacja 135 bo ekran przygasa i drenuje baterie .
Czasami trzeba też wyjąć baterie z urządzenia docelowego, natomiast tego rodzaju problemy zdarzają się również bramkom komercyjnym - to może być problem na poziomie stosu ZigBee albo brak pamięci w urządzeniu docelowym. Czasami musisz zresetować również komputer albo telefon, żeby przeprowadzić aktualizację.Zdarza się że po kilku aktualizacja naciskając przycisk ota w GUI nie zainicjuje się ten proces . W skrajnych przypadkach trzeba odłączyć bramkę od zasilania .
Przyjrzę się temuPo wrzuceniu pliku fajnie jak by ten wpis z wszytko OK zostawał bo teraz jak się to przegapi to nie wiadomo czy się wgrał.
Masz na myśli wysyłanie pliku OTA do bramki czy przycisk rozpoczęcia aktualizacji?Nie wiem czy w temacie tego interfejsu użytkownika w GUI czy można np.
Po naciśnięciu Wyśli aby robiło się to pole szare tak aby nie kusiło ponowne naciskanie.
Dzięki! Powiem tak - gdybym wziął się za to np. 6 miesięcy wcześniej, to raczej bym porzucił ten pomysł.Podsumowując całe przesyłanie pliku ota działa rewelacyjnie
Jak zostanie w tej formie to wiedząc że tak to działa jest dobrze![]()
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Tu kombinowałem różnie z 1.4.4 na 1.4.1 bez problemu potem na 1.4.0 nie poszło .vajera wrote: Tue Mar 31, 2026 8:50 amA przy kolejnej próbie downgrade-u zmieniłeś wersję na jeszcze wyższą?LukiSpajder wrote: Tue Mar 31, 2026 7:33 am A więc w temacie ota :
- jeśli o głowice TRVZB Sonoff to można wykonać aktualizacje wsteczną , można to zrobić tylko o jeden numer do tyłu . Przynajmniej u Mnie ( chyba że @Zibi007 się udało)
Później podniosłem do 1.4.4 i chciałem obniżyć do 1.4.0 głowica to pobiera ale nie zdezaktualizuje się
To chyba tak jest dlatego wszystkie termometry przy bramce piwnica się zaktualizowały do ver.3001-131 . Ale to jest taka specyfika zigbee że odpytuje o aktualizację czy idzie to wyłączyć ?Jest to możliwe, bo urządzenia same mogą pytać koordynatora o aktualizację raz na jakiś czas.- jeśli chodzi o te termometru xaiomi to faktycznie coś nie tak z tą aktualizacja 135 bo ekran przygasa i drenuje baterie .
Tu bardzie wygląda jakby bramka nie chciała zainicjować przysłania - ale patrząc na to że można przez twoją bramkę aktualizować urządzenie to myślę że to znikomy problemCzasami trzeba też wyjąć baterie z urządzenia docelowego, natomiast tego rodzaju problemy zdarzają się również bramkom komercyjnym - to może być problem na poziomie stosu ZigBee albo brak pamięci w urządzeniu docelowym. Czasami musisz zresetować również komputer albo telefon, żeby przeprowadzić aktualizację.Zdarza się że po kilku aktualizacja naciskając przycisk ota w GUI nie zainicjuje się ten proces . W skrajnych przypadkach trzeba odłączyć bramkę od zasilania .
Przesyłanie leci bez problemu .Przyjrzę się temuPo wrzuceniu pliku fajnie jak by ten wpis z wszytko OK zostawał bo teraz jak się to przegapi to nie wiadomo czy się wgrał.
Masz na myśli wysyłanie pliku OTA do bramki czy przycisk rozpoczęcia aktualizacji?Nie wiem czy w temacie tego interfejsu użytkownika w GUI czy można np.
Po naciśnięciu Wyśli aby robiło się to pole szare tak aby nie kusiło ponowne naciskanie.
Tu bardzie chodzi mi o to że różnie z wyświetlaniem tego czas w GUI lub wogole nie pokazuje że się zaczęło . Czy po potwierdzeniu że się rozpoczęło wysłanie pliku to pole robi się wtedy szare . Jedynie przycisk może stop - ale to mówię mogło by być to już musisz ty ocenić czy można czy czas pozwala to zrobić
Że działa dobrze - to jak by mogło być inaczej jak wszystko napisałeś od nowa aby można było przesyłać plik otaDzięki! Powiem tak - gdybym wziął się za to np. 6 miesięcy wcześniej, to raczej bym porzucił ten pomysł.
Dobrze że jesteś po zielonej (suplowej ) stronie mocy
Last edited by LukiSpajder on Tue Mar 31, 2026 12:14 pm, edited 1 time in total.
Pójdzie, pójdzie, trzeba tylko konsekwentnie podwyższać wersje w nagłówkuLukiSpajder wrote: Tue Mar 31, 2026 7:33 am A więc w temacie ota :
Tym oto sposobem, po moich zabawach mam na głowicy wersję softu 1.4.9 (faktycznie 1.4.4)
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Osobiście to jestem zdziwiony, że znalazło się tylu chętnych do testowania i używania tej funkcjonalności.vajera wrote: Tue Mar 31, 2026 8:50 am [...]
Dzięki! Powiem tak - gdybym wziął się za to np. 6 miesięcy wcześniej, to raczej bym porzucił ten pomysł.
Serio myślałem, że to będzie totalnie niszowa sprawa, dlatego już od dawna nic o tym nie pisałem.
Tym bardziej się cieszę, że się udało i działa
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036