ZigBee OTA [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Thu Apr 02, 2026 9:47 am HAMLET
AKT TRZECI
SCENA PIERWSZA

Parafraza

Być albo nie być to wielkie pytanie.
Jestli w istocie szlachetniejszą rzeczą
Znosić pociski zawistnego losu
Czy też stawiwszy czoło morzu nędzy,
Przez opór wybrnąć z niego? - Umrzeć - zasnąć -
I na tym koniec. - Gdybyśmy wiedzieli,
Że raz kliknąwszy, zakończym na zawsze
Boleści serca i Avatto updaty
Właściwe naszej naturze wstrząśnienia,
Kres taki byłby celem na tej ziemi
Najpożądańszym. Update - zasnąć. - Zasnąć!
Może śnić? - w tym sęk cały, jakie bowiem
W tym śnie śmiertelnym marzenia przyjść mogą,
Kiedy zrzucimy z Zigbee więzy ciała,
To zastanawia nas: i toć to czyni
Tak niedorzeczną w bramce Z2S sprawę; bo któż by
Przewidział, że to jest możliwe i się uda,
Któż z nas wierzył wcześniej, update robi cuda,
Lekceważąc sprzęt i jego producenta,
Tracąc poprzedni software. - Ha! co widzę?
Piękne 1.4.4.! - Nimfo, w modłach swoich
Pomnij o moich grzechach.

W skrócie, jakby ktoś nie zrozumiał licentia poetica:
- obudziłem się rano i na głowicy Avatto mam soft Sonoffa w wersji 1.4.4,
- głowica sparowana, działa normalnie, reaguje na termostat nadrzędny,
- nie wiem, czy działa PID (w Avatto działał), mam ciepło w domu, jak ustawię 25 stopni, to wydaje się, że nie otwiera się całkowicie, mam nadrzędny, więc musiałbym rozłączyć i sprawdzić, czy pokaże procent otwarcia (do zrobienia wieczorem),
- uwaga, takę operację przeprowadzamy na własną rękę; nie ma gwarancji, ze wszystko będzie działać normalnie, i że nie "uceglimy" głowicy, albo, że będzie nie działać zgodnie z oczekiwaniami; trzeba potestować.

No cóż, znowu jesteśmy w czymś pierwsi na polu Zigbee. Gdyby nasze Forum było anglojęzyczne, to myślę, że cytowaliby nas na całym świecie. A tak pewnie za kilka miesięcy przeczytamy o "wielkim odkryciu" na Forum Z2M :lol: :lol:
J 1:14...

Zrób w takim razie kilka testów:

1. Spróbuj odczytać/ustawić różne atrybuty TRVZB - C&A, Sonoff custom cluster, w tym ten PID?
2. Spróbuj ponownie sparować głowicę z bramką - zobaczymy jak się przedstawi.

Pamiętacie taki film Armagedon? Cytując starego Rosjanina na stacji kosmicznej "American...Russian...all is made in Taiwan"...
Może oni jadą na tym samym hardware , tylko pakują to w swoje obudowy?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

To u mnie Life by Xiaomi CD. rano 2 czujniki z bramki Z1 gdzie nic nie ruszałem wydrenowały baterie. Po wymianie baterii wstały obydwa ale jeden w ogóle już się nie połączył z bramka. Bramka Z2 gdzie bawiłem się OTA dostała wersję pliku która wcześniej dostałem w tym wątku. Wszystkie 4 czujniki rano już nie przesyłały nic do bramki. Powymienialem baterie i poszła próba. Jeden czujnik zatrybil. Ogolnie aby je pobudzić wystarczy w nie dmuchnąć i przesyłają odczyt także podmuchalem mu zaświeciła się ikonka BT na bramce updated sacesfull dent czy jakoś tak a potem to co miał Zibi niby start przesyłania pliku ale już bez odliczania. Kliknąłem i ekran wyglądał tak samo. Myślę że świat daje mi znak że mam za dużo automatyki i pierdol w mieszkaniu i czas na optymalizację. Jeśli te czujniki jakoś potem będą działały to ok ale widzę że mają też tendencje to zawieszenia się czyli pokazują np 22 stopnie dmucham w nie i nic a wyłożę i włożę baterie to magicznie juz dzialaja. No coz Vajera napisał że to wysoce eksperymentalna funkcja ale nie myślałem że wyłoży mi 6 czujek Xiaomi
Last edited by myxhir on Thu Apr 02, 2026 2:20 pm, edited 2 times in total.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
vajera

myxhir wrote: Thu Apr 02, 2026 2:12 pm To u mnie Life by Xiaomi CD. rano 2 czujniki z bramki Z1 gdzie nic nie ruszałem występowały baterie. Po wymianie baterii wstały obydwa ale jeden w ogóle już się nie połączył z bramka. Bramka Z2 gdzie bawiłem się OTA dostała wersję pliku która wcześniej dostałem w tym wątku. Wszystkie 4 czujniki rano już nie przesyłały nic do bramki. Powy.ienialem.baterie i poszła próba. Jeden czujnik zatrybil. Ogolnie aby je pobudzić wystarczy w nie dmuchnąć i przesyłają odczyt także podmuchalem mu zaświeciła się ikonka BT na bramce updated sacesfull dent czy jakoś tak a potem to co miał Zibi niby start przesyłania pliku ale już bez odliczania. Kliknąłem i ekran wyglądał tak samo. Myślę że świat daje mi znak że mam za dużo automatyki i pierdol w mieszkaniu i czas na optymalizację. Jeśli te czujniki jakoś potem będą działały to ok ale widzę że mają też tendencje to zawieszenia się czyli pokazują np 22 stopnie dmucham w nie i nic a wyłożę i włożę baterie to magicznie juz dzialaja. No coz Vajera napisał że to wysoce eksperymentalna funkcja ale nie myślałem że wyłoży mi 6 czujek Xiaomi
Jedna uwaga - to nie funkcja OTA bramki wyłożyła Ci czujki, tylko wadliwe firmware - zgodnie z zasadą garbage in, garbage out. Uaktualniłem łącznie 6 TRVZB, 1 przycisk IKEA, 1x D2DR2 - wszystko bez strat w ludziach 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir

vajera wrote: Thu Apr 02, 2026 2:19 pm
myxhir wrote: Thu Apr 02, 2026 2:12 pm To u mnie Life by Xiaomi CD. rano 2 czujniki z bramki Z1 gdzie nic nie ruszałem występowały baterie. Po wymianie baterii wstały obydwa ale jeden w ogóle już się nie połączył z bramka. Bramka Z2 gdzie bawiłem się OTA dostała wersję pliku która wcześniej dostałem w tym wątku. Wszystkie 4 czujniki rano już nie przesyłały nic do bramki. Powy.ienialem.baterie i poszła próba. Jeden czujnik zatrybil. Ogolnie aby je pobudzić wystarczy w nie dmuchnąć i przesyłają odczyt także podmuchalem mu zaświeciła się ikonka BT na bramce updated sacesfull dent czy jakoś tak a potem to co miał Zibi niby start przesyłania pliku ale już bez odliczania. Kliknąłem i ekran wyglądał tak samo. Myślę że świat daje mi znak że mam za dużo automatyki i pierdol w mieszkaniu i czas na optymalizację. Jeśli te czujniki jakoś potem będą działały to ok ale widzę że mają też tendencje to zawieszenia się czyli pokazują np 22 stopnie dmucham w nie i nic a wyłożę i włożę baterie to magicznie juz dzialaja. No coz Vajera napisał że to wysoce eksperymentalna funkcja ale nie myślałem że wyłoży mi 6 czujek Xiaomi
Jedna uwaga - to nie funkcja OTA bramki wyłożyła Ci czujki, tylko wadliwe firmware - zgodnie z zasadą garbage in, garbage out. Uaktualniłem łącznie 6 TRVZB, 1 przycisk IKEA, 1x D2DR2 - wszystko bez strat w ludziach 😉
Zastanawia mnie tylko dlaczego czujniki z drugiej bramki też się zaraziły. Ta aktualizacja przypomina mi wirus. Jeden zarażony pacjent 0 wyłożył wszystko. Swoją drogą jesteś idealnym przykładem "Admina".... Hmmm u mnie działa xD. Mam jeszcze pomysł na wgranie wszystkim po kablu tego samego softu i potem włączyć je dopiero jak wszystkie w offline będą miały soft bo inaczej ta zaraza może krążyć w powietrzu
vajera

myxhir wrote: Thu Apr 02, 2026 2:22 pm
vajera wrote: Thu Apr 02, 2026 2:19 pm
Zastanawia mnie tylko dlaczego czujniki z drugiej bramki też się zaraziły. Ta aktualizacja przypomina mi wirus. Jeden zarażony pacjent 0 wyłożył wszystko. Swoją drogą jesteś idealnym przykładem "Admina".... Hmmm u mnie działa xD. Mam jeszcze pomysł na wgranie wszystkim po kablu tego samego softu i potem włączyć je dopiero jak wszystkie w offline będą miały soft bo inaczej ta zaraza może krążyć w powietrzu
U innych też działa 😉 Standard ZigBee jasno definiuje proces OTA - serwer przesyła plik do klienta, nie ma wpływu na zawartość pliku, to klient musi zweryfikować poprawność i odpowiada za instalację. Te termometry pracują oryginalnie w standardzie BLE, zmiana na ZigBee jest możliwa dzięki oprogramowaniu DIY, tutaj zawsze będzie ryzyko uceglenia urządzenia.
Co do czujników z drugiej bramki - wiem, że dzisiaj cuda się dzieją, bo @Zibi_007 zamienił wodę w wino 😉, ale jeszcze raz powtórzę - nie ma możliwości, żeby bramka wysłała plik OTA do urządzenia sparowanego z inną bramką...chyba, że te czujniki wysyłają coś między sobą?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir

Nie będę cytował bo tu tasiemce są a ja piszę z koma. Czat GPT potwierdził to co piszesz. Ja się zastanawiam bo możliwe że to co napisałeś to jest trop. One miały soft BLE może jakaś część powoduje że się skomunikowany bo pierwotnie one działały inaczej. Jak mój CASE się rozwinie to napiszę co się udało :) jak będę miał cegły to odchudze tym bramkę na coś innego
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Apr 02, 2026 10:08 am
Zibi_007 wrote: Thu Apr 02, 2026 9:47 am HAMLET
AKT TRZECI
SCENA PIERWSZA

Parafraza

Być albo nie być to wielkie pytanie.
Jestli w istocie szlachetniejszą rzeczą
Znosić pociski zawistnego losu
Czy też stawiwszy czoło morzu nędzy,
Przez opór wybrnąć z niego? - Umrzeć - zasnąć -
I na tym koniec. - Gdybyśmy wiedzieli,
Że raz kliknąwszy, zakończym na zawsze
Boleści serca i Avatto updaty
Właściwe naszej naturze wstrząśnienia,
Kres taki byłby celem na tej ziemi
Najpożądańszym. Update - zasnąć. - Zasnąć!
Może śnić? - w tym sęk cały, jakie bowiem
W tym śnie śmiertelnym marzenia przyjść mogą,
Kiedy zrzucimy z Zigbee więzy ciała,
To zastanawia nas: i toć to czyni
Tak niedorzeczną w bramce Z2S sprawę; bo któż by
Przewidział, że to jest możliwe i się uda,
Któż z nas wierzył wcześniej, update robi cuda,
Lekceważąc sprzęt i jego producenta,
Tracąc poprzedni software. - Ha! co widzę?
Piękne 1.4.4.! - Nimfo, w modłach swoich
Pomnij o moich grzechach.

W skrócie, jakby ktoś nie zrozumiał licentia poetica:
- obudziłem się rano i na głowicy Avatto mam soft Sonoffa w wersji 1.4.4,
- głowica sparowana, działa normalnie, reaguje na termostat nadrzędny,
- nie wiem, czy działa PID (w Avatto działał), mam ciepło w domu, jak ustawię 25 stopni, to wydaje się, że nie otwiera się całkowicie, mam nadrzędny, więc musiałbym rozłączyć i sprawdzić, czy pokaże procent otwarcia (do zrobienia wieczorem),
- uwaga, takę operację przeprowadzamy na własną rękę; nie ma gwarancji, ze wszystko będzie działać normalnie, i że nie "uceglimy" głowicy, albo, że będzie nie działać zgodnie z oczekiwaniami; trzeba potestować.

No cóż, znowu jesteśmy w czymś pierwsi na polu Zigbee. Gdyby nasze Forum było anglojęzyczne, to myślę, że cytowaliby nas na całym świecie. A tak pewnie za kilka miesięcy przeczytamy o "wielkim odkryciu" na Forum Z2M :lol: :lol:
J 1:14...

Zrób w takim razie kilka testów:

1. Spróbuj odczytać/ustawić różne atrybuty TRVZB - C&A, Sonoff custom cluster, w tym ten PID?
2. Spróbuj ponownie sparować głowicę z bramką - zobaczymy jak się przedstawi.

Pamiętacie taki film Armagedon? Cytując starego Rosjanina na stacji kosmicznej "American...Russian...all is made in Taiwan"...
Może oni jadą na tym samym hardware , tylko pakują to w swoje obudowy?

Uwaga! Nie uaktualniajcie jeszcze softem Sonoffa głowic Avatto!

U mnie wyglądało OK, chciałem zrobić testy (jak prosił @vajera).
Zacząłem od resetu głowicy, aby zobaczyć, jak się przedstawi i... nie chce się sparować.
Usunąłem kanał z cloud, dalej to samo.
Próbowałem z nową, czystą bramką i też nic.
Próbowałem resetować do ustawień fabrycznych (to akurat się udało) ale dalej się nie paruje z bramką.
Dalsze testy trwają...
Te Avatto są różne, przychodzą nawet do nas z różnymi ID, może niektóre będą działać, ale na chwilę obecną doradzam wstrzymanie się z aktualizacją.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Mam to samo z ME167 prawie tak sama głowica , aktualizacja poszła rano bez problemu tzn. plik został przesłany w całości. Po tym głowica nie reagowała na rozkazy z bramki . Próby sparowania z różnymi bramkami nie powidła się , głowica niby zachowuje się normalnie tzn. można ją wprowadzić w tryb parowania. Nie połączy się jednak nawet z oryginalną bramką .
Sprawdziłem w skanerze ver.1.4.115 wygląda jak by nie rozgłaszała sieci zigbee.
Na ten moment jest cegła :D ;)
Last edited by LukiSpajder on Thu Apr 02, 2026 5:30 pm, edited 1 time in total.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Szkoda, że nie sprawdziłeś czy odpowiada na atrybuty Sonoff'a
A próbowałeś też sparować z bramką Tuya?
Może @Vajera coś poradzi.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

LukiSpajder wrote: Thu Apr 02, 2026 5:28 pm Mam to samo z ME167 prawie tak sama głowica , aktualizacja poszła rano bez problemu tzn. plik został przesłany w całości. Po tym głowica nie reagowała na rozkazy z bramki . Próby sparowania z różnymi bramkami nie powidła się , głowica niby zachowuje się normalnie tzn. można ją wprowadzić w tryb parowania. Nie połączy się jednak nawet z oryginalną bramką .
Sprawdziłem w skanerze ver.1.4.115 wygląda jak by nie rozgłaszała sieci zigbee.
Na ten moment jest cegła :D ;)
Odesłać do chińczyka , może wymienią ;)
Swoją drogą zdarzyło mi się przez pomyłkę załadować Ota, chyba termometru Sonofa do włącznika ZbMini R2
Na szczęście szybko się zorientowałem i przerwałem aktualizację. Włącznik działa, ale parować go nie parowałem, bo nie przyszło mi to do głowy. Mam nadzieję , że pójdzie ale na razie nie ruszam jak działa :)
Przydałaby się w bramce opcja zabezpieczająca przed takimi wypadkami

Return to “Bramka ZigBee”